Κουκουλοφόροι διαμαρτυρήθηκαν, έσπασαν, έσπειραν, θέρισαν και η Αστυνομία παρακολουθούσε. Μια ομάδα σχεδόν 300 ατόμων ήταν ικανή να ξεφτιλίσει το κράτος και την έννομη τάξη και να στείλει στον κάδο των αχρήστων το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αναγνωρίστηκε η αποτυχία του χθεσινού επιχειρησιακού πλάνου από πλευράς Αστυνομίας και προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα επεισόδια οι αρμόδιες αρχές θα προβούν τάχιστα σε αναθεώρηση και κατάρτιση νέων επιχειρησιακών διαδικασιών. Τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό, με τα φασιστικά πογκρόμ κατά μεταναστών σε όλο το κέντρο της πόλης, προκαλούν ντροπή και αποτροπιασμό σε κάθε υγιή σκεπτόμενο πολίτη. Από τις 20:30 μέχρι και περίπου τις 23:00, η παραλιακή Λεμεσός, η Επίχωση, η περιοχή Δικαστηρίων, η Γλάδστωνος και η οδός Ανεξαρτησίας, παραδόθηκαν αμαχητί στους κουκουλοφόρους φασίστες που έσπαζαν οτιδήποτε θεωρούσαν «ξένο» ή σήκωνε το ανάστημά του στο τυφλό μίσος τους. Για σχεδόν 5χλμ, η Αστυνομία ακολουθούσε τους χούλιγκαν ανήμπορη να επιβάλει την τάξη. Το χάος της Λεμεσού προκάλεσε την αναβολή παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση ομίλου ΜΜΕ.

Νιώθει ντροπή
Στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό μετά τα επεισόδια παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπτιώτης, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης και η ηγεσία της Αστυνομίας. Μετά το πέρας της σύσκεψης δεν έγιναν δηλώσεις. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τονίστηκε η ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, λόγω και των επικείμενων διαδηλώσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για να μην υπάρξουν νέα επεισόδια, ενώ επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών. Επίσης, αναφέρθηκε ότι πλέον είναι σοβαρό φαινόμενο η παρείσφρηση ακραίων στοιχείων σε διαδηλώσεις, τα οποία επί σκοπού δημιουργούν επεισόδια. Αναφορικά με τις περιουσίες που καταστράφηκαν κατά τα επεισόδια της Παρασκευής, επισημάνθηκε ότι αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο. Μιλώντας κατά την έναρξη της σύσκεψης, στην παρουσία των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα έντονος, λέγοντας ότι αισθάνεται ντροπή για τα προχθεσινά επεισόδια και υποδεικνύοντας ότι ντροπή θα πρέπει να νιώθουν και όσοι ήταν υπεύθυνοι. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι το θέμα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Μεταναστευτικό, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι το Μεταναστευτικό το πρόβλημα και ξέρουμε πολύ καλά ποιοι εμπλέκονται σε αυτά τα πράγματα».

Μέσα στον κόσμο
Κλειστά κυκλώματα που αποκαλύφθηκαν χθες, δείχνουν τις επιθέσεις κατά μεταναστών και υποστατικών. Ο χώρος της Επίχωσης προσελκύει καθημερινά χιλιάδες κόσμου, πόσω μάλλον Παρασκευή που ήταν μέρα εξόδου για πολλούς πολίτες. Η Αστυνομία δεν φρόντισε να ενημερώσει κανέναν, ούτε καν την ώρα της πορείας, ενώ στο περιβόητο επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε, δεν προβλέφθηκε η αποκοπή της τροχαίας κίνησης στην οδό Σπύρου Αραούζου, με αποτέλεσμα να επικρατεί πανδαιμόνιο με αυτοκίνητα που δεν ήξεραν πού να κινηθούν μέσα στα επεισόδια και τις συνεχείς εκρήξεις από μολότοφ. Η Αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήξερε ποιους να κυνηγήσει, αφού δεν μπορούσε να διακρίνει αν ήταν πολίτες που περπατούσαν απλά ή κάποιοι που συμμετείχαν στα επεισόδια. Ακόμα και ο «Αίαντας», όταν κλήθηκε να παρέμβει, έπεσε μέσα σε κίνηση και περίμενε να αδειάσει ο δρόμος για να κινηθεί, ενώ το ίδιο συνέβη και με άλλα οχήματα της Αστυνομίας.

