Η Κύπρος φιγουράρει στην πρώτη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη σε ότι αφορά την αύξηση της διαφθοράς στη χώρα. Όπως αποκαλύπτει το νέο παγκόσμιο βαρόμετρο διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, ποσοστό 65% των Κυπρίων πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει πως η διαφθορά στη χώρα μας αυξήθηκε τους προηγούμενους 12 μήνες. Ακολουθούν, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Στην έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, συμμετείχαν πάνω από 40.000 άτομα και στις 27 χώρες της ΕΕ. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων πιστεύουν ότι η διαφθορά επιδεινώνεται στη χώρα τους. Ένα ακόμη 44% πιστεύει ότι δεν γίνεται καλύτερο.
Είτε πρόκειται για αντιλήψεις για κυβερνητική διαφθορά και ατιμωρησία για αδικήματα, είτε για χρήση προσωπικών συνδέσεων κατά την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τα αποτελέσματα αμφισβητούν την εικόνα της ΕΕ ως τόπου ακεραιότητας. Ζητούν επίσης άμεση και συντονισμένη δράση ενάντια σε ένα αυξανόμενο πρόβλημα.

Οι επιχειρήσεις και η πολιτική είναι αλληλένδετες
Οι άνθρωποι στην ΕΕ εξετάζουν όλο και περισσότερο την άνετη σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και κυβέρνησης. Όταν δεν είναι σαφές τι δεσμοί έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με την επιχειρηματική κοινότητα, υπάρχει ο κίνδυνος οι πολιτικές και οι κανονισμοί να γίνονται υπέρ των στενών ιδιωτικών συμφερόντων παρά του κοινού αγαθού. Η έρευνα διαπίστωσε πως λιγότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων (30 τοις εκατό) πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους κατά τη λήψη αποφάσεων. Περίπου οι μισοί πιστεύουν ότι οι δωροδοκίες ή οι συνδέσεις χρησιμοποιούνται συνήθως από τις επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν επικερδείς κρατικές συμβάσεις και ότι οι μεγάλες εταιρείες συχνά αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους.
Οι πολίτες είναι διχασμένοι σχετικά με το ποια ιδρύματα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα διαφθοράς. Στις μισές χώρες της ΕΕ, οι πρωθυπουργοί και τα μέλη του κοινοβουλίου θεωρούνται ως οι πιο διεφθαρμένοι. Στο άλλο μισό, είναι στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζίτες. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στην αστυνομία, τις τοπικές κυβερνήσεις και τα δικαστήρια είναι υψηλή σε ολόκληρη την περιοχή. Περισσότερο από το 60% των κατοίκων της ΕΕ ανέφεραν ότι εμπιστεύονται αυτά τα ιδρύματα.

Ποιος θεωρείται ως ο πιο διεφθαρμένος;
Η Διεθνής Διαφάνεια διαπίστωσε μέσα από την έρευνα της Διαπιστώσαμε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων στην ΕΕ πιστεύουν ότι η κυβερνητική διαφθορά είναι πρόβλημα στη χώρα τους. Αυτό επιδεινώνεται, σύμφωνα με την έρευνα, από τις εκτεταμένες αντιλήψεις περί ατιμωρησίας, με μόνο το 21% των ανθρώπων να πιστεύουν ότι οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν συχνά τις κατάλληλες κυρώσεις για διαφθορά. Οι πολίτες είναι διχασμένοι σχετικά με το ποια ιδρύματα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα διαφθοράς. Στις μισές χώρες της ΕΕ, οι πρωθυπουργοί και τα μέλη του κοινοβουλίου θεωρούνται ως οι πιο διεφθαρμένοι. Στο άλλο μισό, είναι στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζίτες. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στην αστυνομία, τις τοπικές κυβερνήσεις και τα δικαστήρια είναι υψηλή σε ολόκληρη την περιοχή. Περισσότερο από το 60% των κατοίκων της ΕΕ ανέφεραν ότι εμπιστεύονται αυτά τα ιδρύματα.

Στην Κύπρο το 65% των πολιτών πιστεύει ότι η διαφθορά αυξήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες. Η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, με βάση το ευρω-βαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας (ΔΔ).
Με βάση τη ΔΔ, η διαφθορά αντιμετωπίζεται με
ενίσχυση της Διαφάνειας, Λογοδοσίας και Ακεραιότητας. pic.twitter.com/ekSEJ0KLtX
— ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (AUDIT OFFICE OF CYPRUS) (@Audit_Office_Cy) June 16, 2021