Έμφαση στην λύση δύο κρατών από Τατάρ και Οκτάι

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία Τούρκων Υπουργών και τεχνοκρατών, είχε πρώτα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη την οποία χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική. Και οι δύο τόνισαν πως Τουρκία και ψευδοκράτος ενεργούν σε αρμονία.

Έμφαση στην λύση δύο κρατών στην Κύπρο και αναφορά στις σχετικές δηλώσεις νωρίτερα σήμερα του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν οι Ερσίν Τατάρ και Φουάτ Οκτάι, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή τους νωρίς το απόγευμα στα κατεχόμενα.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία Τούρκων Υπουργών και τεχνοκρατών, είχε πρώτα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη την οποία χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική. Και οι δύο τόνισαν πως Τουρκία και ψευδοκράτος ενεργούν σε αρμονία.

Μιλώντας πρώτος ο κ. Τατάρ σημείωσε την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε ότι οι τεχνικές ομάδες των δύο αντιπροσωπειών θα μελετήσουν συγκεκριμένα έργα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον περιφερειακό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας που είχε σχεδιαστεί χρόνια πριν αλλά είναι ακόμα ημιτελής. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η υποδομή του ψευδοκράτους και τέτοια έργα να τελειώσουν, πρόσθεσε.

«Θέλω με ικανοποίηση να εκφράσω ότι εμείς, μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, είμαι σε πλήρη αρμονία και 100% ομοφωνία» δήλωσε ο κ. Τατάρ αναφερόμενος στο Κυπριακό και σημειώνοντας ότι η τελευταία πληροφόρηση που έχει για την άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι πως θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Μαρτίου. Με ικανοποίηση, συνέχισε, άκουσε σήμερα τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει πως η ομοσπονδία πλέον τέλειωσε και πλέον η μόνο λύση είναι να περάσουμε σε μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας που θα ζουν δίπλα δίπλα. «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι η μητέρα πατρίδα μας, είναι μια εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη, η πιο δυνατή και γι’ αυτό ηγετική χώρα στην περιοχή και ως τέτοια το τί θα πει σε αυτό το θέμα έχει εξέχουσα σημασία. Έτσι, γι’ αυτά που είπε το πρωί ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλω να τον ευχαριστήσω τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους του έθνους μου, εκ μέρους του τ/κ λαού», κατά την έκφρασή του.

Οι Τ/κ, συνέχισε, έζησαν πολλές δυσκολίες, έγιναν πρόσφυγες, αλλά το 1974 με την παρέμβαση της Τουρκίας που απόρρεε από τα εγγυητικά της δικαιώματα – όπως είπε – οι Τ/κ απέκτησαν ελευθερία και ανεξαρτησία και σήμερα έχουν το «κράτος» τους με όλες τις ευλογίες του, την πρωτοβουλία για το Βαρώσι και τα έργα που θα γίνουν για την ευημερία και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής.

Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη «νότια Κύπρο» - όπως είπε ο κ. Τατάρ – «πολύ μας λύπησαν γιατί αναφέρθηκε στην Τουρκία ως κατοχική δύναμη» αλλά για τους Τ/κ – πρόσθεσε – «είδα ότι είναι ανήμπορος να καταλάβει τι λέμε».

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι εάν έγιναν λάθη στην Κύπρο, η ίδρυση της ΕΟΚΑ, εάν έγιναν γενοκτονίες σε βάρος των Τ/κ, με το πραξικόπημα του ’74 και την πτώση του Μακαρίου εάν ζητούνταν η ένωση με την Ελλάδα, «αυτή που τα έκανε αυτά ήταν η Ελλάδα, αυτή που εισέβαλλε πραγματικά στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν η Ελλάδα».

Στόχος του, είπε ο κ. Τατάρ, είναι να συνεχιστεί η ύπαρξη του τ/κ «λαού», να επιτευχθεί η ασφάλειά του, να σταθούν με το κεφάλι ψηλά περήφανοι και θα συνεχίσουν να πράττουν ό,τι χρειάζεται με την Τουρκία.

Φουάτ Οκτάι

Πρωτίστως «την εθνική μας υπόθεση, το θέμα της Κύπρου», την πρωτοβουλία για το Βαρώσι και τις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό, συζήτησαν στην συνάντηση, δήλωσε ο Φουάττ Οκτάι, χαρακτηρίζοντάς την πολύ εποικοδομητική.

«Είδαμε με ικανοποίηση ότι σχετικά με τα βήματα που θα κάνουμε την προσεχή περίοδο είμαστε σε ενότητα, ομοφωνία και πολύ ξεκάθαρα αλληλέγγυοι». Αισθάνεται, συνέχισε, και περηφάνια γι’ αυτό, γιατί ψευδοκράτος και μητέρα πατρίδα – όπως είπε – «είμαστε μαζί, είμαστε ένα. Ήμασταν ένα και μαζί χθες, είμαστε έτσι σήμερα, θα είμαστε και αύριο: το μήνυμα αυτό θέλω να στείλω από εδώ ακόμη μια φορά στη διεθνή κοινότητα».

