Με φόντο τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου αλλά και αυτήν που προγραμματίζεται για το ερχόμενο Σάββατο, επιχειρείται να στηθεί σκηνικό διχασμού, πόλωσης και πολιτικής διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης-ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί άμεσα σε οποιεσδήποτε χαλαρώσεις που έχουν να κάνουν με τα περιοριστικά μέτρα πριν τις 15 Μαρτίου, ενώ παράλληλα στρέφει τα πυρά κατά όσων παραβιάζουν τα διατάγματα και τα περιοριστικά μέτρα ή και όσων παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν κάτι τέτοιο. Εμμέσως τα πυρά στρέφονται κατά του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και ομάδων-συνόλων της κοινωνίας των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδήλωση του Σαββάτου ή θα συμμετάσχουν στην επόμενη που προγραμματίζεται για το ερχόμενο Σάββατο. Ο ΔΗΣΥ μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του προσπαθεί να αποδώσει στο ΑΚΕΛ απόπειρα υποβάθμισης του δικαιώματος στη ζωή, ότι δεν ενδιαφέρεται για την επιδημιολογική εικόνα αλλά και για την επόμενη μέρα στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Δημητρίου κάλεσε το ΑΚΕΛ να βγει να το πει στους πολίτες καθαρά σε περίπτωση που ισχύουν όλα τα πιο πάνω. Παράλληλα επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ καλεί τους πολίτες σε ανυπακοή, με το κόμμα της Αριστεράς να απαντά πως «η μόνη ανυπακοή που υπάρχει είναι η ανυπακοή της κυβέρνησης του Συναγερμού στις συστάσεις των επιστημόνων, στις επιταγές του Συντάγματος, αλλά και στις σαφείς κατευθύνσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το δικαίωμα στη διαδήλωση». Το ΑΚΕΛ κατηγορεί με τη σειρά του την κυβέρνηση πως με πρόσχημα την πανδημία επιχειρεί να φιμώσει την κοινωνία.
Ζήτησε χαλαρώσεις
Από την πλευρά του το κόμμα της Αριστεράς, διά στόματος Άντρου Κυπριανού, εξέφρασε χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τη θέση πως θα πρέπει στοχευμένα και υπό προϋποθέσεις να μελετηθούν χαλαρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας πριν τις 15 Μαρτίου. Παράλληλα θέτει ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων την άρση της απαγόρευσης για το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, κάτι για το οποίο επικαλείται τις θέσεις που εκφράζονται από τον ΟΗΕ, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και το ΕΔΑΔ. Ξεκαθάρισε μεν πως η δημόσια υγεία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην εξίσωση αυτή, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα η ψυχική υγεία, οι ανθρώπινες ελευθερίες αλλά και η οικονομική δραστηριότητα, εκεί και όπου μπορεί να λειτουργεί. Ο κ. Κυπριανού έχει προτείνει μεταξύ άλλων να επαναλειτουργήσουν τα ωδεία (με τη λογική ένας δάσκαλος, ένας μαθητής), τα εστιατόρια (με περιορισμούς, μέτρα προστασίας), ενώ τόνισε πως θα πρέπει να συζητηθεί και το πώς θα επαναλειτουργήσουν μουσικές σκηνές, θέατρα και όχι μόνο πριν τη 15η Μαρτίου αν είναι εφικτό. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε, και έχει γίνει αποδεκτή η εισήγηση, να προγραμματιστεί εντός των επόμενων ημερών συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και της επιδημιολογικής ομάδας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να συζητηθούν όλα τα πιο πάνω. Σύμφωνα πάντως με τα όσα είπε στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 και την εκπομπή «Control Panel» ο επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, εάν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης, δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για όσους συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις απ’ ό,τι σε άλλους χώρους που συναθροίζονται άνθρωποι, κάτι που έχει μεταφερθεί και στην κυβέρνηση.
Φοβούνται επιδείνωση
Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μια επεσήμανε πως τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση σέβονται και προστατεύουν τις ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα, ωστόσο από την άλλη ξεκαθάρισε πως «όσα μέτρα έχουν ληφθεί είχαν ως πρώτιστο μέλημα την προστασία του υπέρτατου αγαθού που είναι υγεία». Σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τυχόν παραγνώριση της επιδημιολογικής κατάστασης και πρόωρη χαλάρωση μέτρων θα οδηγήσουν σε νέα έξαρση της πανδημίας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει ωστόσο σύσκεψη στην παρουσία πολιτικών αρχηγών και της επιδημιολογικής ομάδας (πιθανόν την ερχόμενη Τετάρτη) για να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ, διά στόματος Δημήτρη Δημητρίου, επισημαίνει πως «το δικαίωμα στη ζωή είναι υπεράνω όλων των άλλων. Και της διαμαρτυρίας και της μετακίνησης, και όλων των άλλων ατομικών ελευθεριών που δυστυχώς περιορίζονται αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας».
Εξελίσσεται σε πεδίο πολιτικής διαμάχης η διαδήλωση του Σαββάτου

Σκηνικό διχασμού και πόλωσης επιχειρείται να διαμορφωθεί με φόντο τη χαλάρωση των μέτρων, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το δικαίωμα στις συναθροίσεις
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.