Η εγκατάσταση χρονόμετρου στα φώτα τροχαίας συζητείται έντονα κυρίως μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Οι υποστηρικτές αυτής της ρύθμισης θεωρούν ότι με την τοποθέτηση χρονόμετρου στα φώτα οι οδηγοί θα γνωρίζουν έγκαιρα πότε αλλάζει ο φωτεινός σηματοδότης, για να ελαττώνουν ταχύτητα και να έχουν την άνεση να σταματήσουν το όχημά τους. Εκτιμάται επίσης ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με το βέλος στα φανάρια για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε προειδοποίηση πότε ανάβει ή πότε σβήνει. Ήδη έχουν διατυπωθεί και διατυπώνονται πολλά παράπονα από πολίτες οι οποίοι έχουν λάβει εξώδικα από τις κάμερες τροχαίας για τα συγκεκριμένα αδικήματα.
Το θέμα της εγκατάστασης χρονόμετρου στις διασταυρώσεις που λειτουργεί και το σύστημα φωτοεπισήμανσης αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στη Βουλή, μετά την κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου από βουλευτές του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη, το κράτος υποχρεούται να τοποθετήσει στα φώτα τροχαίας που ελέγχονται από κάμερες χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης. Με την τοποθέτηση χρονόμετρου αντίστροφης μέτρησης, θα υποδεικνύεται στους οδηγούς ο χρόνος που απομένει με αναμμένο τον πράσινο σηματοδότη, είτε για ευθεία είτε για στροφή δεξιά, μέχρις ότου σβήσει και ανάψει το πορτοκαλί και στη συνέχεια το κόκκινο. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, τα χρονόμετρα πρέπει να τοποθετηθούν στις φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αναστέλλεται η εφαρμογή της πρόνοιας του υφιστάμενου νόμου, που προβλέπει το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με τα φώτα τροχαίας, μέχρι την εγκατάσταση των χρονoμέτρων. Στην αιτιολογική τους έκθεση, οι πέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ που κατέθεσαν την πρόταση νόμου αναφέρουν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών από την άδικη και ανεξέλεγκτη έκδοση εξώδικων προστίμων, σε σχέση με την καταγραφή αδικημάτων που αφορούν συμμόρφωση με τους φωτεινούς σηματοδότες τροχαίας, λόγω της απουσίας χρονομέτρου αντίστροφης μέτρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών, το τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πλειονότητα των εξωδίκων από το σύστημα φωτοεπισήμανσης αφορά παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας (244.665 εξώδικα από τη λειτουργία του συστήματος). Ακολουθούν οι παραβιάσεις του φωτεινού σηματοδότη, οι περιπτώσεις δηλαδή που ο οδηγός περνά με κόκκινο (38.726 εξώδικα). Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τα στοιχεία των καμερών, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 24% των οδηγών που πέρασαν με κόκκινο το 2022 και το 28% που πέρασαν το 2023 καταγράφηκαν σε δεξιά στροφή, εκεί που υπήρχαν φωτεινοί σηματοδότες. Επίσης το 67,7% όσων καταγράφονται να περνούν με κόκκινο προχωρά και συνεχίζει ευθεία, ενώ οι υπόλοιποι σταματούν επί τόπου. Αναφέρθηκε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη και βέλους στην πιλοτική διασταύρωση στη Λευκωσία (Δημοσθένη Σεβέρη και Γεωργίου Γρίβα), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαν καταγραφεί 3.114 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 696 ήταν σε βέλος. Αντίθετα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, δηλαδή μετά από δύο χρόνια εφαρμογής, οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν δραστικά, με τις παραβάσεις σηματοδότη να είναι 1.349, εκ των οποίων οι 263 σε βέλος.
Το σύστημα φωτοεπισήμανσης εγκαταστάθηκε σε τρεις φάσεις. Είχε ξεκινήσει το 2022 με την εγκατάσταση τεσσάρων σταθερών και τεσσάρων κινητών καμερών.
Το σύστημα φωτοεπισήμανσης εντοπίζει τα ακόλουθα αδικήματα, για τα οποία θα γίνονται καταγγελίες των παραβατών:
● Παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας
● Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
● Παραβίαση της υποχρεωτικής γραμμής στάσης σε φωτοελεγχόμενες συμβολές
Όταν το σύστημα θα εντοπίζει οποιανδήποτε από τις πιο πάνω παραβάσεις θα καταγράφει και παραβάσεις όπως:
● Mη χρήση της ζώνης ασφαλείας
● Μη χρήση κράνους από μοτοσυκλετιστές
● Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια
(κινητό τηλέφωνο ή άλλο αντικείμενο)
Απορρίπτει το υπουργείο
Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, κληθείς να σχολιάσει στην ιστοσελίδα του «Π» (www.politis.com.cy) την πρόταση νόμου των βουλευτών του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι «έχει ήδη ενημερώσει τη Βουλή σε προηγούμενη συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τους χρονομετρητές και πως αυτοί δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι χρονομετρητές θα εγκατασταθούν όπου υπάρχει σύστημα φωτοεπισήμανσης, όμως έχω αναφέρει πως εκεί θα τοποθετηθούν έξυπνα φώτα, τα οποία θα αποφασίζουν αυτόνομα βάσει της κίνησης πότε θα ανάβει ο κόκκινος ή ο πράσινος φανός. Αντιλαμβάνεστε ότι ο χρόνος δεν θα είναι σταθερός. Σκεφτείτε να συνυπάρχουν χρονομετρητής και έξυπνα φώτα και ενώ ο χρονομετρητής δείχνει πως απομένουν 18 δευτερόλεπτα κατευθείαν να μηδενίζονται λόγω της ιδιότητας των έξυπνων φώτων να προσαρμόζονται στα δεδομένα της στιγμής. Θα υπάρξει σύγχυση και δεν θα αποφύγουμε τα ατυχήματα».
Ο κ. Βαφεάδης σημείωσε πως τα έξυπνα φώτα βρίσκονται σε διαδικασία προσφοροδότησης και εντός του 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εγκατάστασή τους σε ορισμένα σημεία. Επισήμανε πως η επένδυση των χρονομετρητών είναι τεχνικά μη συμβατή και θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην οδική ασφάλεια.