Βαρύτατο τίμημα πλήρωσε η κοινότητα Οράς - Έμειναν να παλεύουν με στάχτες και κάρβουνο

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Header Image
Στην ορεινή Λάρνακας κάηκαν συνολικά 58 κατοικίες μόνιμης διαμονής και εξοχικά. Στην ορεινή Λεμεσού κάηκαν 21 κατοικίες.

 

Η πανέμορφη κοινότητα της Οράς είναι αυτή που πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς, που στο πέρασμά της έκανε στάχτη περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού. Ο έπαρχος Λ/κας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου προέβη χθες σε έναν γενικό απολογισμό των ζημιών που σημειώθηκαν στα χωριά της ορεινής Λάρνακας, λέγοντας ότι στην Ορά οι καταστροφές σε σπίτια, επαγγελματικά υποστατικά και καλλιέργειες είναι με διαφορά πολύ περισσότερες από οποιανδήποτε άλλη κοινότητα. Στην Ορά καταστράφηκε και το σύστημα υδροδότησης του χωριού και για τέσσερις μέρες οι κάτοικοι ήταν χωρίς νερό. Ακολουθούν σε ζημιές τα χωριά Μελίνη και Οδού. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση της Επαρχιακής Διοίκησης Λ/κας καταστράφηκαν συνολικά 22 κατοικίες μόνιμης διαμονής, 36 εξοχικές κατοικίες και 11 επαγγελματικά υποστατικά. Στην Ορά κάηκαν 12 μόνιμες κατοικίες, 25 εξοχικά κι έξι επαγγελματικά υποστατικά. Στη Μελίνη κάηκαν εννέα μόνιμες κατοικίες και άλλα εννέα εξοχικά. Στην Οδού κάηκε μία μόνιμη κατοικία, ενώ στους Αγ. Βαβατσινιάς κάηκαν δύο εξοχικά. Καταγράφηκαν, ακόμα, πολλές και σημαντικές ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες στις κοινότητες αυτές. Σύμφωνα πάντα με την Επαρχιακή Διοίκηση Λ/κας, καταστράφηκε ολοκληρωτικά ένα εργοστάσιο παραγωγής μελιού στη Μελίνη, δύο πτέρυγες πτηνοτροφείου στην Ορά καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με τα κοτόπουλα που ήταν μέσα, ενώ χιλιάδες άλλα κοτόπουλα πέθαναν από τη ζέστη και τους καπνούς που προκάλεσε η φωτιά. Όσον αφορά τα οχήματα, καταστράφηκαν συνολικά 42, τα 36 στην Ορά και τα έξι στη Μελίνη.

Στην επαρχία Λεμεσού

Εξάλλου, ο έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στις καταστροφές που υπέστησαν κυρίως οι κοινότητες Αρακαπά και Επταγώνιας, λέγοντας ότι ζημιές έπαθαν συνολικά 21 κατοικίες, τρία ιδιωτικά οχήματα και δύο μοτοσυκλέτες. Οι 10 απ’ αυτές τις κατοικίες κάηκαν ολοσχερώς, ενώ οι υπόλοιπες υπέστησαν ζημιές. Στο μεταξύ, για στήριξη των πληγέντων η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου άνοιξε λογαριασμό στον οποίο το κοινό μπορεί να καταθέτει τις εισφορές του. O αριθμός λογαριασμού είναι: 6001027, IBAN: CY 42 0010 0001 0000 0000 0600 1027.

Η περιοδεία Καδή

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι η άμεση στήριξη κυρίως των νέων αγροτών στις πληγείσες ορεινές κοινότητες, ούτως ώστε να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και να συνεχίσουν να ζουν στην ύπαιθρο. Την πιο πάνω διαβεβαίωση έστειλε χθες ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο περιθώριο περιοδείας του στις πυρόπληκτες περιοχές. Ο Κώστας Καδής έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους αγρότες που πλήγηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά, με στόχο να συνεχίσουν να δουλεύουν όπως  και πριν από τη φωτιά. Ο υπουργός χαρακτήρισε αποκαρδιωτική την εικόνα που συνάντησε περιοδεύοντας στις περιοχές που έπληξε η πύρινη κόλαση. «Είμαστε εδώ για να δούμε ιδίοις όμμασι τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες μας και να τους στείλουμε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους. Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες και βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια του Τμήματος Γεωργίας για να καταγράψουν λεπτομερώς τις ζημιές, έτσι ώστε αύριο (σήμερα) να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου συγκεκριμένη πρόταση ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες γεωργοί μας. Οι ρυθμοί με τους οποίους θα στηριχθούν θα είναι γρήγοροι. Θέλω να πιστεύω ότι, με τη στήριξη της πολιτείας, οι αγρότες θα παραμείνουν στα χωριά τους», είπε ο κ.Καδής. Οι υπουργοί Γεωργίας και Εσωτερικών προήδρευσαν χθες το μεσημέρι σύσκεψης στον Αρακαπά, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση της κατάστασης και άκουσαν τα αιτήματα των πληγέντων.

