Λουκέτο σε 48 σχολές γυμναστικής - γυμναστήρια έβαλε ο ΚΟΑ δυνάμει δικαστικών διαταγμάτων, την έκδοση των οποίων ζήτησε μονομερώς καθώς συνέτρεχαν λόγοι ασφάλειας των χρηστών – πελατών τους. Παράλληλα, βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης δεκάδες υποθέσεις σχολών γυμναστικής που διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν παράνομα. Τα κατηγορητήρια καταχωρίστηκαν από τον νομικό σύμβουλο του ΚΟΑ. Ενδεικτικό του μεγέθους της παρανομίας που εντοπίζεται στις σχολές γυμναστικής αποτελεί και το γεγονός ότι, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 26/7/2021, μόνο 47 σχολές γυμναστικής κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας. Δέον να σημειωθεί ότι λειτουργοί του ΚΟΑ είχαν καταγράψει το 2018 περίπου 900 σχολές γυμναστικής ανά το παγκύπριο, με την καταπληκτική πλειοψηφία, περίπου εννέα στις 10, να λειτουργούν παράνομα. Στις σχολές γυμναστικής περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, για τα οποία, επίσης, απαιτείται άδεια λειτουργίας.
140 αιτήσεις
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε από τον ΚΟΑ, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα υποβλήθηκαν περίπου 140 αιτήσεις για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας σχολής γυμναστικής. Εκδόθηκαν ήδη 47 άδειες λειτουργίας, ενώ άλλες 30 αιτήσεις έχουν εγκριθεί και θα παραχωρηθούν - ενεργοποιηθούν όταν και εφόσον καταβληθούν τα προβλεπόμενα τέλη. Οι υπόλοιπες αιτήσεις βρίσκονται υπό εξέταση. Για σκοπούς σύγκρισης, αναφέρουμε ότι οι αδειούχες σχολές γυμναστικής το 2020 ανέρχονταν σε 149. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας αριθμός γυμναστηρίων, χωρίς να υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα, έβαλε λουκέτο εξαιτίας των λοκντάουν και των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονταν σε ισχύ. Ακόμη και στην περίπτωση που εγκριθούν και οι 140 περίπου αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα στον ΚΟΑ για έκδοση άδειας λειτουργίας σχολής γυμναστικής, η απόκλιση παραμένει πολύ μεγάλη από τα 900 γυμναστήρια που καταγράφηκαν να λειτουργούν το 2018 τα πλείστα χωρίς άδεια λειτουργίας, αποκαλύπτοντας έτσι το τεράστιο μέγεθος της παρανομίας.
Οι 47 νόμιμες σχολές
Στην ιστοσελίδα του ΚΟΑ (www.cyprusgsla.com) στην κατηγορία «Έλεγχος ιδιωτικών σχολών γυμναστικής» (εγκύκλιοι) ήταν αναρτημένα χθες τα ονόματα των 47 σχολών γυμναστικής - γυμναστήρια που εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας μέχρι τις 26/7/2021 για το τρέχον έτος. Από τις 47 σχολές γυμναστικής, οι τρεις είναι σχολές καράτε, μία σχολή κολύμβησης, δύο σχολές κολύμβησης και γυμναστήρια μαζί και τα υπόλοιπα 41 γυμναστήρια. Από τις 47 αδειοδοτημένες σχολές γυμναστικής, οι 30 λειτουργούν στην επαρχία Λευκωσίας, τρεις στην επαρχία Πάφου, επτά στην επαρχία Λάρνακας και επτά στην επαρχία Λεμεσού. Τονίζεται ότι στο μητρώο του ΚΟΑ δεν περιλαμβάνεται καμία σχολή γυμναστικής από την επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου.
Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, σύντομα θα αναρτηθεί το αναθεωρημένο μητρώο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα ονόματα των σχολών γυμναστικής οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν και πλήρωσαν τα σχετικά τέλη. Όπως έχουμε προαναφέρει, πρόκειται στο σύνολο για 30 σχολές γυμναστικής. Ως εκ τούτου, όσες σχολές γυμναστικής - γυμναστήρια λειτουργούν μεν αλλά δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο του ΚΟΑ που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, σημαίνει ότι λειτουργούν χωρίς άδεια. Συνεπώς, είναι παράνομα με βάση την κείμενη νομοθεσία, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται για την ασφάλεια των χρηστών – πελατών, χωρίς να υποβαθμίζεται και το θέμα της φοροδιαφυγής.
Αυξάνονται οι ποινές
Η εκτεταμένη παρανομία που παρατηρείται με τις σχολές γυμναστικής συνεχίζεται ακόμη και μετά τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον των παρανομούντων. Το γεγονός αυτό οφείλεται, σύμφωνα και με την Ελεγκτική Υπηρεσία που προέβη σε εκτεταμένους ελέγχους στο παρελθόν, στους ακόλουθους λόγους:
- Οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια δεν είναι αποτρεπτικές καθώς περιορίζονται σε ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο.
- Δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης.
- Αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής καθώς η ανάπτυξη των κτηρίων όπου λειτουργούν οι σχολές γυμναστικής παρουσιάζουν προβλήματα σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης στη βάση του Τοπικού Σχεδίου ή και άλλα πολεοδομικά προβλήματα. Η εισήγηση που κατατέθηκε στο τραπέζι από την Ελεγκτική Υπηρεσία για να εξετάσει ο ΚΟΑ τη δυνατότητα τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε η έκδοση άδειας λειτουργίας ιδιωτικής σχολής γυμναστικής να αφορά μόνο στο αθλητικό σκέλος και όχι το κτηριολογικό απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει ένας τέτοιος διαχωρισμός.
Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, ο ΚΟΑ προωθεί τον εκσυγχρονισμό της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία σχολών γυμναστικής, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αύξηση των ποινών, ώστε αυτές να ενεργούν αποτρεπτικά στους ιδιοκτήτες σχολών γυμναστικής.
«Name and Shame»
Η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τον ΚΟΑ ήταν να δημοσιοποιεί τα ονόματα των γυμναστηρίων που δεν εξασφαλίζουν άδεια λειτουργίας. Υιοθέτηση, δηλαδή, της μεθόδου «Name and Shame» ώστε να ενημερώνεται και να προστατεύεται ο πολίτης. Ο ΚΟΑ επέλεξε να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του μόνο τα αδειοδοτημένα γυμναστήρια, καθώς και τα ονόματα των αδειούχων γυμναστών – προπονητών.
1.301 οι αδειούχοι γυμναστές
Παράλληλα με την τήρηση μητρώου αδειών λειτουργίας σχολών γυμναστικής, οι κανονισμοί προνοούν την τήρηση μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται, μετά από αίτησή τους προς τον ΚΟΑ, οι γυμναστές/εκπαιδευτές που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν σε σχολές γυμναστικής. Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω μητρώο, που είναι επίσης δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ΚΟΑ, οι αδειούχοι γυμναστές / εκπαιδευτές ανέρχονται σήμερα στους 1.301. Άλλοι τόσοι, ενδεχομένως και περισσότεροι, εκτιμάται ότι είναι οι «πειρατές» του επαγγέλματος, οι οποίοι, είτε δεν σπούδασαν το αντικείμενο, είτε «βαφτίστηκαν» γυμναστές μετά από ταχύρρυθμα μαθήματα και σήμερα αυτοπαρουσιάζονται και διαφημίζονται ως «personal trainers».