Πόρισμα Νικολάτου για χρυσά διαβατήρια: Φλυαρία και δικαιολογίες από τον Οδυσσέα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Header Image

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εγκωμίασε την ερευνητική επιτροπή για το ενδιάμεσο πόρισμα και την απαξιώνει για την τελική έκθεση επειδή του αποδίδει πλημμελή άσκηση αρμοδιοτήτων.

 

Καμία απάντηση επί της ουσίας και πλήθος δικαιολογιών περιλαμβάνονται στην 15σέλιδη (!) ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με το πόρισμα της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Η Ελεγκτική Υπηρεσία (βλέπε Οδυσσέας Μιχαηλίδης) με 7.000 λέξεις επιχειρεί να δικαιολογήσει την περίεργη απάθεια που επέδειξε επί χρόνια, σε σχέση με τις πληροφορίες, τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις του Τύπου για το επενδυτικό πρόγραμμα. Η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επικεντρώνεται πρωτίστως στον βοηθό γενικό ελεγκτή Κυριάκο Κυριάκου, παρά το ότι το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής συνυπογράφεται και από τα τέσσερα μέλη της.

Πότε έτσι, πότε αλλιώς

Όταν είχε δημοσιοποιηθεί το ενδιάμεσο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, στο οποίο δεν γινόταν αναφορά στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για τον γενικό ελεγκτή και τα σχόλια για το έργο της ερευνητικής επιτροπής ήταν εγκωμιαστικά. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και στην τελική έκθεση στην οποία επισημαίνεται: «Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τη δήλωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία αναφέρετο στο  '...εκτενές και καλά δομημένο και τεκμηριωμένο ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής,...'. Επιπρόσθετα, σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επισημάνθηκε ότι '...η Ερευνητική Επιτροπή, έχουσα στα χέρια της χιλιάδες φακέλους και μεγάλο αριθμό υποστηρικτικού προσωπικού που τους διεξήλθε, παρήγαγε πολύ σημαντικό και αξιόλογο έργο, το οποίο η υπηρεσία μας, ενεργώντας σε δειγματοληπτική βάση, δεν θα μπορούσε εύκολα να παραγάγει σε τέτοια έκταση'».

Ωστόσο, όταν δημοσιοποιήθηκε το τελικό πόρισμα με τις αναφορές στον γενικό ελεγκτή, ο κ. Μιχαηλίδης έσπευσε με ανάρτησή του στο twitter να αποφανθεί πως «...το περιεχόμενο της έκθεσης επιβεβαιώνει πως, όταν υπάρχει τόσο έκδηλη μεροληψία, αναπόφευκτα και το αποτέλεσμα θα είναι απαράδεκτο και αναλόγου χαμηλού επιπέδου».

Και με αυτόν το τρόπο το «καλά δομημένο και τεκμηριωμένο ενδιάμεσο πόρισμα» έγινε ξαφνικά «απαράδεκτο και αναλόγου χαμηλού επιπέδου».

Υπεράνω κριτικής;

To τελικό πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου καταγράφει με λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο ο γενικός ελεγκτής διαχειρίστηκε πληροφορίες που είχε για το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει σαθρό. Ωστόσο, τη σαθρότητα την «ανακάλυψε» μόλις το 2019, παρά το ότι είχε κάνει έλεγχο από το 2016. Στο πόρισμα αναφέρεται πως, «εάν ο γενικός ελεγκτής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται, επέλεγε να προβεί σε ετοιμασία έκθεσης για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το 2016, έτος που η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε έλεγχο και απέκτησε γνώση των προβλημάτων, ή έστω και αργότερα όταν είχε γίνει λήπτης αρκετών καταγγελιών, τότε τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος θα έρχονταν στην επιφάνεια. Ενδεχομένως, δε, το πρόγραμμα να είχε μια ευκαιρία να διορθωθεί, να λειτουργήσει ορθά και να αποφευχθεί ο τερματισμός του, αλλά και συνάμα να αποφύγουμε τον διασυρμό της χώρας». Προφανώς οι επισημάνσεις αυτές εξόργισαν τον κ. Μιχαηλίδη, αφού του επιρρίπτονται ευθύνες για πλημμελή άσκηση των αρμοδιοτήτων του, αγνοώντας για χρόνια τα όσα αποκαλύπτονταν για το επενδυτικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια ώρα «μοίραζε» ευθύνες στους πάντες. Και συμπληρώνει η ερευνητική επιτροπή στο πόρισμα της: «...Ο γενικός ελεγκτής καταλογίζει διάφορες ευθύνες. Όπως φάνηκε από τα ενώπιόν μας στοιχεία, τεκμήρια και μαρτυρίες, δεν έπραξε έγκαιρα για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα, αυτό που μπορούσε να πράξει στη βάση των εξουσιών που του παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Ο γενικός ελεγκτής, ως ανεξάρτητος αξιωματούχος του κράτους, δεν είναι υπόλογος σε κανέναν για τις αποφάσεις του, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι υπεράνω κριτικής».

Φταίει ο βοηθός γεν. ελεγκτής!

