Το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, όπως αυτό έχει πλέον διαμορφωθεί και θα δημοσιευθεί τα επόμενα 24ωρα στην εφημερίδα της Δημοκρατίας, διασφαλίζει την προστασία των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, αναδεικνύει τον φυσικό πλούτο της χερσονήσου και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη εντός και περιμετρικά των κοινοτήτων. Παράλληλα, διαγράφηκαν πρόνοιες και καταργήθηκαν ζώνες στο Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα που επέτρεπαν διάσπαρτες και μεγάλες αναπτύξεις σε περιοχές εκτός ορίων ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντική όχληση στα προστατευόμενα είδη και απώλεια οικοτόπων εντός αλλά και εκτός των περιοχών του δικτύου Natura 2000 που χρησιμοποιούνται από την πτηνοπανίδα ως περιοχές τροφοληψίας και φωλεοποίησης.
Αλλαγές και νέες πρόνοιες
Οι βασικές τροποποιήσεις που επήλθαν στο υπό αναθεώρηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, μετά από υποδείξεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, έχουν ως εξής:
Κεφάλαιο 3 – Κυκλοφοριακή πολιτική
Προσθήκη πρόνοιας για δημιουργία υποδομών - χώρων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους οργανωμένους χώρους στάθμευσης στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα και στα πρατήρια πετρελαιοειδών και σε άλλους ιδιωτικούς χώρους, περιλαμβανομένων των υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και άλλων αναπτύξεων.
Κεφάλαιο 4 – Τοπίο και φυσικό περιβάλλον
Διαγραφή της πρόνοιας που επιτρέπει αναπτύξεις εντός της ζώνης προστασίας «Βράχοι» (Δα3). Διαγράφονται αναπτύξεις όπως γεωργική αποθήκη, θερμοκήπιο και οργανωμένοι χώροι στάθμευσης.
Προσθήκη πρόνοιας για χωροθέτηση αναπτύξεων εντός της ζώνης υπαίθρου της περιοχής αναδασμού Νέου Χωριού, όπως για παράδειγμα (i) έργων υποδομής ή και άλλων αναγκαίων έργων από κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, (ii) σημείων θέασης και πτηνοπαρατήρησης, (iii) σημείων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων χωρίς υποδομές που δυνατό να περιλαμβάνουν ποδηλασία, αναρρίχηση, βόλτες με γαϊδουράκια, ιππασία κ.ο.κ. (iν) παραδοσιακές εργασίες γεωργίας, γεωργική αποθήκη και θερμοκήπιο.
Προσθήκη πρόνοιας για χαρακτηρισμό περιοχών ως «περιβαλλοντικά ευαίσθητες». Στις περιοχές αυτές, τα έργα ή και οι δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται, θα διασφαλίζουν την ικανοποιητική διατήρηση των οικοτόπων και των ειδών.
Προσθήκη πρόνοιας για υποχρέωση ετοιμασίας μελέτης δέουσας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλες τις προτεινόμενες αναπτύξεις εντός των ζωνών προστασίας Δα1-ΤΑ και Δα3 καθώς και των ζωνών υπαίθρου Γα4 και Γα2, οι οποίες απέχουν μέχρι και 500 μέτρα από τα όρια των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών.
Κεφάλαιο 8 – Περιοχές κατοικίας και στέγασης
Προσθήκη πρόνοιας για απαγόρευση ανέγερσης κατοικίας εκτός των καθορισμένων περιοχών ανάπτυξης. Κατ' εξαίρεση, η ανέγερση κατοικίας είναι δυνατή στις αγροτικές ζώνες Γα4 και Γα2 μόνο στην περίπτωση τεμαχίων γης εφαπτόμενων στα όρια ανάπτυξης εξαιρουμένων των ορίων της τουριστικής ζώνης Τ3δ2 στην κοινότητα Ίνειας, καθώς και στις κτηνοτροφικές ζώνες Γγ1 και Γγ2.
Κατάργηση της πρόνοιας για την ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας σε περιοχές εκτός ορίου ανάπτυξης.
Προσθήκη πρόνοιας για την εκπόνηση μελέτης καταγραφής και αξιοποίησης του υφιστάμενου οικοδομικού αποθέματος.
Κεφάλαιο 9 – Εμπορική ανάπτυξη και γραφεία
Προσθήκη πρόνοιας για τη χωροθέτηση υπεραγορών και πολυκαταστημάτων σε απόσταση 300 μέτρων από τα τεμάχια γης που εφάπτονται του πρωτεύοντος οδικού δικτύου και στην αγροτική ζώνη Γα4.
Κεφάλαιο 10 – Βιομηχανία, βιοτεχνία και αποθήκες
Προσθήκη πρόνοιας για εξαίρεση της τουριστικής ζώνης Τ3δ2 της Ίνειας από τη χωροθέτηση βιοτεχνικής ανάπτυξης κατηγοριών Β και Γ.
Προσθήκη πρόνοιας για εξαίρεση της ζώνης υπαίθρου Γα2 και της ζώνης προστασίας Δα1-ΤΑ από τη χωροθέτηση αποθηκευτικής ανάπτυξης.
Κεφάλαιο 11 – Τουριστική ανάπτυξη
Προσθήκη πρόνοιας για την εκπόνηση ειδικής μελέτης για περαιτέρω αξιοποίηση και ενεργοποίηση του υφιστάμενου οικοδομικού αποθέματος και εμπλουτισμού των χρήσεων γης στους πυρήνες των οικισμών.