Χειραψίες πριν τα επεισόδια
Προηγήθηκε σύσκεψη με τον φερόμενο διοργανωτή την Πέμπτη 31/08 στην ΑΔΕ Λεμεσού και δόθηκαν διαβεβαιώσεις για «ειρηνική διαμαρτυρία», ενώ ακόμα και πριν την έναρξη της πορείας, ανώτερος αξιωματικός της ΑΔΕ Λεμεσού και επικεφαλής της προχθεσινής επιχείρησης, συνομιλούσε και έκανε χειραψίες με κουκουλοφόρους, πιστεύοντας ότι είναι όλα «υπό έλεγχο». Ο απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον πέντε τραυματίες αλλοδαπούς (όσοι πήγαν σε νοσοκομείο, οι κτυπημένοι ήταν σαφώς περισσότεροι), καμένα οχήματα και μοτοσυκλέτες, πολλές ζημιές σε μαγαζιά που διατηρούν μετανάστες, δεκάδες καμένους κάδους σκουπιδιών και διαλυμένους ανθώνες σε όλο το κέντρο. Οι ζημιές σε υποστατικά και οχήματα ξεπερνούν τις 15. Η Αστυνομία συνέλαβε 12 άτομα για αυτόφωρα αδικήματα, με μερικούς εκ των συλληφθέντων να συλλαμβάνονται αργά το βράδυ σε ανακοπή του οχήματός τους. Αργότερα τα ξημερώματα, η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες και σε 50χρονο, τον οποίο θεωρεί ως διοργανωτή της «διαμαρτυρίας» και υποκινητή των επεισοδίων. Το ίδιο πρόσωπο, το απόγευμα της Πέμπτης προκάλεσε πανικό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σπέρνοντας fake news για δήθεν μαχαίρωμα αστυνομικού από Σύρους. Για ακόμα μια φορά, το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας δεν λειτούργησε σε καμία περίπτωση και εκ των υστέρων αναζητούνται ευθύνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ το βράδυ της Παρασκευής, τόσο η Αστυνομία όσο και όλα τα ΜΜΕ έκαναν αναφορά για 200-300 «διαδηλωτές», στο επίσημο δελτίο Τύπου της, η Αστυνομία ανεβάζει τον αριθμό στα 500 άτομα! Όπως προκύπτει από πληροφορίες, για ακόμα μια φορά μεγάλη μερίδα των αστυνομικών που επιστρατεύθηκαν ήταν δόκιμοι, παρά τις πληροφορίες και καταγραφές της Αστυνομίας για υψηλού κινδύνου εκδήλωση. Η Αστυνομία δεν αξιολόγησε σωστά καμία πληροφόρηση που είχε, ακόμα και αυτή που έλεγε για οργανωμένη κάθοδο ατόμων για επεισόδια και επιθέσεις κατά μαγαζιών μεταναστών, ακόμα και από άλλες πόλεις.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20:30, όταν το μαυροφορεμένο και ροπαλοφόρο πλήθος ξεκίνησε να κινείται στον μόλο φωνάζοντας συνθήματα ρατσιστικού και εθνικιστικού περιεχομένου, όπως «έξω οι λάθρο», «έξω οι μετανάστες από την πατρίδα μας» και άλλα που δεν μπορούν να ειπωθούν. Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι πρώτες επιθέσεις κατά μεμονωμένων πολιτών που έκαναν αμέριμνοι βόλτα στον μόλο. Την ίδια ώρα, η Αστυνομία, που απλά παρακολουθούσε, δίνοντας μάλιστα οδηγίες σε αντιοχλαγωγική ομάδα «να μην φορέσει τα κράνη για να μην τους προκαλέσει». Λίγο πιο πέρα, επιτέθηκαν κατά δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών, σπάζοντας την κάμερα τηλεοπτικού συνεργείου.

