ΤΕΠΑΚ: Ανακοίνωσε την καθέλκυση του «ιστορικού» ψαροκάικου Λάμπουσα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Header Image

Η καθέλκυση του «ιστορικού» ψαροκάικου «Λάμπουσα» και η μεταφορά του στο Παλιό Λιμάνι πραγματοποιείται την Παρασκευή, 28 Ιουνίου, στο καρνάγιο Λεμεσού, μεταξύ των ωρών 7.30 με 8.15 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Όπως αναφέρεται, η «Λάμπουσα» είναι το μοναδικό σκάφος του είδους του που σώζεται στην Κύπρο το οποίο ψάρευε για χρόνια στη θάλασσα της Κερύνειας και μετά την προσφυγιά στη θάλασσα της Λεμεσού. Ναυπηγήθηκε το 1950 στο Πέραμα του Πειραιά και νηολογήθηκε το 1965 στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Πήρε την ονομασία της αρχαίας Λάμπουσας, λόγω της καταγωγής του τελευταίου ιδιοκτήτη του, σημειώνεται.

«Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ένα κειμήλιο, μια ζωντανή ανάμνηση της ιστορίας της κυπριακής αλιείας», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι το ΤΕΠΑΚ συνέβαλε στην προστασία και διαφύλαξη της ιστορίας του σκάφους.

Αναφέρεται ότι μετά από συμφωνία του Δήμου Λεμεσού και του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, το οποίο φιλοξενεί τις Έδρες ΟΥΝΕΣΚΟ και Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διενεργήθηκαν εργασίες ολιστικής ψηφιοποίησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης του ιστορικού σκάφους με σκοπό την προστασία και τη διαφύλαξη της ιστορίας «του σημαντικού σκάφους».

«Μέσω της πρωτοποριακής μεθόδου της φωτογραμμετρίας και σάρωσης, η ερευνητική ομάδα της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στο ΤΕΠΑΚ έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού κελύφους του σκάφους, με στόχο την τρισδιάστατη μοντελοποίηση και την ολιστική καταγραφή και τεκμηρίωσή του», προστίθεται.

«Ως  Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμβολή μας στη διατήρηση και προώθηση του μοναδικού συμβόλου της Λεμεσού, του ψαροκάικου της Λάμπουσας» ανέφερε ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO/ΤΕΠΑΚ, Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αυτή η πρωτοβουλία, πρόσθεσε, «αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα μας», καθώς η ολιστική  καταγραφή και τεκμηρίωση του ψαροκάικου σε ψηφιακή μορφή, βοήθησε όλους τους εμπλεκόμενους να καταφέρουν ώστε το πλοιάριο να   επιστρέψει στη θάλασσα μετά από χρόνια ανακατασκευής και συντήρησης από τον Δήμο Λεμεσού. «Η προσφορά μας επεκτάθηκε και στη δημιουργία μιας ψηφιακής αναπαράστασης που θα διασφαλίσει τη διατήρησή του για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης ότι η «Λάμπουσα» ήδη υπάρχει στην Europeana, την ψηφιακή παγκόσμια βιβλιοθήκη, ενώ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάιο, στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «παραδώσαμε επίσημα μαζί με την Υφυπουργό Πολιτισμού Δρα Βασιλική Κασσιανίδου την πλήρη καταγραφή της και ενσωματώθηκε στη συλλογή της βιβλιοθήκης».

«Αυτό το μοναδικό πλοίο τύπου Liberty κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και είμαστε περήφανοι που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πλήρη καταγραφή και τεκμηρίωση του πλοίου μέσω της ιστοσελίδας https://elambousa.eu/, η οποία δημιουργήθηκε μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος κάτω από την αιγίδα της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά», είπε ο Δρ Ιωαννίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Η πλατφόρμα, συνέχισε, «προσφέρει μια ανεκτίμητη ματιά στην ιστορία του πλοίου και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη ναυτική μας κληρονομιά».

Ο Διευθυντής της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ/ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η συμβολή τους στην καταγραφή, τη διάσωση και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς «είναι καθήκον που αναλαμβάνουμε με απόλυτη σοβαρότητα και αφοσίωση, και ανυπομονούμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας να διαρκούν για πολλά χρόνια».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play