Την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με μοναδικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό και τις εξελίξεις σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τ/κ αναφορές, αναμένεται στο νησί και ο Ζοζέπ Μπορέλ για επαφές με τις δύο πλευρές ενόψει της άτυπης συνάντησης «5+1».
Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησε η παρουσία του Βρετανού ΥΠΕΞ στο νησί, καθώς από τη μία έδειξε να αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί η όποια λύση να ξεφεύγει από το πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, ωστόσο από την άλλη παρουσιάζεται από την τ/κ πλευρά ως ιδιαίτερα διαλλακτικός σε σχέση με τα όσα άκουσε από τον Ερσίν Τατάρ.
Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η τ/κ πλευρά φρόντισε να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από τη συζήτηση Τατάρ-Ράαμπ, στις οποίες στο βάθος φαίνεται και η σημαία του ψευδοκράτους, για να προσδώσουν επισημότητα στη συνάντηση.
Βρετανικές πηγές διαβεβαιώνουν τον «Π» για την έντονη ενόχληση για το περιστατικό, για το οποίο, όπως αναφέρουν, δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και δεν έδωσαν έγκριση για μία τέτοια φωτογραφία. Αναμένεται, άλλωστε, να υπάρξει σχετική επικοινωνία για να μεταβιβαστεί η ενόχληση αυτή στην τ/κ πλευρά.
Αυτό που φαίνεται να επιδιώκει η βρετανική πλευρά, είναι το να βρεθεί κοινό έδαφος που να ικανοποιεί παράλληλα και όσα διεκδικεί η τ/κ πλευρά (πολιτική-κυριαρχική ισότητα). Φαίνεται να μην είναι αντίθετη σε συζητήσεις στο πλαίσιο μίας αποκεντρωμένης-χαλαρής ομοσπονδίας, ωστόσο παράλληλα παρουσιάζουν καινοφανείς ορολογίες με ασαφές περιεχόμενο, τουλάχιστον για την ώρα.
Για να υπάρχει οποιαδήποτε λογική ή έδαφος για πρόοδο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το σημείο αυτό, όπως και το ποιες εξουσίες εννοεί η ε/κ πλευρά όταν μιλά για αποκέντρωση. Σε κάθε περίπτωση, η τ/κ πλευρά για μία ακόμα φορά, στις δημόσιες τουλάχιστον τοποθετήσεις, επέμεινε σε λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής πλέον ισότητας.
Ανησυχεί το ΑΚΕΛ
Ως γνωστόν, το ΑΚΕΛ διατηρεί τις επιφυλάξεις του σε σχέση με τη στάση που αναμένεται να τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις επαφές για το Κυπριακό το επόμενο διάστημα, εξ ου και δεν ανάβει το πράσινο φως για συμμετοχή του Τουμάζου Τσιελεπή στη διαπραγματευτική ομάδα πριν την άτυπη συνάντηση. Παράλληλα, όμως, εκφράζει ανησυχία και για το γεγονός ότι δημόσια ο Βρετανός ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε σε λύση ΔΔΟ, όπως και για πληροφορίες που φέρουν τη Βρετανία να παρουσιάζει, παρασκηνιακά, νέες ιδέες που απομακρύνουν από τη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Το κόμμα της Αριστεράς διαμηνύει πως δεν θα αποδεχτεί ποτέ διχοτόμηση του νησιού, όπως ούτε και εγκατάλειψη του συμφωνημένου πλαισίου λύσης στο Κυπριακό. Καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει πειστικά και αταλάντευτα τη συνέπεια της ε/κ κοινότητας στη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, καθώς και την έμπρακτη ετοιμότητά της για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση των συγκλίσεων και του Πλαισίου Γκουτέρες.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πριν και πάνω από όλα είναι το μέλλον της χώρας μας, η απελευθέρωση και η επανένωση μέσα από μία ομοσπονδιακή λύση πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο». Ζήτησε, μάλιστα, στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενότητα και εθνική συνεννόηση ενόψει και της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ. του ΟΗΕ, κάτι που ωστόσο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί, πριν τουλάχιστον να μπουν οι πλευρές στα βαθιά των συζητήσεων.
Κυπριακό: Αναζητούν φόρμουλα ενός συμφωνημένου πλαισίου

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τ/κ αναφορές, αναμένεται στο νησί και ο Ζοζέπ Μπορέλ για επαφές με τις δύο πλευρές ενόψει της άτυπης συνάντησης «5+1».
Tags
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.