Ακολούθησαν οι πρώτες κροτίδες και βόμβες μολότοφ και από εκεί και πέρα το απόλυτο χάος. Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος να κρυφτεί, η Αστυνομία παρακαλούσε τους μετανάστες να αποχωρήσουν από την περιοχή και οι κουκουλοφόροι κτυπούσαν ανενόχλητοι όποιον ήθελαν. Γυναίκες και παιδιά, ακόμα και Κύπριοι, έτρεχαν να σωθούν από το μένος τους, αφού οι βόμβες μολότοφ έπεφταν βροχή και αδιακρίτως. Φτάνοντας μέχρι την άκρη του μόλου, εκεί στο παλιό λιμάνι, έκαναν αναστροφή και κατάφεραν και πάλι να ξεφύγουν από την Αστυνομία. Εκεί ξεκίνησαν οι επιθέσεις κατά καταστημάτων που διατηρούν μετανάστες κατά μήκος του παραλιακού, διαλύοντας περίπτερο, εστιατόριο, κουρείο και ό,τι άλλο δεν τους άρεσε. Οι καταστροφές συνεχίστηκαν στην περιοχή των Δικαστηρίων και στην οδό Γλάδστωνος, με την Αστυνομία να μην καταφέρνει σε καμία περίπτωση να τους περιορίσει, αλλά απλά ακολουθούσε από πίσω. Σημειώνεται ότι είχαν επιστρατευθεί πέραν των 200 αστυνομικών, εκ των οποίων οι 100 σε αντιοχλαγωγικές ομάδες, στην περιοχή υπήρχε και ο «Αίαντας», ενώ γινόταν και εποπτεία από drone.

Το προφίλ των συλληφθέντων
Πολλά και ενδιαφέρονται στοιχεία προκύπτουν από αυτούς που συνέλαβε η Αστυνομία. Με επίθετα που μαρτυρούν καταγωγή από τον Πόντο, αλλά και με πρόσωπα με γονείς μετανάστες, είναι δείγμα του τρόπου που εκκολάπτεται στην Κύπρο το αβγό του φιδιού. Ο ιεραρχικός ρατσισμός είναι γεγονός, κάτι που διαφάνηκε και νωρίτερα στα επεισόδια στη Χλώρακα. Παράλληλα, οι συλληφθέντες είναι κάθε ηλικίας, από ανήλικους μέχρι πρόσωπα 30-50 ετών. Οι πλείστοι τοποθετούν τον εαυτό τους στη σκηνή των επεισοδίων, αλλά αρνούνται συμμετοχή σε αυτά. Επίσης, ένας εκ των συλληφθέντων αντιμετωπίζει κατηγορία για μαχαιροφορία.
Εναντίον των 13 συλληφθέντων διερευνώνται αδικήματα που σχετίζονται σχεδόν με τον μισό ποινικό κώδικα, μερικά εκ των οποίων είναι εξαιρετικά σοβαρά και επισύρουν μεγάλες ποινές φυλάκισης. Μεταξύ αυτών, τα αδικήματα της συνωμοσίας για κακούργημα και πλημμέλημα, της οχλαγωγίας, του εμπρησμού, της κακόβουλης ζημιάς, της κατεδάφισης κτηρίων, οπλοφορίας προς διέγερση τρόμου, επίθεσης κατά οργάνων τήρησης της τάξης, επίθεση για πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, κοινής επίθεσης, παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, φυλετικής διάκρισης, καθώς και ληστείας. Αν και η Αστυνομία αιτήθηκε αρχικά την κράτησή τους για περίοδο οκτώ ημερών, εκ των υστέρων και μετά από ένσταση των δικηγόρων τους, το δικαστήριο μετά από μία πολύωρη δικαστική διαδικασία αποφάσισε να εγκρίνει διάταγμα προσωποκράτησης μόλις τεσσάρων ημερών.
Και κατάδικος
Μεταξύ των όσων έχουν συλληφθεί, εκτός από τον φερόμενο διοργανωτή, βρίσκεται και ένας κρατούμενος των Κεντρικών Φυλακών! Το πρόσωπο αυτό ήταν εκτός με βραχιολάκι και προ μηνών είχε εξασφαλίσει άδεια για να πάει στη Λεμεσό στη μητέρα του. Το σπίτι του βρίσκεται σε εντελώς άλλο σημείο της πόλης, μακριά από τα επεισόδια. Όμως, ποτέ στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν έγινε η διόρθωση και έτσι από τη Λευκωσία που έπρεπε να ήταν, βρέθηκε ανενόχλητος στη Λεμεσό! Παρόλο όμως που είχε ουσιαστικά πάνω του «πομπό» που έδειχνε πού ήταν, κανένας εκεί στις Κεντρικές Φυλακές δεν πήρε είδηση τι είχε συμβεί, με την εμπλοκή του να διαπιστώνεται μετά τη σύλληψή του, ξεγυμνώνοντας ουσιαστικά το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των Κεντρικών Φυλακών. Για το θέμα αυτό, το απόγευμα του Σαββάτου εξέδωσε ανακοίνωση το Τμήμα Φυλακών, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «έγιναν ενέργειες από την Αρμόδια Αρχή, που είναι η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως τεθεί σε διαθεσιμότητα δεσμοφύλακας που είχε την ευθύνη χειρισμού του συστήματος. Από τις 14.08.2023 ο κρατούμενος εκτίει την ποινή του με το καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης εκτός του Τμήματος Φυλακών, με τόπο διαμονής του την επαρχία Λευκωσίας. Όπως αναφέρει το Τμήμα Φυλακών, τον Ιούνιο ο κατάδικος είχε μεταβεί με άδεια στην επαρχία Λεμεσού, όπου διαμένει η μητέρα του και είχε τοποθετηθεί σε προσωρινή ηλεκτρονική παρακολούθηση για σκοπούς διακίνησης στην επαρχία Λεμεσού.
