Αντί εφαρμογής ΜΟΕ μέτρα και αντίποινα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Μετά την απαγόρευση μετάβασης τουριστών στα κατεχόμενα ήρθαν οι «δασμοί» στις προμήθειες για εγκλωβισμένους από το τ/κ «υπεξ»

Στην επιδείνωση... με επιδείνωση απαντά η μια πλευρά στην άλλη, καθώς χθες το τ/κ «υπεξ» ανακοίνωσε και επίσημα πως βάζει τέλος στη μεταφορά αγαθών στους εγκλωβισμένους, επιβάλλοντας δασμούς σε ό,τι θα περνά την πράσινη γραμμή.


Την ίδια στιγμή, στην ειδησεογραφία στον βορρά κυριαρχούσε η εγκύκλιος του ΥΠΕΞ για απαγόρευση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρίστες που δηλώνουν πως θα μείνουν σε ξενοδοχεία ε/κ ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα.


Το θέμα της εγκυκλίου, που δεν εφαρμόζεται για 15 ημέρες μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης την περασμένη εβδομάδα έχει προκαλέσει ανησυχία σε κυβερνητικούς κύκλους, καθώς προκαλεί προβλήματα όχι μόνο στον τουρισμό των κατεχομένων αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και διπλωματικά και πολιτικά προβλήματα.


Η εγκύκλιος αναμένεται πως θα συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα από τους αρμόδιους υπουργούς και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί και η Νομική Υπηρεσία για να εξακριβώσει κατά πόσον η απαγόρευση είναι νόμιμη.


Θέμα... καταπάτησης


Όπως πληροφορείται ο «Π», την εγκύκλιο ετοίμασε η διεύθυνση κυπριακού του ΥΠΕΞ, με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε την περασμένη άνοιξη με την απαγόρευση εισόδου σε Σέρβους μαθητές, που είχαν δηλώσει πως θα συμμετείχαν σε πολιτιστικό φεστιβάλ στα κατεχόμενα.


Διπλωματική πηγή επέμεινε χθες πως η απαγόρευση δεν σχετίζεται με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, καθώς δεν αφορά Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης μέσω των οδοφραγμάτων και ακόμα και εισόδου στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου.


Το ΥΠΕΞ βασίζει την εγκύκλιο σε νομοθεσία η οποία απαγορεύει την καταπάτηση περιουσίας, η οποία όμως εκ των πραγμάτων δεν ενεργοποιείται για Κύπριους πολίτες ή για Ευρωπαίους πολίτες που περνούν στα κατεχόμενα.


Αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλες περιπτώσεις, Αμερικανοί πολίτες δεν παρεμποδίστηκαν να μπουν στην ΚΔ παρά το ότι είχαν δηλώσει πρόθεση να μείνουν στα κατεχόμενα. Οι 30 περίπου Ισραηλινοί μπόρεσαν να μπουν στην ΚΔ μετά από παρέμβαση της πρεσβείας τους στην οποία είχαν διαμαρτυρηθεί, ενώ οι Λιβανέζοι τουρίστες δεν ήταν τόσο τυχεροί και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους.


Η απόφαση λήφθηκε πριν από την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά. Έκτοτε το ΥΠΕΞ έχει μεταξύ άλλων μεταφέρει στην Κομισιόν πως όσο δεν βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση, θα πρέπει να παγώσει και η διαδικασία εξοικείωσης των Τ/Κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Επιμένει στους δασμούς το τ/κ «υπεξ»


Με την αιτιολογία πως οι Ε/Κ και οι Μαρωνίτες που λάμβαναν τα προϊόντα που μετέφερε η UNFICYP πωλούσαν όσα δεν είχαν ανάγκη σε Τ/Κ, ανακοίνωσε την Κυριακή το τ/κ «υπεξ» τον τερματισμό της πρακτικής για αποστολή ημερήσιων (φρέσκων) αναλώσιμων προϊόντων στους εγκλωβισμένους. Από την 1η Οκτωβρίου, σημειώνεται, τα όποια αναλώσιμα θα περνούν από «τελωνείο» και θα εισάγονται στη «χώρα» μόνο μετά από την είσπραξη δασμών.


Πάντως, η τ/κ πλευρά επιμένει πως η νέα πρακτική συνάδει με τη Συμφωνία της Γ’ Βιέννης του 1975, προσθέτοντας πως από τους δασμούς εξαιρείται η ιατρική βοήθεια για ανθρωπιστικούς λόγους.


Δεν είναι η πρώτη φορά την τελευταία περίοδο που το τ/κ «υπεξ» επιχειρεί να ασκήσει κυριαρχία μέσα από ανθρωπιστικά θέματα, όπως με τα προσκόμματα στη τέλεση λειτουργιών στα κατεχόμενα. Παράλληλα, η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω των μέτρων που δρομολογεί η τ/κ δεξιά «κυβέρνηση» προς επιδείνωση του κλίματος, αλλά κυρίως με προεκλογικό πρόσημο ενόψει των «βουλευτικών» που αναμένονται την ερχόμενη άνοιξη.


Σύμφωνα με το «υπεξ», οι Ε/Κ και οι Μαρωνίτες που επέλεξαν να ζουν στην «ΤΔΒΚ» εξακολουθούν να ζουν χωρίς προβλήματα στα χωριά τους, να ασκούν τη θρησκεία τους και να έχουν δικαίωμα στη δική τους εκπαίδευση, ενώ μπορούν χωρίς περιορισμούς να περνούν από τα οδοφράγματα.


Σύμφωνα με το «υπεξ», η ε/κ πλευρά εκμεταλλεύεται πολιτικά την κατάσταση από το 1974, ενώ κάνει λόγο και για διαβουλεύσεις που έγιναν για το θέμα, καθώς και πως η UNFICYP θα ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες το συντομότερο. Χθες ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, επρόκειτο να συναντηθεί με τον αναπληρωτή γ.γ., αρμόδιο για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, Ζαν Πιερ Λακρουά.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα