Πρώην σύμβουλοι υπουργών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη - Αξιώνουν μονιμοποίηση και αποζημίωση

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image

Το καραμπινάτο βόλεμα των τεσσάρων συνεργάτιδων – συμβούλων του Ν. Αναστασιάδη στο Δημόσιο άνοιξε το δρόμο και στους υπόλοιπους συμβούλους των πρώην κυβερνώντων για να διεκδικήσουν το καθεστώς του εργαζόμενου αορίστου χρόνου

Η πρόσληψη στο Δημόσιο από το παράθυρο της αδελφότεκνης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, όπως και των δυο ιδιαιτέρων γραμματέων του και μιας στενής του συνεργάτιδας, δημιούργησε προηγούμενο και άνοιξε το δρόμο και σε άλλα πρόσωπα που διατέλεσαν σύμβουλοι, είτε στο Προεδρικό είτε σε υπουργεία επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, επιδιώκοντας τη μονιμοποίησή τους στη δημόσια υπηρεσία. Όπως πληροφορείται ο «Π», εκκρεμούν δυο, τουλάχιστον, υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης από πρώην συμβούλους υπουργών του Νίκου Αναστασιάδη που διεκδικούν το καθεστώς του αορίστου χρόνου στο Δημόσιο και επικαλούνται προς τούτο, την απόφαση του διευθυντή του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις τέσσερις συνεργάτιδες του Νίκου Αναστασιάδη.   

Δέον να σημειωθεί ότι, ενώπιον της Δικαιοσύνης απείλησαν να προσφύγουν και τρεις πρώην σύμβουλοι της νυν κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποχρεώθηκε, τον περ. Μάρτιο, να διακόψει τα συμβόλαιά τους εξαιτίας του νόμου που ψήφισε η Βουλή για τα ελάχιστα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν οι σύμβουλοι του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών – υφυπουργών. Στην προκειμένη περίπτωση, οι τρεις γυναίκες σύμβουλοι δεν κατείχαν πτυχίο. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη επιχείρησε στο παρασκήνιο μέσω των βουλευτών που ελέγχει σε ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ να περάσει τροπολογία για μεταβατική διάταξη στο νόμο, έτσι ώστε, να μην ισχύσουν οι πρόνοιές του για τους υφιστάμενους συμβούλους, αλλά δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία. 

 

Τα τέσσερα ρουσφέτια

Οι τέσσερις στενές συνεργάτιδες του Προέδρου Αναστασιάδη προσλήφθηκαν στο Προεδρικό τον Μάρτιο του 2013 ως σύμβουλοι, με συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Προηγουμένως, εργάζονταν στον ΔΗΣΥ. Ήταν κοινός όρος εργοδότησης στα συμβόλαια και των τεσσάρων ότι, η περίοδος απασχόλησής τους στο Προεδρικό τερματίζεται είτε με απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη είτε με την εκπνοή της θητείας του, δηλαδή, την 1/3/2018. Όπως αποδείχθηκε, το συμβόλαιο που κλήθηκαν οι τέσσερις να υπογράψουν, όπως και οι υπόλοιποι σύμβουλοι των κρατικών αξιωματούχων κατά την επίμαχη περίοδο, ήταν διάτρητο και επέτρεπε τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα, με τη μετατροπή της σύμβασής τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Έτσι, πέντε χρόνια μετά, και συγκεκριμένα στις 20/2/2018, δηλαδή παραμονές της λήξης της θητείας του Ν. Αναστασιάδη, και οι τέσσερις υπέβαλαν γραπτό αίτημα προς τον διευθυντή του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να αναγνωριστεί ότι, σύμφωνα με τις συνθήκες εργοδότησής τους υφίσταται σχέση εργοδότη - εργοδοτούμενου και ότι κατόπιν της συμπλήρωσης 30 μηνών από την έναρξη της εργοδότησής τους στο Προεδρικό έχουν καταστεί εργοδοτούμενες αορίστου χρόνου. Με απάντηση – εξπρές, έξι μέρες μετά, ο διευθυντής του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων τις ενημέρωσε γραπτώς ότι, «κατόπιν διεξαγωγής έρευνας και αξιολόγησης όλων των στοιχείων και πληροφοριών» αποφασίστηκε ότι, η απασχόλησή τους συνιστά απασχόληση μισθωτού προσώπου. Ικανοποιώντας, έτσι, το αίτημά τους.   

