Ψάχνουν εναγωνίως λύσεις για αποφυγή πισωγυρίσματος – Αρχίζουν να γεμίζουν τα νοσοκομεία με ασθενείς covid

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Από τις 18 μέχρι και τις 24 Ιουνίου καταγράφηκαν 729 κρούσματα, με τα περισσότερα να ανιχνεύονται από τις 22 Ιουνίου και έπειτα. Από τα 729, τα 494 προέκυψαν από rapid tests και άλλα 235 από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

 

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί στους επιδημιολόγους η έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται αυτή την περίοδο, με τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας να φωνάζουν εδώ και μέρες ότι αν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού η άνοδος σε κρούσματα και νοσηλείες θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Η κόπωση, ο εφησυχασμός, οι χαλαρώσεις, οι αυξημένες επαφές, η εντύπωση που δόθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας σε τεράστιο βαθμό σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι μερικά από τα συστατικά που μας οδήγησαν στη σημερινή κακή επιδημιολογική εικόνα, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και τους ειδικούς και την κυβέρνηση να σκέφτονται σοβαρά το θέμα της εφαρμογής κινήτρων και αντικινήτρων για εμβολιασμένους και μη. Πρόκειται για μια ιδέα που πλανάται το τελευταίο χρονικό διάστημα και δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς η κυβέρνηση βλέπει ότι μόνο οι εκκλήσεις για εμβολιασμό δεν πιάνουν τόπο και φοβάται για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η νέα άνοδος των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού. Ήδη, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, η κυβέρνηση μελετά το ζήτημα διεξοδικά, με τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού, την ινδική μετάλλαξη και τη χαμηλή προσέλευση για εμβολιασμό να μην αφήνουν και πολλές επιλογές. Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορεί να αποβεί αποτελεσματικό κάτι τέτοιο καθώς με αυτό τον τρόπο γίνεται ένας διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί.

Διπλάσια κρούσματα

Από τις 18 μέχρι και τις 24 Ιουνίου καταγράφηκαν συνολικά 729 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με τα περισσότερα να ανιχνεύονται από τις 22 Ιουνίου και έπειτα, ημέρα κατά την οποία ανεβήκαμε στα τριψήφια κρούσματα, με τους επιδημιολόγους να προβλέπουν ότι εντός των επόμενων ημερών δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε και τα 200 περιστατικά ημερησίως, λόγω των αυξημένων επαφών και του φόρτου εργασίας που έχει επωμιστεί η ομάδα ιχνηλάτησης. Ο αριθμός των νέων περιστατικών είναι μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν περίπου τα μισά κρούσματα, δηλαδή 380 περιστατικά. Από τα 729 νέα περιστατικά τα 494 προέκυψαν από rapid tests, ενώ ένας αρκετά σημαντικός αριθμός κρουσμάτων, για την ακρίβεια 235, προήλθε από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Από τα περιστατικά αυτά το 86% αφορά άτομα που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, 9% πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου και μόνο 4% άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους πολίτες που νόσησαν ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένοι δεν ανέπτυξε συμπτωματολογία, πόσω μάλλον να χρειαστεί νοσηλεία.

Νεαρότεροι ασθενείς 

Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, η άνοδος των κρουσμάτων έφερε και μικρή αύξηση των νοσηλευόμενων, ενώ απέκοψε την καθοδική πορεία που είχαν πάρει οι νοσηλείες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα καθώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων παραμένει μικρός, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να εγγυηθεί τι θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα αν συνεχιστεί η άνοδος των νέων περιστατικών που καταγράφονται επί καθημερινής βάσεως. Η γενική κατάσταση στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ όσον αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς είναι σαφώς βελτιωμένη, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Χαράλαμπο Χαριλάου να υποστηρίζει ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να ανοίξει εκ νέου θαλάμους για ασθενείς με κορωνοϊό. O κ. Χαριλάου τόνισε πως εκείνο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται εισαγωγές περισσότερων νεαρών ατόμων κάτω των 40 ετών, που αφορούν βαριά περιστατικά, ενώ κάποιοι εξ αυτών διασωληνώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λευκωσίας. Επεσήμανε, δε, πως σε συνδυασμό με την ινδική μετάλλαξη, η οποία έχει ανιχνευτεί στην κοινότητα, αναμένουν ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν μια μικρή αύξηση όσον αφορά τον αριθμό των νοσηλευομένων.

Άλλαξαν τα δεδομένα

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, δεν είναι ένας αλλά πολλοί οι λόγοι που μας οδηγούν σε νέα έξαρση της πανδημίας, και καλό είναι να τους κατανοήσουμε, ώστε να δράσουμε εγκαίρως όλοι μαζί και να προλάβουμε περαιτέρω επιδείνωση. Εκτός από την κόπωση, τον εφησυχασμό και τις χαλαρώσεις, ο ίδιος δίνει έμφαση και στον ρυθμό που έχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας. Ο ίδιος παρατήρησε ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια σταθεροποίηση στον ρυθμό των εμβολιασμών και ότι πλέον λόγω και της ινδικής μετάλλαξης δεν μπορούμε να μιλάμε για «ανοσία της αγέλης» καθώς θα πρέπει να βρούμε λύσεις ούτως ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν τους λόγους που επιβάλλουν τον εμβολιασμό. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία των μελών της επιδημιολογικής ομάδας, τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν αλλάξει όσον αφορά τόσο τον ιό όσο και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πλέον δεν μιλάμε μόνο για άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί είναι εκ πεποιθήσεως αρνητές του εμβολίου, αλλά και για πολίτες που είναι πιο σκεπτικιστές και θέλουν να δουν τεκμήρια για να πειστούν, καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν σθεναρά την εφαρμογή προνομίων για άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Μία εξ αυτών είναι και η σύμβουλος του υπουργού Υγείας δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, η οποία υποστήριξε ότι σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να δοθούν κάποιες χαλαρώσεις, δεδομένου ωστόσο ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι τα προνόμια αυτά δεν τα καταχρώνται ανεμβολίαστα άτομα τα οποία όπως έχει φανεί δεν τηρούν τα μέτρα και γι’ αυτό νοσούν. Ήδη τις τελευταίες 3-4 ημέρες εμφανίστηκαν έξι αλυσίδες μετάδοσης του ιού, με την ίδια να υποστηρίζει ότι μόνο με άμεση επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις νεαρότερες ομάδες θα προλάβουμε το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού. Το ζήτημα σε περίπτωση που παραχωρηθούν προνόμια στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα είναι ποιος θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων, καθώς ήδη έχει φανεί ότι με τη χαλάρωση των περιορισμών χαλάρωσαν έως και εξαλείφθηκαν οι έλεγχοι που γίνονται από πλευράς Αστυνομίας. Επιπλέον τίθεται και το ζήτημα του εάν προνόμια, όπως είναι για παράδειγμα η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να λειτουργήσουν λόγω και της μετάλλαξης, καθώς βλέπουμε ότι χώρες όπως είναι για παράδειγμα το Ισραήλ επαναφέρουν το εν λόγω μέτρο εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών που σχετίζονται με την ινδική μετάλλαξη. Στο 35% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη χώρα την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύτηκε το ινδικό στέλεχος, ενώ σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται Βρετανία και ΗΠΑ.

 







 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play