Νίκησαν ο ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ - Χωρίς ρυθμιστικό ρόλο το ΔΗΚΟ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Header Image

Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ για το ιστορικό χαμηλό σε βουλευτικές εκλογές - Η ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν πανηγυρικά στη Βουλή - Η άνοδος 30% των ποσοστών του ΕΛΑΜ το έφερε στη θέση του τέταρτου κόμματος.

 

Ξεκινώντας από τις πρώτες εντυπώσεις των βουλευτικών της 30ής Μαΐου 2021 θα μπορούσε κανείς να σημειώσει ότι ο ΔΗΣΥ όχι μόνο κράτησε, αλλά σε συνδυασμό με τα ποσοστά των κυριότερων αντιπάλων του μάλλον είναι και κερδισμένος. Όχι τόσο σε ποσοστά, όσο σε δυνατότητες διαχείρισης του πολιτικού σκηνικού. Το ΑΚΕΛ μπήκε σε περιπέτειες αφού έφτασε στο ιστορικότερό του χαμηλό σε βουλευτικές εκλογές, με περαιτέρω μείωση σε σχέση με το 2016, ενώ στους ηττημένους περιλαμβάνεται και το ΔΗΚΟ. Στους νικητές θα πρέπει να καταγραφούν και το ΕΛΑΜ με άνοδο 30% στα ποσοστά του και βέβαια η ΔΗΠΑ η οποία στην κυριολεξία εξευτέλισε τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ο ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ παρέμεινε πρώτο κόμμα με άνεση, παρά την πτώση των ποσοστών του. Για αυτό τον λόγο θα μπορούσε κάποιος να τον ανακηρύξει και σε μεγάλο νικητή των εκλογών ή, αν θέλουμε να μιλούμε με ονόματα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχοντας να αντιμετωπίσει την οκτάχρονη φθορά της κυβέρνησης και όλα σχεδόν τα κόμματα εναντίον πέτυχε έναν υπό τις περιστάσεις θρίαμβο. Το μήνυμα που έστειλε το κόμμα του τις δύο τελευταίες βδομάδες, το οποίο συνοψίστηκε στο σύνθημα «Ή Συναγερμός ή χάος στο Κοινοβούλιο», μάλλον έπεισε τον μέσο Συναγερμικό έστω και την υστάτη να του δώσει μια τελευταία ευκαιρία.

Μιλάμε για τελευταία ευκαιρία διότι ο ΔΗΣΥ χθες ήδη έχασε ένα 3% των ψηφοφόρων, ποσοστό το οποίο στη Λευκωσία, που θεωρείται προπύργιό του, είναι υψηλότερο. Ο ΔΗΣΥ από 107.000 ψήφους το 2016 χθες πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 99.000 πολίτες. Βεβαίως υπάρχει σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα στο τραπέζι και μια προοπτική. Η αποτυχία κάποιων μικρών δεξιογενών κομμάτων που ιδρύθηκαν αποσπώντας του ποσοστά δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. Αυτό επιτρέπει στον ΔΗΣΥ να ελπίζει ότι με σωστές πολιτικές θα μπορούσε να πετύχει την επαναπροσέγγισή τους.

Το ΑΚΕΛ

Το Ανορθωτικό Κόμμα των Εργαζομένων παρέμεινε δεύτερο κόμμα αλλά το 22+ είναι ένα ποσοστό που δύσκολα τυγχάνει διαχείρισης. Το ποσοστό αυτό συνιστά ήττα και καταδεικνύει ότι το κόμμα απέτυχε να πείσει τους ψηφοφόρους για όσα θέματα επέλεξε ως κυρίαρχα για να ασκήσει αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα από τις 90.000 ψηφοφόρους που είχε το 2016 στις χθεσινές εκλογές πήρε γύρω στις 79.000, έχασε δηλαδή γύρω στους 11.000 ψηφοφόρους. Μπροστά μάλιστα σε ένα φαινόμενο δεξιάς στροφής της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, είναι ορατό ότι και η δεξαμενή του κόμματος όλο και στερεύει μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για πιθανή ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν εν ολίγοις ότι πρόβλημα δεν έχει μόνο το κόμμα αλλά και η διαχείριση της αριστερής ιδεολογίας στη χώρα μας.