Δέον να σημειωθεί ότι ο τότε προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας, Θεοδόσης Τσιόλας, με επιστολή του προς τη διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπ. Οικονομικών στις 27/3/2018 την πληροφόρησε ότι, «δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος που να εμποδίζει τις τέσσερις να μετατραπούν σε εργοδοτούμενες αορίστου χρόνου». Έτσι, με τις ευλογίες του Προέδρου Αναστασιάδη, οι συμβάσεις των τεσσάρων μετατράπηκαν απο ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου αναδρομικά από 1/3/2018.

Η περίπτωση των τεσσάρων συνεργάτιδων του κ. Αναστασιάδη είναι η μοναδική - προς το παρόν- στα χρονικά της Δημοκρατίας όπου εξασφαλίστηκαν μόνιμες θέσεις (αορίστου χρόνου) στο Δημόσιο κατόπιν πολιτικού διορισμού και χωρίς να παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις.

 

Η απόλυση και η... επαναπρόσληψη 

Όταν η Βουλή πληροφορήθηκε τα καθέκαστα για τις τέσσερις συνεργάτιδες του Ν. Αναστασιάδη από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το 2022, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την μονιμοποίησή τους, προχώρησε στην απόλυσή τους από το Δημόσιο με σχετική τροπολογία που περιλήφθηκε κατά την ψήφιση του κρατικού προυπολογισμού του 2023. Με την πλειοψηφία των βουλευτών να καταγγέλλει τον Νίκο Αναστασιάδη για καραμπινάτο ρουσφέτι. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι τέσσερις προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών. Το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε τον Μάϊο του 2023 ακύρωσε την απόλυση των τεσσάρων ως έκδηλα αντισυνταγματική. Στην απόφασή του το δικαστήριο υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει τον τερματισμό απασχόλησης υπαλλήλων του Δημοσίου υποκαθιστώντας την εκτελεστική εξουσία, αλλά ούτε και να αναιρεί αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας που ασκήθηκαν εντός του πεδίου δράσης της.  

 

Επιστολή με δικηγόρο

Στο μεταξύ, στη Δικαιοσύνη απείλησαν ότι θα προσφύγουν και τρεις σύμβουλοι της νυν κυβέρνησης, τα συμβόλαια των οποίων διακόπηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Οι δυο εργοδοτούνταν στο γραφείο της υφυπουργού Ναυτιλίας και η τρίτη στο Προεδρικό και είχαν προσληφθεί ως σύμβουλοι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Οι τρεις σύμβουλοι προειδοποίησαν τη Βουλή, διά των δικηγόρων τους, ότι σε περίπτωση που θα ψήφιζαν τον νόμο που καθορίζει τα ελάχιστα προσόντα των συμβούλων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών - υφυπουργών με αναδρομική ισχύ, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην παύση τους, καθότι, δεν διέθεταν τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, θα προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη αξιώνοντας αποζημιώσεις για παράνομη απόλυση.  

Οι σύμβουλοι που δεν διέθεταν πτυχίο ζήτησαν διά των δικηγόρων τους να εφαρμοστεί ό,τι ίσχυσε και στην περίπτωση των συνεργατών των βουλευτών και των κομμάτων στη Βουλή, όπου ψηφίστηκε, το 2019, παρόμοιος νόμος που καθορίζει τα προσόντα τους (Ο περί Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος) χωρίς, όμως, να έχει αναδρομική ισχύ. Αποτέλεσμα τούτου, να διατηρηθούν στις θέσεις τους ως συνεργάτες βουλευτών και κομμάτων άτομα τα οποία δεν διαθέτουν πτυχίο. Κάποια από αυτά τα άτομα συνεχίζουν να εργάζονται σήμερα στη Βουλή και να αμείβονται από το κράτος.

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play