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, στη φλύαρη ανακοίνωση των 15 σελίδων που εξέδωσε χθες, επικεντρώνεται στο πρόσωπο του βοηθού γενικού ελεγκτή Κυριάκου Κυριάκου, υποστηρίζοντας πως η ερευνητική επιτροπή «χρησιμοποιεί παραπλανητικούς ισχυρισμούς, αποκρύβει τη γνώση που λάμβανε και την εμπλοκή που είχε ο ίδιος ο βοηθός γενικού ελεγκτή στον χειρισμό των θεμάτων εντός της υπηρεσίας, με τρόπο που καθιστά προφανή την προσπάθειά της να πλήξει την Ελεγκτική Υπηρεσία και να της φορτώσει ευθύνη ακόμη και για την περίοδο μετά το 2019, όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να διενεργήσει έλεγχο του ΚΕΠ, αλλά μέχρι σήμερα συναντά προσκόμματα και κωλυσιεργίες». Σημειώνει ακόμα πως ήδη ενημέρωσε τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο για την «κατάφωρη παραβίαση κάθε αρχής αμεροληψίας και την ευρεία και διάχυτη ύπαρξη καταστάσεων σύγκρουσης συμφέροντος, από μέλη της επιτροπής, κυρίως δε από πρόσωπο που από το 2005 ήταν στέλεχος της υπηρεσίας και από τον Γενάρη του 2013 δεύτερος τη τάξει στην υπηρεσία, για το οποίο, άλλο μέλος της επιτροπής, δημόσια προέβαλε τον ισχυρισμό ότι διακατέχεται από μονομανία κατά του γενικού ελεγκτή». Χαρακτηρίζει επίσης «απαράδεκτες» τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από την ερευνητική επιτροπή για αλίευση πληροφοριών εκτός της θεσμοθετημένης διαδικασίας (με κατ’ ιδίαν τηλεφωνήματα, αναζήτηση πληροφοριών στο ηλεκτρονικό σύστημα αρχείου της υπηρεσίας κ.λπ.).

Φταίει και η πρώην

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία, χωρίς να κατονομάζει τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, της φορτώνει ευθύνες για τις παθογένειες της υπηρεσίας, για να δικαιολογήσει τα «στραβά μάτια» που έκανε επί Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα θέματα του ΚΕΠ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία παρέμεινε για δεκαετίες προσκολλημένη σε ένα μοντέλο ελέγχου που βασικά αφορούσε έναν γενικό έλεγχο εντός των υπουργείων, τμημάτων και άλλων ελεγχόμενων οργανισμών. Ως αποτέλεσμα λειτουργίας με αυτό το μοντέλο, κατά την ανακοίνωση, αυξανόταν ο κίνδυνος να μην εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου κάποιο πρόβλημα, ή ακόμη και να εκδοθεί έκθεση ή γνώμη με λανθασμένο συμπέρασμα (κύριος ελεγκτικός κίνδυνος). Και ενώ όλα αυτά τα στραβά και τα ανάποδα συνέβαιναν στην Ελεγκτική Υπηρεσία, διορίστηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και τα πράγματα άλλαξαν! Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την «πρόδηλη παθογένεια» αντιλήφθηκε ο νυν γενικός ελεγκτής «ευθύς μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, αφού 2,5 μήνες μετά, έδωσε οδηγίες για δρομολόγηση της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης και ομότιμης αξιολόγησης, με τα αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να είναι εμφανή»!

Εγώ, εν' τζαι...

Στα όσα καταλογίζονται στον κ. Μιχαηλίδη, για τον έλεγχο που έκανε λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο τμήμα πολιτογραφήσεων του υπουργείου εσωτερικών, με τα ευρήματα να παραμένουν στο συρτάρι από το 2016 ως το 2020, η ανακοίνωση σημειώνει πως έγινε απλώς ένα προσχέδιο επιστολής. Η ίδια η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ανακοίνωση της, υποτιμά ευθέως την επαγγελματική επάρκεια της λειτουργού που έκανε τον έλεγχο του 2016 αναφέροντας πως «λόγω της πολύ επιφανειακής φύσης του ελέγχου που διενεργούσε, και δίνοντας πίστη και στα όσα της αναφέρθηκαν από την αρμόδια λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν αντιλήφθηκε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Η Προϊσταμένη της λειτουργού που παρέλαβε το προσχέδιο της επιστολής μαζί με το σχετικό υποστηρικτικό υλικό, δεν αξιολόγησε τα ευρήματα ως τέτοια που θα δικαιολογούσαν προτεραιοποίηση του χειρισμού του θέματος και το άφησε για χρήση σε τυχόν μελλοντικό έλεγχο». Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι δεν είχε ενημερωθεί ούτε η αρμόδια Ανώτερη Πρώτη Ελεγκτής ούτε και ο Γενικός Ελεγκτής. Δηλαδή, μια λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έκανε έρευνα επί δύο εβδομάδες σε ένα υπουργείο και οι προϊστάμενοι της δεν είχαν ιδέα!

 



ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play