«Στα όρια του φασισμού»
Σε αρκετές χιλιάδες ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από τη δράση «ακραίων εγκληματικών στοιχείων», δήλωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, σημειώνοντας πως τα όσα έζησε ψες η Λεμεσός «αγγίζουν τα όρια του φασισμού». Την ίδια ώρα κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ασκήσουν προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο αυτών των φαινομένων.
Ο κ. Νικολαΐδης βρέθηκε το πρωί στο μόλο Λεμεσού, όπου συνεργεία του Δήμου ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό της περιοχής από τα όσα άφησαν πίσω τους τα χθεσινοβραδινά έκτροπα και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες, οι περιουσίες των οποίων υπέστησαν ζημιές. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, «ψες έδρασαν ακραία εγκληματικά στοιχεία και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Κινδύνεψαν ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες και δημόσιες και ιδιωτικές». «Είναι ανεπίτρεπτο μια πόλη να τίθεται σε κατάσταση πολιορκίας από αυτά τα ακραία εγκληματικά στοιχεία, που δεν είναι άγνωστα», συνέχισε. Tόνισε πως «οφείλει η πολιτεία, οφείλουν οι αρμόδιες αρχές, να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο και σε επίπεδο κατασταλτικό και σε επίπεδο προληπτικό, ούτως ώστε αποφασιστικά να παταχθεί αυτή η παρανομία η οποία τείνει, αν αφεθεί, να καταστεί ανεξέλεγκτη - αν δεν έχει ήδη καταστεί ανεξέλεγκτη - και θα έχει ανεπίτρεπτες και επικίνδυνες επιπτώσεις πάνω στην συνοχή της κοινωνία μας». Δεν γίνεται οι πολίτες, είτε Κύπριοι είτε ξένοι, πρόσθεσε, να αισθάνονται ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι, ανά πάσα στιγμή, στα οποιαδήποτε ακραία εγκληματικά στοιχεία, «τα οποία προαναγγέλλουν κιόλας αυτές τις εκδηλώσεις», υπενθυμίζοντας ότι η Λεμεσός είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία διαβιούν πολλοί ξένοι.

Με "ακορντεόν" και Μάνο Λοΐζο
Πιστή στην παροιμία… ύστερα που το μπαϊράμι, η Αστυνομία στη χθεσινή δεύτερη πορεία που έγινε στη Λεμεσό, είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ περιφρουρούσαν και καταστήματα. Απέκοψαν τον δρόμο, ενώ επιστράτευσαν και αντιοχλαγωγικές μονάδες. Σε αντίθεση πάντως με τα έκτροπα της Παρασκευής, η εκδήλωση του Σαββάτου ήταν ένα μήνυμα ελπίδας απέναντι στα ακραία στοιχεία και τους χούλιγκανς. Μηνύματα αγάπης, εκτίμησης, σεβασμού και αλληλεγγύης του ενός προς τον άλλο, έστειλε η εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Λεμεσό και ξεκίνησε από το παλιό ΓΣΟ. «Για τις πανανθρώπινες αξίες, για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Δεν υπάρχουν αυτοί που τα δικαιούνται κι εκείνοι στους οποίους τα αρνείσαι». 500 περίπου άτομα φώναζαν συνθήματα, όπως «Ούτε Λεμεσό, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και τραγουδούσαν το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου. Μέχρι την ώρα που έκλειναν οι σελίδες της εφημερίδας, δεν αναφέρθηκαν επεισόδια και όλα κυλούσαν ειρηνικά.