Επανέλαβε τη θέση ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, για να στηρίζει τους Τ/κ στο δίκαιο και νόμιμο αγώνα τους, κατά την έκφρασή του.

Ως Τουρκία, συνέχισε, «είμαστε ενάντια στο αδιέξοδο, την αβεβαιότητα και την αδικία στην Κύπρο και υπέρ της βούλησης για λύση. Η τουρκική πλευρά ήταν πάντα υπέρ μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο».

Ψευδοκράτος και Τουρκία, δήλωσε ο κ. Οκτάι, με καλή πρόθεση ενεργούν στο Κυπριακό και παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, λέγοντας ότι η λύση στο νησί πρέπει να οικοδομήσει πάνω στο δίκαιο και τις πραγματικότητες, τότε θα μπορεί να είναι βιώσιμη. «Εμείς λέμε ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το 1968 στη βάση της ομοσπονδίας, πρέπει να ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα, είμαστε αποφασισμένοι και ξεκάθαροι σε αυτό. Η ιστορία είναι μάρτυρας. Το ομοσπονδιακό μοντέλο δεν έφερε αποτέλεσμα. Η αιτία αυτού είναι η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα. Επιπλέον, η ε/κ πλευρά σαφώς ποτέ μα ποτέ, δεν ήθελε να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με την τ/κ πλευρά. Δεν ήθελε, δεν θέλει σήμερα,δεν θα θέλει ούτε αύριο, βλέπουμε τα σημάδια αυτού».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι ενώ αναμένεται η πραγματοποίηση της πενταμερούς και συζητείται το ενδεχόμενο μιας συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, το να έρχεται στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός και να προκαλεί με τέτοιες δηλώσεις, «ξεπέρασε τα όρια. Ο χρόνος δε θα δείξει ότι ξεπέρασε τα όρια.  Η Τουρκία, όπως πάντα, πρώτα κάνει αυτό που πρέπει  στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), λέει αυτά που πρέπει να πει και μετά στηρίζει αυτά που είπε μέχρι τέλους. Εάν δεν υπάρχει λύση στο τραπέζι, δεν θα διστάσει να κάνει αυτό που χρειάζεται εκεί όπου βρίσκεται η λύση. Το έκανε στο παρελθόν, θα γίνει και στο μέλλον».
 
Ευρωπαϊκή Ένωση

Επανέλαβε τη θέση ότι το 2004 οι Τ/κ είπαν ναι στο σχέδιο Ανάν και οι Ε/κ όχι, φάνηκε ποιοι δεν ήθελαν την λύση, είχαν κρυφή ατζέντα – όπως είπε – και έγιναν μέλη της ΕΕ. Για τον κ. Οκτάι «εδώ και χρόνια η ΕΕ μιλάει λες και είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας και των Ε/κ» και ενώ στις «ατομικές συναντήσεις είναι πολύ ρεαλιστική, στις κάμερες μπροστά τί κρίμα ενεργεί ως εκπρόσωπος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της λύσης». Ο κ. Μητσοτάκης και η ε/κ πλευρά, είπε ο κ. Οκτάι, «σαν να ήταν ευχαριστημένοι που τα προβλήματα μεταξύ της νότιας Κύπρου και της τδβκ, πάνε να μετατραπούν σε προβλήματα της ΕΕ και της Τουρκίας».

«Ας είναι ευχαριστημένοι. Αν είναι ευχαριστημένοι φέρνοντας την λύση, ας είναι, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι δεν συμβάλλουν έτσι στη λύση, το αντίθετο, συμβάλλον στο αδιέξοδο». Έκανε δε έκκληση και εκ μέρους της ‘τδβκ’ – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – η ΕΕ «να βάλει νου και να έχει μια προσέγγιση πιο ουδέτερη και δίκαιη».

Βαρώσι
 
Για το Βαρώσι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι βλέπει πως η ε/κ πλευρά δεν έχει αποδεκτεί πως το παραλιακό μέτωπο έχει ανοίξει χωρίς να αλλάζει το υφιστάμενο στάτους κβο και με τρόπο που να αρμόζει στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως είπε.

«Ποιος κέρδισε, ποιος ζήμιωσε από αυτό; Κανείς δεν ζήμιωσε. Ποιος κέρδισε; Οι απλοί πολίτες που πάνε και βλέπουν, κάνουν βόλτα και είναι ευτυχισμένοι και είμαστε σε ένα κλίμα όπου τα παιδιά μπορούν να βλέπουν το  μέλλον με ελπίδα. Δεν αναφέρομαι μόνο σε πολίτες της τδβκ. Και οι Ε/κ θα κερδίσουν. Αλλά τι κρίμα τα μάτια που είναι τυφλά δεν έχουν καμία ευκαιρία να δουν και τα αυτιά που είναι κωφά δεν έχουν καμία πιθανότητα να ακούσουν».