Πλήθυναν οι ρυθμιστές

Η πτώση 3% του ΔΗΚΟ δεν του αφαίρεσε την τρίτη θέση, του μειώνει ωστόσο σημαντικά τον ρυθμιστικό του ρόλο. Το ΔΗΚΟ σε σχέση με το 2016 έχασε γύρω στις 10.000 ψηφοφόρους χθες, οι μισοί εκ των οποίων ίσως πήγαν στη ΔΗΠΑ που ψηφίστηκε από 21.000 ψηφοφόρους. Το πρόβλημα για τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ δεν είναι βέβαια μόνο η ΔΗΠΑ. Πλέον στη Βουλή υπάρχουν άλλα τρία κόμματα (ΕΛΑΜ - ΕΔΕΚ - ΔΗΠΑ) με ποσοστά πέραν του 6%, η συνεργασία των οποίων έστω σε συγκεκριμένες θεματικές ουσιαστικά μπορεί να υπερκερά το ΔΗΚΟ. Και τα τρία αυτά κόμματα (με 12 έδρες στη διάθεσή τους) έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι μπορούν να συνεργάζονται εύκολα με τον ΔΗΣΥ αναλόγως θεματολογίας, όπως φάνηκε στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Από χθες και τα τρία αυτά κόμματα είναι ακόμα πιο ισχυρά. Σε συνεργασία με τον ΔΗΣΥ βγάζουν άνετα μέχρι και νέο πρόεδρο της Βουλής.

Οικολόγοι και άλλοι

Το Κόμμα των Οικολόγων μπήκε στην προεκλογική με μεγάλες προοπτικές και προσδοκίες. Το χθεσινό τελικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό αφού έχασε και ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2016. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα χάσει και έδρες. Απέτυχαν ακόμα και μια σειρά μικρότερα κόμματα που έδειξαν ότι είχαν αρχικά προοπτικές όπως οι Ενεργοί Πολίτες, η Αλλαγή Γενιάς, η Αλληλεγγύη και η «Αμμόχωστος για την Κύπρο».

Γενικά συμπεράσματα

Μέσα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εξάγονται και μια σειρά άλλα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.


  • Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μειώνεται και άλλο η επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων στην πολιτική ζωή. Το 2016 το ποσοστό τους ήταν πέραν του 55%, το 2011 ξεπερνούσαν το 60%. Χθες κινήθηκαν πέριξ του 50%. Ο ρόλος τους εν ολίγοις -κυρίως του ΑΚΕΛ- δεν αναμένεται να είναι το ίδιο καταλυτικός στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

  • ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που έφεραν το κύριο βάρος της αντιπολίτευσης επικεντρώνοντας την πολιτική τους κυρίως στη διαφθορά, δείχνοντας ελάχιστη έως μηδενική διάθεση συνεργασίας στη Βουλή, έχασαν ποσοστά πέραν του 6%. Προφανώς δεν έπεισαν τον Κύπριο ψηφοφόρο, ο οποίος εδώ και καιρό στέλνει το μήνυμα σε δημοσκοπήσεις ότι η στείρα αντιπολίτευση και ο κίνδυνος ακυβερνησίας τον φοβίζουν.

  • Το ΕΛΑΜ πέτυχε νίκη κερδίζοντας την τέταρτη θέση από την ΕΔΕΚ και θα εκπροσωπεί τη Βουλή στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν κατάφερε να μπει στην τρίτη κατανομή φθάνοντας στο επιζητούμενο 7,2%

  • Η ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν μπήκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο με ποσοστό πέραν του 6%, γεγονός που συνιστά υπό τις περιστάσεις πολύ σημαντική νίκη αν αναλογιστεί κανείς ότι είσοδο στη Βουλή διεκδίκησαν 14 κόμματα. Η νίκη καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική από τη στιγμή που τα νέα κόμματα που δοκίμασαν να μπουν στη Βουλή όλα απέτυχαν, πλην της ΔΗΠΑ. 


 



 



 



 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play