Αποποιήθηκε το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος την όποια εμπλοκή στη συνομολόγηση συμφωνίας της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με την Altamira ύψους 7,5 δισ. ευρώ για απευθείας ανάθεση του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων.
Μιλώντας χθες εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο δικηγόρος Νίκος Παπαευσταθίου, ανέφερε ότι δόθηκε γνωμάτευση το 2015 στον πρώην Συνεργατισμό για υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με την κυπριακή νομοθεσία, όπως εργασιακά θέματα. Στη γνωμάτευση, σημείωσε, αναφερόταν ότι Συνεργατισμός δεν είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου αλλά κρατική εταιρεία και πως δεν είχε υποχρέωση να προκηρύσσει διαγωνισμό στη βάση του νόμου περί Δημοσίων Συμβάσεων. Ωστόσο, είπε, η γνωμάτευση δεν δόθηκε για το θέμα της Altamira. Ο κ. Παπαευσταθίου υποστήριξε ότι η συμφωνία της πρώην ΣΚΤ με την ισπανική Altamira έγινε το 2017 από Βρετανούς δικηγόρους. Δικηγόροι της Altamira Κύπρου και της Altamira Ισπανίας στην Κύπρο, πρόσθεσε, είναι το Δικηγορικό Γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης και Παπαχαραλάμπους (συμφερόντων του κυβερνητικού εκπροσώπου).
Παγκόσμια «πρωτοτυπία»
Επικαλούμενος τις αναφορές του κ. Παπαευσταθίου, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για σκανδαλώδη διαδικασία ανάθεσης των προβληματικών δανείων του πρώην Συνεργατισμού στην Altamira. Είναι πρωτοφανές, όπως είπε, η συμφωνία αντί να ετοιμαστεί από το ίδιο το κράτος να ετοιμάζεται από τους ιδιώτες δικηγόρους της Altamira. Επικαλέστηκε την εμπειρία του στην υπογραφή δημόσιων συμβάσεων και σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία ποιος θα γράψει τη συμφωνία.
Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου κλήθηκαν και μέλη της Επιτροπείας της πρώην ΣΚΤ τα οποία παραιτήθηκαν στη σκιά των μεθοδεύσεων για συνομολόγηση της συμφωνίας με την Altamira. Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Επιτροπείας Τάκης Ταουσιάνης ανέφερε ότι από τον Φεβρουάριο του 2016 έγινε από τη διεύθυνση της ΣΚΤ (Νικόλας Χατζηγιάννης και Βαρνάβας Κουρουνάς) συμφωνία εμπιστευτικότητας με την Altamira για την οποία ο ίδιος ενημερώθηκε πολύ αργότερα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το πρώην μέλος της Επιτροπείας κ. Σουζάνα Πογιατζή είπε ότι εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού τής ανέφερε σε συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο του 2017 μετά την παραίτησή της ότι πρώτη φορά παγκοσμίως βρέθηκε αντιμέτωπος με περίπτωση ανάθεσης χαρτοφυλακίου 7,5 δις χωρίς διαδικασία προσφορών. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο εκπρόσωπος διερωτήθηκε γιατί δεν απευθύνθηκε στην Αστυνομία.
Έξτρα μισθός με κάλυψη
Σε μεγάλη μορφή υπόσκαψης των προσπαθειών για λογοδοσία αναφέρθηκε ο γενικός ελεγκτής σε σχέση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Δεκεμβρίου 2020) για διορισμό στο διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΔΙΠΕΣ (διάδοχης κατάστασης του Συνεργατισμού) τριών υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων και δύο γενικών διευθυντών των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Με βάση την απόφαση οι τρεις δημόσιοι υπάλληλοι θα αμείβονται επιπρόσθετα με 1.500 ευρώ μηνιαίως έκαστος. Η απόφαση υποστήριξε ο κ. Μιχαηλίδης προβλέπει ότι το κράτος αναλαμβάνει το κόστος κάλυψης για πιθανές ζημιές και αγωγές ακόμα και σε περιπτώσεις βαριάς αμέλειας, καθιστώντας τους υπαλλήλους αστικώς ανεύθυνους. Ανέφερε ότι θεωρεί υπερβολικά τα ποσά και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το 2019 η Επιτροπεία της ΣΕΔΙΠΕΣ συνήλθε πέντε φορές και το 2020 δύο. Οι τρεις επιλεχθέντες, οι οποίοι θα πληρώνονται επιπλέον 18 χιλ. τον χρόνο έκαστος, είναι ο Γιώργος Παντελή, γεν. διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Ανδρέας Ζαχαριάδης γεν. διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και ο Διονύσης Διονυσίου, ανώτερος οικονομικός λειτουργός. Στον κ. Διονυσίου καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ για κάθε συνεδρία ως εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ. Ο κ. Διονυσίου απάντησε ότι η απόφαση για τους διορισμούς και τις αντιμισθίες πρέπει να υιοθετηθεί από τη γενική συνέλευση της ΣΕΔΙΠΕΣ στην οποία ψηφίζουν 19 μέλη των πρώην Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και δύο εκπρόσωποι του κράτους.
Σε ό,τι αφορά την ΚΕΔΙΠΕΣ που ασκεί οικονομική δραστηριότητα, οι ετήσιες αμοιβές των δύο εκτελεστικών μελών του δ.σ. κυμαίνονται μεταξύ 95 και 100 χιλ. ευρώ και των πέντε μη εκτελεστικών μελών μεταξύ 60 χιλ. και 90 χιλ. ευρώ.
Γρίφος οι αγωγές
Ο γεν. διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρος της ΣΕΔΙΠΕΣ Γιώργος Παντελή είπε ότι ήδη έχουν υποβληθεί καταγγελίες στην Αστυνομία για ποινικά αδικήματα που αφορούν 24 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και θέματα επικοινωνίας και διαφήμισης της πρώην ΣΚΤ. Σημείωσε ακόμα ότι ο υπ. Οικονομικών απέστειλε σχετική επιστολή προς τη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες ενώ προγραμματίζεται συνάντηση με τους νομικούς συμβούλους της ΚΕΔΙΠΕΣ ώστε να εξεταστεί πώς θα προχωρήσουν οι υποθέσεις.
Απτόητος ο Ζαχαρίας Κουλίας για τα περί σύγκρουσης συμφέροντος
Κατά την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου οι βουλευτές του ΔΗΣΥ έθεσαν εκ νέου ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος βουλευτών. Δεν ένιωσε ωστόσο την ανάγκη να εξαιρέσει εαυτόν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει ζήτημα από τη στιγμή που, όπως έγραψε προ ημερών ο «Π», φαίνεται να διατηρεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον πρώην Συνεργατισμό τα οποία διαχειρίζεται η Altamira. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής η απόκρυψη σύγκρουσης συμφέροντος από βουλευτές συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς εξέταση. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να γίνει, καθώς αποφασίστηκε ότι δεν θα προχωρήσει η εκλογή βουλευτών που θα απαρτίζουν την Επιτροπή Δεοντολογίας επειδή σε έναν μήνα αυτοδιαλύεται η Βουλή.
Γραφείο Τ. Παπαδόπουλος - Altamira: Θέτει εαυτόν εκτός εξίσωσης και... καρφώνει

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.