Αποκάλεσε το Βαρώσι «κόρη οφθαλμού της Κύπρου» από το άνοιγμα του οποίου δεν επωφελήθηκαν μόνο οι Τ/κ, όπως είπε και πρόσθεσε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού υπέρ όλων των Κυπρίων έχουν υπονομευθεί από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ε/κ πλευράς, που συνεχίζονται, όπως υποστήριξε.

«Εμείς λέμε λύση, διπλωματία, δικαιώματα και δίκαιο. Αυτοί λένε αφομοίωση, μιλάνε για ξεπερασμένα πράγματα». Ξεπερασμένα πράγματα, είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, είναι τα «εμπάργκο» εναντίον του ψευδοκράτους και το ότι η παρουσία των Τ/κ από το 1571 στο νησί, εν έτη 2021 δεν λαμβάνεται ακόμα υπόψην. Εάν υπάρχει μια εισβολή, συνέχισε, αυτό αφορά τα δικαιώματα των Τ/κ, περιλαμβανομένων και εκείνων για τους φυσικούς πόρους.

Επανέλαβε δε την φράση του Ταγίπ Ερντογάν «εμείς τα καταφέρνουμε μόνοι μας» και πρόσθεσε ότι «δεν μας τρομάζουν εκείνοι που μιλούν για διάλογο και συνομιλίες αλλά στον Τύπο κάνουν τα λιοντάρια. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά να είμαστε λιοντάρια και στο τραπέζι και στο πεδίο κι αν χρειαστεί γινόμαστε».

Κανείς να μην περιμένει σε ένα περιβάλλον τέτοιας αβεβαιότητας ν’ αφήσουμε μόνη της την ‘τδβκ’, δήλωσε ο κ. Οκτάι, υποστηρίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να έρθουμε αντιμέτωποι με τις πραγματικότητες» και πως στην Κύπρο «υπάρχει δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές κοινότητες, κράτη, δύο διαφορετικές δημοκρατίες».

Η διαπραγμάτευση στη βάση μιας ομοσπονδίας, που είναι μακριά από το πνεύμα του χρόνου και της κοινωνίας, δεν θα προσφέρει τίποτε άλλο παρά χάσιμο χρόνου στον, στην Κύπρο δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η λύση δύο κρατών, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Για έργα και δομικές μεταρυθμίσεις μίλησε ο Οκτάι στον «πρόεδρο» της «βουλής» 

Είμαστε εδώ με μια ευρεία αντιπροσωπεία, έχουμε μια βαριά ατζέντα με την νέα «κυβέρνηση» και είναι μια επίσκεψη επικεντρωμένη σε έργα που θα γίνουν, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι που επισκέφθηκε μετά τον Ερσίν Τατάρ και τον «πρόεδρο» της «βουλής», Οντέρ Σενάρογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι αύριο θα συζητήσουν για έργα κατασκευής και επιδιόρθωσης που θα γίνουν στο ψευδοκράτος με την νέα «κυβέρνηση» και γι’ αυτό «θα βλέπετε πιο συχνά από δω και πέρα τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών μας».

Ο κ. Οκτάι μίλησε για «ηλεκτρονικό μετασχηματισμό που όπως συμβαίνει στην Τουρκία θέλουμε να υπάρξει και για τους πολίτες στην Κύπρο. Επειδή είδαμε την περίοδο της πανδημίας πόσο πιο άνετα μπορεί να δουλέψει ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας έτσι».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, αλλά και την φράση «τρελοί Τούρκοι» ο κ. Οκτάι είπε ότι η ενότητα των κοινοβουλίων τους – όπως αναφέρθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση και την «βουλή» στα κατεχόμενα – αλλά η βούληση του έθνους «θα διευκολύνουν τους τρελούς Τούρκους. Ιδιαίτερα στις δομικές μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε». (ΣΣ: Η αναφορά τρελοί Τούρκοι είναι από το βιβλίο του Τουρκούτ Οζακμάν «Αυτοί οι τρελοί Τούρκοι» που χρησιμοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του το πρωί της Τετάρτης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ).

Ο κ. Οκτάι αναφέρθηκε σε δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να περάσουν από την «βουλή» και αυτό είναι η προσδοκία του (ΣΣ: η «βουλή» να τις εγκρίνει).

Η βούληση που θα δείξει η «βουλή» και το να μιλά πιο δυνατά και με ξεκάθαρο τρόπο στο Κυπριακό θα ενδυναμώσει την αλληλεγγύη και την ενότητα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, πρόσθεσε.

Ο «πρόεδρος» της «βουλής», Οντέρ Σενάρογλου ευχήθηκε το νέο πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας που θα υπογραφεί αύριο να βοηθήσει το ψευδοκράτος να σταθεί στα πόδια του.

Ευχαρίστησε για την στήριξη της Τουρκίας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η συνάντηση του Τούρκου Αντιπροέδρου αύριο με την τ/κ οικονομική πλατφόρμα θα είναι εποικοδομητική.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play