Έπιασε τόπο η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε σχολεία, καθώς αν και έχουν τοποθετηθεί κάμερες μόνο σε 10 σχολεία, ήδη έχουν «τσακώσει» τους πρώτους παραβάτες. Συνολικά 80 είναι τα σχολεία υψηλής επικινδυνότητας, ωστόσο, μόνο σε 10 τοποθετούνται κάμερες στο παρόν στάδιο, ύστερα μάλιστα και από πολλές συζητήσεις για το πού θα εγκατασταθούν οι κάμερες και πώς θα λειτουργούν, με το Υπουργείο Παιδείας να αξιολογεί ήδη τα πρώτα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του και να ετοιμάζεται προκειμένου το επόμενο διάστημα να αρχίσει η εγκατάσταση καμερών και σε άλλες σχολικές μονάδες, οι οποίες θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου. Την ίδια στιγμή που τα μέτρα που λαμβάνονται γενικότερα από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για μείωση των βανδαλισμών και των επιθέσεων κατά σχολικών μονάδων, όπως για παράδειγμα η νυκτερινή φρούρηση και στα γυμνάσια, φαίνεται ότι αποδίδουν.
Λειτούργησαν οι κάμερες
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Π» ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζης, έχουν φανεί ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από τις κάμερες που τοποθετήθηκαν σε σχολεία της Λεμεσού και της Λευκωσίας, καθώς εντοπίστηκαν νεαροί οι οποίοι έκαναν ζημιές σε σχολείο, με την υπόθεση να βρίσκεται πλέον στα χέρια της Αστυνομίας. «Ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες, έτσι όπως αυτές έχουν καθοριστεί από την επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Από εκεί και πέρα ανέλαβε η Αστυνομία», τόνισε ο κ. Μαρκάτζης, για να προσθέσει ότι το σημαντικό είναι ότι πρώτον, για πρώτη φορά η Αστυνομία έχει μια εικόνα και μπορεί να κάνει τη δουλειά της καλύτερα και δεύτερον, ότι «φαίνεται πως έχει αρχίσει να λειτουργεί και προληπτικά, μιας και φέτος δεν είχαμε μέχρι στιγμής βανδαλισμούς σε σχολεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί κύκλωμα παρακολούθησης, πέραν της μιας περίπτωσης που ανέφερα προηγουμένως».
Μειώθηκαν οι βανδαλισμοί
Γενικότερα, ο κ. Μαρκάτζης σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί οι βανδαλισμοί σχολικών μονάδων, κάτι που συνδέεται άμεσα και με τη φρούρηση των σχολείων από ιδιώτες φρουρούς, αλλά και με τη συνεργασία που υπάρχει με την Αστυνομία. «Παρατηρούμε ότι οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές σε σχολικές μονάδες γίνονται σε συγκεκριμένες περιόδους, π.χ. τις ημέρες πριν από το Πάσχα, τον Σεπτέμβριο που είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τέτοια φαινόμενα και τους καλοκαιρινούς μήνες», με τον ίδιο να παρατηρεί ότι «σε σχολεία που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι ενδεχομένως να υπάρξουν τέτοια περιστατικά, ενημερώνουμε την Αστυνομία και γίνονται και περιπολίες. Αυτό φαίνεται ότι αποδίδει». Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι τα σχολεία είναι δικά μας, είναι 'περιουσία' όλων μας και ελπίζουμε ότι αυτή η νοοτροπία έχει αρχίσει και περνά στα παιδιά μας, στους νέους, προκειμένου να μην στρέφονται κατά των σχολικών μονάδων».
Δεκέμβρη η δεύτερη φάση
Όσον αφορά τις κάμερες και πότε αναμένεται να τοποθετηθούν και σε άλλα σχολεία, ο κ. Μαρκάτζης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται τώρα είναι πιλοτικό, με την πρώτη αξιολόγησή του να γίνεται αρχές Δεκεμβρίου, περίοδος κατά την οποία αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσει η εγκατάσταση στα επόμενα σχολεία. Στα πλάνα μάλιστα του ΥΠΑΝ βρίσκεται η εγκατάσταση καμερών σε περισσότερα από 50 σχολεία τα οποία έχουν κριθεί ως μονάδες υψηλής επικινδυνότητας. Να σημειωθεί ότι οι βιντεοκάμερες βάσει των σχεδιασμών τοποθετούνται στις κεντρικές εισόδους-εξόδους των σχολικών μονάδων, καθώς και περιμετρικά αυτών, και όχι εντός των τάξεων. Η εμβέλεια καταγραφής τους περιορίζεται εντός των ορίων των σχολικών μονάδων και δεν θα καταγράφονται παρακείμενοι ιδιωτικοί ή δημόσιοι χώροι. Ακόμη, το Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης (ΚΚΒΠ) ενεργοποιείται σε ώρες εκτός λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ενώ το οπτικογραφημένο υλικό θα αποθηκεύεται για περίοδο 72 ωρών. Σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο περιστατικό και κριθεί αναγκαία η αποθήκευση του υλικού για μεγαλύτερο διάστημα, τότε, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό. Όσον αφορά την πρόσβαση στο οπτικογραφημένο υλικό δικαίωμα, σε αυτό θα έχουν πρόσβαση μόνο ο διευθυντής της κάθε σχολικής μονάδας και η ειδική ομάδα ατόμων της εταιρείας η οποία κέρδισε την προσφορά και αναλαμβάνει την παρακολούθηση των καμερών.