Κεφάλαιο 14 – Αθλητικές διευκολύνσεις
Προσθήκη πρόνοιας για ανάπτυξη ιδιωτικών τεμαχίων γης για οικοτουριστικές δραστηριότητες εντός της ζώνης προστασίας Δα1-ΤΑ, της ζώνης υπαίθρου Γα2, καθώς και εντός του τμήματος των ζωνών υπαίθρου Γα2 και Γα4 που απέχουν μέχρι και 300 μέτρα από το όριο των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών.
Κεφάλαιο 15 – Διευκολύνσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας
Προσθήκη πρόνοιας για την ανάπτυξη αυτοτελών αιθουσών δεξιώσεων σε τεμάχια γης που απέχουν μέχρι 300 μέτρα από τα όρια ανάπτυξης στη ζώνη υπαίθρου Γα4.
Προσθήκη πρόνοιας για χωροθέτηση θεματικών πάρκων εκτός της ζώνης προστασίας της παραλίας ως αυτή καθορίζεται από τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο στις τουριστικές ζώνες Τ3α και Τ3α1 της κοινότητας Νέου Χωριού.
Κεφάλαιο 16 – Μέχρι 28 αγροκτήματα
Προσθήκη πρόνοιας για τη χωροθέτηση αγροτεμαχίων στις αγροτικές ζώνες Γα4 και Γα2 (περιοχή αναδασμού Νέου Χωριού) και στις κτηνοτροφικές ζώνες Γγ1 και Γγ2. Συνολικά, είναι δυνατό να επιτραπεί η ανάπτυξη 28 τέτοιων αγροκτημάτων με διευκολύνσεις διανυκτέρευσης εντός (α) της αγροτικής ζώνης Γα4 σε απόσταση 200 μέτρων δυτικά των ορίων ανάπτυξης και 500 μέτρων ανατολικά των ορίων ανάπτυξης, με εξαίρεση των ορίων της τουριστικής ζώνης Τ3δ2 της Ίνειας και (β) της αγροτικής ζώνης Γα2 (περιοχή αναδασμού Νέου Χωριού) σε απόσταση 500 μέτρων από το όριο ανάπτυξης.
Προσθήκη νέας πρόνοιας για εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας στις αιτήσεις για επισκέψιμο αγρόκτημα.
Κεφάλαιο 17 – Υποχρεωτική διαβούλευση για Ανδρολύκου λόγω των λατομείων.
Προσθήκη πρόνοιας για διαβούλευση με τον διευθυντή Τμήματος Περιβάλλοντος, τον διευθυντή Γεωλογικής Επισκόπησης και τον προϊστάμενο Υπηρεσίας Μεταλλείων για όλες τις προτεινόμενες αναπτύξεις που εμπίπτουν σε τμήμα της αγροτικής ζώνης Γα4 στα διοικητικά όρια Ανδρολύκου. Επίσης, προβλέπεται να ζητούνται οι απόψεις του διευθυντή Γεωλογικής Επισκόπησης σε όλες τις προτεινόμενες αναπτύξεις που εμπίπτουν στην αγροτική ζώνη Γα4 και βρίσκονται πλησίον των γεωτόπων.
Κεφάλαιο 18 – Χώροι λατρείας.
Προσθήκη πρόνοιας για την ανέγερση χώρου λατρείας περιορισμένου εμβαδού στην αγροτική ζώνη Γα4 σε απόσταση 500 μέτρων από το όριο ανάπτυξης και σε απόσταση 500 μέτρων από το όριο των περιβαλλοντικά ευαίσθητα περιοχών, με εξαίρεση την τουριστική ζώνη Τ3δ2 της Ίνειας.
Κεφάλαιο 21 – Μεταλλευτική και λατομική ανάπτυξη
Προσθήκη πρόνοιας για να γίνει, στο πλαίσιο του σχεδίου αποκατάστασης της υφιστάμενης λατομικής ζώνης, φύτευση οπωροφόρων δέντρων πλησίον των σπηλαίων, με σκοπό τη βελτίωση της τροφοληψίας της φρουτονυχτερίδας του είδους Rousettus aegyptiacus.
Προσθήκη πρόνοιας που προβλέπει ότι, η κατανομή των ορυκτών πόρων στην περιοχή Ανδρολίκου θα αποφασιστεί από την Υπηρεσία Μεταλλείων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν αιτήσεις, και θα θέσει όρους που θα συμβάλουν στη βελτίωση της προστασίας και διατήρησης των ειδών που διαβιούν στην περιοχή Ανδρολίκου.
Κεφάλαιο 22 – Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον
Πρόκειται για νέο κεφάλαιο το οποίο αντικατέστησε το κεφάλαιο των εξειδικευμένων αναπτύξεων που περιλαμβανόταν στο προηγούμενο προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα και αφορά τη χωροθέτηση ειδικών χρήσεων και δραστηριοτήτων που διασυνδέονται με την προαγωγή του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής, καθώς και με την ικανοποίηση κοινωνικών στόχων. Οι κατηγορίες των χρήσεων που δυνατό να επιτρέπονται είναι οι ακόλουθες:
Εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο την περιβαλλοντική και οικολογική εκπαίδευση.
Εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης, αποθεραπείας, εξειδικευμένης φροντίδας και ευεξίας.
Κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.
Κατοικίες για σκοπούς ικανοποίησης στεγαστικών αναγκών οικογενειών.