Λιώνει η ψυχή στα ορεινά χωριά Λάρνακας

Απελπισία, απόγνωση, πίκρα, θυμός… Αυτές οι λέξεις αποτυπώνουν την οδυνηρή κατάσταση στις ορεινές κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, οι οποίες πλήγηκαν ανεπανόρθωτα από τη φονική πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου. Λιώνει η ψυχή, δεν υπάρχουν λόγια όταν αντικρίζει κανείς το απέραντο μαύρο. Τα καταπράσινα βουνά που «αγκάλιαζαν» τα γραφικά χωριά της ορεινής Λ/κας μετατράπηκαν σε κρανίου τόπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουν χρόνια για να δούμε ξανά πράσινο σε αυτές τις περιοχές… Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο για δεκάδες γεωργούς, επαγγελματίες και μόνιμους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ζητούν την οικονομική στήριξη του κράτους… χθες, προκειμένου να ορθοποδήσουν επαγγελματικά και για να παραμείνουν στα χωριά τους. Σε αυτές τις περιοχές υπήρχαν οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή, φρουτοκαλλιέργειες, θερμοκήπια, πτηνοτροφικά και κτηνοτροφικά υποστατικά, επιχειρήσεις μελιού. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι προσεχώς θα παρατηρηθεί σημαντική έλλειψη λαχανικών και φρούτων στην αγορά εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν καλλιέργειες. Ειδικά οι ντομάτες της Οδού μονοπωλούσαν την αγορά από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ σημαντική θεωρείται και η απώλεια μανταρινιών του Αρακαπά. Άλλη μια επίπτωση φαίνεται πως θα είναι και η αύξηση στις τιμές των προϊόντων (όσων απέμειναν για διάθεση). Οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής. Τρεις μέρες μετά τον όλεθρο, πολλοί είναι αυτοί που ακόμα δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν το κακό που τους βρήκε.

«Υπάρχει αύριο;»

«Φοβόμαστε τι μας ξημερώνει το αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Π» ένας 60χρονος αγρότης από την Ορά, την κοινότητα που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές. «Οι καλλιέργειες που είχα ήταν η ζήση μου για σχεδόν 40 χρόνια. Με αυτές τις καλλιέργειες δημιούργησα οικογένεια, μεγάλωσα και σπούδασα τα παιδιά μου. Τώρα τι θα απογίνω; Καταστράφηκα. Εάν το κράτος δεν έλθει αρωγός και μάλιστα άμεσα, τότε δεν έχουμε κανένα μέλλον εδώ. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα απογίνουμε», συμπλήρωσε φανερά ταραγμένος.

«Σαν να μου έκοψαν το πόδι»

Για χρόνια έκανε οικονομίες προκειμένου να κτίσει ένα εξοχικό στην ορεινή Λάρνακας που λάτρευε. Οι βουνοπλαγιές μεταξύ Οράς και Οδού ήταν ένας παράδεισος για πολλούς Λαρνακείς (και όχι μόνο), που έκτισαν τα εξοχικά τους κι εκεί συνήθιζαν να περνούν τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές τους, μαζί με τις οικογένειές τους. Για τον 55χρονο Λαρνακέα, ο οποίος με πολλούς κόπους και μόχθους κατάφερε να κτίσει το εξοχικό του, η τελευταία πυρκαγιά αποτέλεσε την ταφόπλακα στα όνειρά του. «Ήταν το όνειρό μου να κτίσω ένα εξοχικό στην πανέμορφη ορεινή Λάρνακας για την οικογένειά μου. Ήταν υπέροχα εδώ πάνω. Καθαρός αέρας, οξυγόνο. Τώρα είναι σαν να έκοψαν ένα από τα δυο μου πόδια και δεν μπορώ να περπατήσω. Δεν φαντάζεστε τον πόνο που νιώθω», μας είπε με δάκρυα στα μάτια.

 









 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play