Επιμένουν τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα στην ανάγκη κατασκευής της διαχωριστικής νησίδας επί της λεωφόρου Ελλάδας στην Πάφο υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει για λόγους ασφαλείας.
Οι φορείς της Πάφου ωστόσο θεωρούν πως η νησίδα αντί να βελτιώσει την ασφάλεια των διακινούμενων στην κεντρική λεωφόρο θα την επιδεινώνει. Επιπλέον όπως υποστηρίζουν θα πλήξει την εμπορικότητα του δρόμου και θα επηρεάσει αρνητικά εκατοντάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι φορείς της Πάφου στο Υπουργείο Μεταφορών (η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ΕΒΕ), κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους για τον σχεδιασμό που προβλέπει την κατασκευή νησίδας, ενώ παρουσίασαν και μια μελέτη του Frederick για τις νησίδες η οποία υποστηρίζει ότι οι εμπορικές αστικές οδοί στην Κύπρο δεν έχουν εξειδικευμένα πρότυπα και προδιαγραφές σχεδιασμού, διαφορετικά από οδούς που εξυπηρετούν άλλες χρήσεις, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ειδική πολεοδομική τους λειτουργία ως εμπορικοί άξονες.
«Από τα στοιχεία που διαθέτει στο διαδίκτυο η Αστυνομία Κύπρου, από το 2016 και μετά, και από την ανάλυση δεδομένων που έγινε, δεν προκύπτουν τεκμήρια που να συνηγορούν ότι η καθολική υιοθέτηση του προτύπου της κεντρικής κτιστής διαχωριστικής νησίδας στις εμπορικές αστικές οδούς συμβάλλει, τα τελευταία χρόνια, στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και στη μείωση των δυστυχημάτων. Αντίθετα όπως αναφέρεται υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στις εμπορικές αστικές οδούς με κτιστή διαχωριστική νησίδα τα τροχαία ατυχήματα και ειδικότερα τα θανατηφόρα δυστυχήματα εμφανίζονται με αρκετά μεγαλύτερη συχνότητα, τόσο ως προς τον συνολικό αριθμό περιστατικών (22 έναντι 11 θανατηφόρων) όσο και σε αναλογία με τα συνολικά μήκη των οδών (2,4 θανατηφόρα ανά 10 km οδού έναντι 0,6 θανατηφόρα ανά 10 km οδού), σε σύγκριση με τις εμπορικές αστικές οδούς χωρίς διαχωριστική νησίδα. Εντός των ημερών για το θέμα της νησίδας αναμένεται να συνεδριάσει και το δημοτικό συμβούλιο Πάφου. Ανεξάρτητα από τη θέση που θα στηρίξει η πλειοψηφία η τελική απόφαση θα ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο εντός Ιανουαρίου. O δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος βάσει των όσων υποστηρίζουν τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, θεωρεί πως για να υλοποιηθεί το έργο θα πρέπει να υπάρχει νησίδα. Ωστόσο, όπως δήλωσε, αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση του έργου είτε με νησίδα είτε χωρίς.
Οι νησίδες αυξάνουν την εμπορικότητα
Τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα επιμένουν ωστόσο για την αναγκαιότητα κατασκευής κτιστής νησίδας, κατά μήκος της λεωφόρου αν και όπως διαφάνηκε στη σύσκεψη συζητούν το ενδεχόμενο κάποιων τροποποιήσεων για τη δημιουργία μικρών κυκλικών κόμβων ώστε να διακόπτεται η νησίδα.
Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στη σύσκεψη από το Αρχηγείο Αστυνομίας το επίπεδο οδικής ασφάλειας αναβαθμίζεται αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οδικών συγκρούσεων, μία εκ των συχνότερων αιτιών πρόκλησης οδικών συγκρούσεων είναι η διενέργεια δεξιόστροφων κινήσεων. «Η κτιστή κεντρική νησίδα αποτρέπει αποτελεσματικά τις παράνομες δεξιόστροφες κινήσεις, τις παράνομες επαναστροφές, τα παράνομα προσπεράσματα, την παράνομη στάθμευση στην αντίθετη πορεία κυκλοφορίας κ.ά. Η κτιστή νησίδα αυξάνει το επίπεδο οδικής ασφάλειας και για τους πεζούς που διασταυρώνουν τον δρόμο, αφού πλέον ο πεζός θα έχει τη δυνατότητα για έλεγχο και διασταύρωση του δρόμου σε δύο στάδια». Επιπρόσθετα όπως αναφέρθηκε οι κτιστές κεντρικές νησίδες βάσει βιβλιογραφίας και εμπειριών άλλων χωρών αυξάνουν τη χωρητικότητα του δρόμου. Η λεωφόρος Ελλάδος ήδη παρουσιάζει πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση κατά τις ώρες αιχμής με αποτέλεσμα να υπάρχει κορεσμός στις κύριες συμβολές. Ένα ακόμη επιχείρημα που παρουσιάστηκε από εκπροσώπους κυβερνητικών τμημάτων αφορά την εμπορικότητα του δρόμου για την οποία τόνισαν ότι όχι μόνο δεν επηρεάζεται αρνητικά από τη νησίδα αλλά βελτιώνεται και αναβαθμίζεται αφού δημιουργείται μεγάλος αριθμός κόλπων στάθμευσης οχημάτων σε όλο το μήκος του υπό μελέτη έργου. Σε καμιά περίπτωση όμως όπως επισημαίνεται δεν πρέπει να συνδέεται η εμπορικότητα ενός δρόμου με την ανοχή για διενέργεια παράνομων δεξιόστροφων κινήσεων και παράνομη στάθμευση στην αντίθετη πορεία κυκλοφορίας. Βάσει των σχεδίων για τη λεωφόρο Ελλάδας προβλέπονται δύο κυκλικοί κόμβοι, δύο φωτοελεγχόμενες συμβολές, δύο σημεία όπου θα μπορούν να διενεργούνται δεξιόστροφες κινήσεις και δεκάδες σημεία όπου θα διενεργούνται αριστερόστροφες κινήσεις των οχημάτων.








