Πρώην αναπληρώτρια επικεφαλής και εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, υποψήφια με το Κίνημα Οικολόγων / Συνεργασία Πολιτών (συνεργαζόμενη). Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου απαντά σε 8 ερωτήσεις του «Π» και θεωρεί πως οι πολίτες πρέπει να καταδικάσουν αυτούς που επιδιώκουν το δικό τους συμφέρον έναντι του συλλογικού, ενώ πιστεύει πως ήρθε η ώρα να επιλεγούν για τα έδρανα της Βουλής αυτοί που έχουν προτάσεις για το μέλλον και δεν έχουν καθηλωθεί στο παρελθόν.
Κατά την άποψή σας στην Κύπρο πόσο μεγάλα είναι τα θέματα της διαφθοράς και πώς νομίζετε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Αυτό πιστεύουν οι πολίτες βάσει των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020, αφού 95% των Κυπρίων κρίνουν πως το πρόβλημα της διαφθοράς είναι εκτεταμένο στην Κύπρο! Η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» σημειώνει ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει με αποτέλεσμα η Κύπρος να υποχωρήσει κατά εννέα μονάδες από το 2012 και να κατατάσσεται πλέον στην 42η θέση από τις 180 χώρες. Το όνομα της Κύπρου διασύρεται σε σοβαρά σκάνδαλα όπως η υπόθεση Μιλόσεβιτς, τα Έγγραφα του Παναμά, τα Έγγραφα των Νήσων Κέιμαν και οι αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα. Αν δεν αλλάξουμε εμείς ως πολίτες δεν θα αλλάξει τίποτε στην Κύπρο. Μόνο με μηδενική ανοχή θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Θα πρέπει να ενισχυθεί το κράτος δικαίου, έτσι ώστε όλες οι δημόσιες εξουσίες να ενεργούν εντός του νόμου, σύμφωνα με τις αξίες της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων και αμερόληπτων δικαστηρίων. Να προχωρήσει άμεσα η εξέταση και η έγκριση της νομοθεσίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και να εφαρμοστούν σωστά η νομοθετική διαφάνεια και η πρόσβαση σε πληροφορίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική δημόσια εποπτεία. Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να εργαστούν με ειλικρίνεια για τη διασφάλιση ενός πολιτικού χώρου που θα είναι ασφαλής για την κοινωνία των πολιτών, να συνομιλεί με την κυβέρνηση και τις αρχές χωρίς να φοβάται αντίποινα. Πυλώνας αυτής της προσπάθειας είναι η διαφύλαξη της ελευθερίας του Τύπου και του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης στη δημοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση στο ΑΚΕΛ για συνεργασία στην επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύετε ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων είναι εφικτή;
Δεν ξέρω αν είναι εφικτή αλλά σίγουρα είναι απαραίτητη. Η λύση του Κυπριακού επείγει και θεωρώ πλέον απαραίτητη και την εμπλοκή των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι για το τι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση στο όνομά τους. Στα 46 χρόνια από το 1974 είδαμε πολλές συνομιλίες να καταρρέουν, ιδέες και σχέδια να απορρίπτονται. Αλλάξαμε πολλούς συνομιλητές. Οι πρόσφυγες πεθαίνουν με τον καημό της επιστροφής, γενιές ξένων μεγαλώνουν στη γη μας και αποκτούν δικαιώματα. Όμως οι πολίτες ακόμη δεν γνωρίζουν τι είναι ομοσπονδία ή συνομοσπονδία και ποιες θα είναι οι συνέπειες μια λύσης που θα ενώνει ξανά τον τόπο ή θα τον διχοτομεί για πάντα! Η ευθύνη ανήκει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα. Αν δεν συνεργαστούν τώρα πότε θα το κάνουν; Όταν θα πεθάνουν όλοι οι πρόσφυγες; Όταν θα χάσουμε την ελπίδα επιστροφής οποιουδήποτε εδάφους, όταν θα χαθούν τελειωτικά η Μόρφου και η Αμμόχωστος;
Αρκετοί στην Κύπρο υποστηρίζουν ότι πρέπει στο Κυπριακό να αναγνωριστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων για να μπορέσει η ε/κ πλευρά να έχει κέρδη στο εδαφικό και το περιουσιακό. Συμφωνείτε, διαφωνείτε και γιατί;
Το θέμα της πολιτικής ισότητας και τι σημαίνει έχει συμφωνηθεί και έχει καταγραφεί στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή μόνο στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία στο Κραν Μοντανά, αφού όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς, βρισκόμαστε «μία τρίχα» πριν τη λύση. Τώρα επιδιώκουμε και ελπίζουμε να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, το κείμενο του οποίου επιτέλους συμφωνήσαμε ποιο είναι!
Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου με ποιο κριτήριο πιστεύετε ότι πρέπει να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι;
Με το κριτήριο του κοινού καλού και την έγνοια για τις επόμενες γενιές! Οι πολίτες πρέπει να καταδικάσουν αυτούς που επιδιώκουν το δικό τους συμφέρον έναντι του συλλογικού. Να επιλέξουν το κόμμα που υπηρετεί καλύτερα τις θέσεις τους αλλά άτομα ικανά στο κάθε ψηφοδέλτιο, που έχουν τη γνώση, την ικανότητα και την έξωθεν καλή μαρτυρία για το ήθος και την τιμιότητά τους! Ήρθε η ώρα να επιλεγούν για τα έδρανα της Βουλής αυτοί που έχουν προτάσεις για το μέλλον και δεν έχουν καθηλωθεί στο παρελθόν. Η πανδημία και η συνεπαγόμενη οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζονται ικανούς νομοθέτες, εκσυγχρονιστές, οραματιστές, εργατικούς και τίμιους ανθρώπους που έχουν αντίληψη του πώς λειτουργεί ο κόσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας επιλέξουν αυτούς που θέλουν να κάνουν το καλό για τον τόπο και ας τους κρατούν υπόλογους τα επόμενα πέντε χρόνια. Η δημοκρατία χωρίς την εμπλοκή των πολιτών είναι ρηχή και ωφελεί τους διεφθαρμένους και τους ανίκανους.
Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο ένα μεγάλο ποσοστό του λαού τηρεί αποχή. Υπάρχει τρόπος να πειστεί ο κόσμος να επιστρέψει πίσω στις κάλπες;
Δύο λόγοι περιορίζουν τη συμμετοχή. Πρώτον, η ανικανότητα του κράτους που, αντί να διευκολύνει, ταλαιπωρεί τους πολίτες. Ακόμη και σήμερα παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας δεν βρέθηκε τρόπος οι νέοι ψηφοφόροι να εντάσσονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο και να ψηφίζουν με την παρουσίαση της ταυτότητάς τους. Δεύτερον, το επίπεδο του πολιτικού λόγου που εξαντλείται στο αναμάσησα του παρελθόντος δεν εμπνέει τους πολίτες. Η πλειοψηφία των πολιτικών προσώπων περιορίζεται σε αλληλοκατηγορίες χωρίς να έχει προτάσεις που να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Μόνο όταν οι πολίτες αντιληφθούν ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές με την ψήφο τους θα αποφασίζουν για θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας, όπως η ανεργία, η οικονομική ύφεση, η πανδημία, το σύστημα υγείας, η κλιματική αλλαγή, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η Πράσινη Συμφωνία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.
Ποιος από τους πολιτικούς σας αντιπάλους σας εντυπωσιάζει για το πολιτικό του ήθος παρότι διαφωνείτε κατηγορηματικά με τις απόψεις του;
Εκτιμώ ανθρώπους που υπηρετούν τις απόψεις τους και τον τόπο με ανιδιοτέλεια, έστω και αν διαφωνώ μαζί τους. Χαίρομαι δε ιδιαίτερα όταν είναι και νέοι γιατί μου δίνει ελπίδα για το αύριο. Εκτιμώ όσους διατηρούν την ακεραιότητα, την ευθυκρισία και την ανεξαρτησία της σκέψης τους έστω και αν είναι ενταγμένοι σε κόμμα. Όσους επίσης μπορούν να συνεργαστούν με άλλους, να προωθήσουν τη συναίνεση και τη συνεργασία για το καλό των πολιτών της Κύπρου. Με πολλούς από τους υποψήφιους άλλων κομμάτων θα μπορούσα να είμαι μαζί τους σε ένα ιδεατό οριζόντιο ψηφοδέλτιο! Εκτιμώ ιδιαίτερα την Ξένια Κωνσταντίνου, τον Μιχάλη Σοφοκλέους, τον Λεόντιο Φιλοθέου, τον Χάρη Πολυκάρπου.
Αρκετά κόμματα και ομάδες ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Έμιλυς Γιολίτη. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;
Με λυπεί ιδιαίτερα αυτή η ερώτηση γιατί όταν διορίστηκε και υπήρξε αρνητική κριτική θεώρησα καθήκον μου να καλέσω όλους να την κρίνουν μέσα από το έργο της. Όμως οι χειρισμοί από την Αστυνομία στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στη Λευκωσία ήταν λάθος. Λάθος και παράνομη ήταν και η έφοδος της Αστυνομίας σε σπίτι πολίτη. Η υπουργός όφειλε, επειδή έγινε μετά από καταγγελία της, να αναλάβει την ευθύνη. Ακόμη και η συμπεριφορά του Προέδρου διάβρωσε την εικόνα και την εμπιστοσύνη του κοινού στο πρόσωπό της. Θεωρώ ύψιστη πολιτική πράξη την ανάληψη ευθυνών γι’ αυτό και στη θέση της θα είχα ήδη υποβάλει την παραίτησή μου. Δεν είναι τυχαίο που εκτιμώνται πολιτικοί που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από ευθιξία, όπως ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.
Γιατί νομίζετε ότι σε αυτές τις εκλογές ο κόσμος πρέπει να σας ψηφίσει;
Να με ψηφίσουν μόνο αν συμφωνούν με τις θέσεις μου! Σκοπός μου είναι να προασπιστώ το δημόσιο συμφέρον και την ισονομία των πολιτών έναντι του κράτους και να πολεμήσω τη διαφθορά! Μπορώ να συνεισφέρω μέσω της εμπειρίας και της γνώσης μου στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιόν μας, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανεργία, η οικονομική ανάκαμψη και η ασφάλεια. Οι λύσεις θα βρεθούν μόνο μέσα από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εμπειρία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δίδαξε ότι με συνεργασία και συναίνεση μπορεί να πάμε μπροστά!
Αλεξάνδρα Ατταλίδου: Ύψιστη πολιτική πράξη η ανάληψη ευθυνών

Σκοπός μου είναι να προασπιστώ το δημόσιο συμφέρον και την ισονομία των πολιτών έναντι του κράτους και να πολεμήσω τη διαφθορά!
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.