Ακόμη ένα βήμα για επιστροφή στην προ κορωνοϊού ζωή κάνει σήμερα η Κύπρος καθώς αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ μετά από 15 μήνες αναμονής επαναλειτουργούν οι χώροι διασκέδασης, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι επιστρέφουν πίσω στις δουλειές τους. Ο τερματισμός της τηλεργασίας αλλά και του νυχτερινού κέρφιου, που εφαρμόζονται τους τελευταίους έξι μήνες, σημαίνει και την άρση των περισσότερων περιορισμών, με τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας να δίνει ελπίδες στους πολίτες. Η αποκλιμάκωση των περιορισμών βρίσκει το Υπουργείο Υγείας και τους επιδημιολόγους να επισημαίνουν ότι μπορούμε να πετύχουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω των μεταλλάξεων. Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, με χιλιάδες ραντεβού να μένουν αδιάθετα, ενώ μόλις το 56% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Κλειστά επιλέγουν να κρατήσουν τα χαρτιά τους προς το παρόν οι ειδικοί για το θέμα του εμβολιασμού των ανηλίκων, μιας και οι απόψεις εντός της επιδημιολογικής ομάδας ποικίλλουν.
Τι λέει το πρωτόκολλο
Όσον αφορά το πώς θα επαναλειτουργήσουν οι χώροι διασκέδασης, το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε χθες σχετικό πρωτόκολλο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των χώρων αναψυχής θα επιτρέπεται το λίκνισμα γύρω από το τραπέζι, ενώ θα εφαρμόζεται σύστημα κρατήσεων. Την ίδια ώρα, όλοι οι θαμώνες θα πρέπει να κατέχουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, ενώ όλο το προσωπικό της επιχείρησης θα υποβάλλεται σε τεστ ανίχνευσης αντιγόνου επί εβδομαδιαίας βάσεως. Μέγιστος αριθμός ατόμων που θα μπορεί να φιλοξενεί ο κάθε χώρος είναι τα 500 άτομα, ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου καθώς επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τ.μ. Όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, αυτός ορίζεται στα 8 άτομα και από 1η Ιουλίου στα 10. Από 1η Ιουλίου επιτρέπεται οι θαμώνες να χρησιμοποιούν το μπαρ, ενώ τονίζεται ότι οι θαμώνες θα μπορούν να διασκεδάζουν περιμετρικά του χώρου στον οποίο βρίσκεται το τραπέζι όπου έχει οριστεί η θέση τους.
Μόνο το 30%
Την άποψη ότι σύντομα η Κύπρος θα μπορέσει να απαλλαγεί και από τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους εξέφρασε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης. Ο ίδιος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να αρθεί σύντομα, αν φθάσουμε στο 65% της εμβολιαστικής κάλυψης, όπως έχει γίνει και στο Ισραήλ. Το σημαντικότερο όμως είναι να υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για να μπορεί να υποστηριχθεί μια τέτοια αλλαγή. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα ελάχιστες είναι οι διευθετήσεις ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, καθώς όπως έχει παρατηρηθεί μόνο περίπου το 30%-40% των διαθέσιμων ραντεβού κλείνονται τις τελευταίες ημέρες, με τη στασιμότητα των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των μελετών για τις συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης να προκαλούν πονοκέφαλο στους επιδημιολόγους. Όπως ανέφερε στον «Π» ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Νικόλας Διέτης, πρέπει το Υπουργείο Υγείας να μελετήσει γιατί ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί και κυρίως για ποιες ηλικιακές ομάδες μιλάμε, ούτως ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν. Επιπλέον το γεγονός ότι η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη καταγράφεται στους πολίτες κάτω των 40 ετών προβληματίζει ακόμη περισσότερο καθώς μιλάμε για ενεργούς πολίτες με αυξημένες επαφές και έντονη κοινωνική δραστηριότητα, με τον δρα Διέτη να τονίζει ότι αν δεν πετύχουμε τώρα που είναι καλοκαίρι ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας σε όλες τις ηλικίες τότε θα υπάρξει πρόβλημα το φθινόπωρο, καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε ένα τέταρτο κύμα μετάδοσης του ιού.
Μέσα Ιουλίου
Σημαντικό μέρος του πληθυσμού το οποίο θα πρέπει να εμβολιαστεί αν θέλουμε να ξεφορτωθούμε τον ιό είναι κατά τον δρα Διέτη τα παιδιά, ιδιαίτερα άνω των 12 ετών, καθώς όπως φάνηκε το προηγούμενο διάστημα νοσούν και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ενώ μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αντίκτυπο που έχουν μεταλλάξεις, όπως η ινδική, στα παιδιά. Την Τρίτη το βράδυ τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας είχαν την καθιερωμένη τους τηλεδιάσκεψη, κυρίαρχο θέμα της οποίας αποτέλεσε το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 12 ετών ή όχι. Οι αντικρουόμενες απόψεις ανάμεσα στους επιδημιολόγους και το γεγονός ότι τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή για τις παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά είναι ελάχιστα είχαν ως αποτέλεσμα να μην ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση. Επικρατέστερο σενάριο είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι πολίτες 16-18 ετών, λόγω του ότι υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αφού χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει τους εμβολιασμούς σε άτομα άνω των 16 ετών από τις αρχές του προηγούμενου μήνα. Παράλληλα, τα άτομα εκείνης της ηλικίας έχει φανεί ότι από τη μια δεν αναπτύσσουν σοβαρή συμπτωματολογία αλλά από την άλλη μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικες. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, με πηγές να αναφέρουν στον «Π» ότι δεν αποκλείεται πριν από τα τέλη Ιουνίου να δοθεί το πράσινο φως για εμβολιασμό των παιδιών 16-18 ετών από τα μέσα Ιουλίου. Προς το παρόν η προσπάθεια τόσο των επιδημιολόγων όσο και του Υπουργείου Υγείας επικεντρώνεται στο να πειστούν οι πολίτες άνω των 18 ετών να εμβολιαστούν αλλά και να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα.
Τρίτη δόση
Ακόμη ένα ζήτημα που προβληματίζει τους επιδημιολόγους είναι το εάν θα χρειαστεί οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί να λάβουν τρίτη ή συμπληρωματική δόση εμβολίου, με το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρα Πέτρο Καραγιάννη να υποστηρίζει ότι ίσως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα που εμβολιάστηκαν πριν από την άνοιξη να χρειαστούν επαναληπτική δόση. Αυτός ίσως είναι και ένας από τους παράγοντες που οι πολίτες δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό τώρα και αναμένουν το φθινόπωρο για να εμβολιαστούν και να μην χρειαστεί να τον επαναλάβουν. Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι επικίνδυνο για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τον δρα Καραγιάννη να σημειώνει ότι οι καιρικές συνθήκες από μόνες τους δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν τη μείωση των κρουσμάτων. Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνδυασμού δύο εμβολίων, ο δρ Καραγιάννης τόνισε ότι δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι κλινικές δοκιμές με απώτερο σκοπό να μειωθούν οι σοβαρές παρενέργειες και να αξιοποιηθούν εμβόλια τα οποία λόγω των παρενεργειών που προκαλούν μένουν στα αζήτητα.
Τέλος το κέρφιου από σήμερα, ανοίγουν οι χώροι διασκέδασης, επιστροφή στα γραφεία

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.