Ως ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο ωστόσο το Υφυπουργείο δεν εγκαταλείπει, θεωρεί ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, τις διαδικασίες για ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, εν αναμονή των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δυνατότητα προσφοράς καλύτερων όρων στις εταιρείες, που δεν επέδειξαν ενδιαφέρον στον αρχικό διαγωνισμό.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Βασίλης Δημητριάδης εκτιμά πως σε περίπου ένα μήνα θα μπορεί να ανακοινώσει, είτε νέα επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, είτε ότι το εγχείρημα εγκαταλείπεται, σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι θα δοθεί το πράσινο φως και πως, με τη συγγραφή ενός νέου διαγωνιστικού εγγράφου, που θα περιλαμβάνει πιο ευνοϊκούς όρους, θα υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον.
«Είχα κάνει επαφές με περίπου 15 διαφορετικούς μεταφορείς και οι λόγοι που δεν επέδειξαν ενδιαφέρον καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν», είπε και πρόσθεσε πως, πέραν από την πανδημία, εντοπίστηκαν επί μέρους θέματα, όπως το γεγονός ότι επρόκειτο για τακτική γραμμή, κάτι που δέσμευε τα πλοία ολόχρονα.
Ο ίδιος μετέβη πριν τρεις εβδομάδες στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι, μεταξύ αυτών και η δημιουργία εποχικής (6-7 μήνες) αντί τακτικής γραμμής.
Αφού εξασφαλίσουμε αυτήν την ευελιξία, συνέχισε, θα μπούμε σε μια διαδικασία συγγραφής ενός νέου διαγωνιστικού εγγράφου, διαβουλευόμενοι ξανά με τους μεταφορείς, έτσι που σε όποια νέα απόπειρα επαναπροκήρυξης, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον.
Υπέδειξε δε ότι, η οποιαδήποτε επαναπροκήρυξη, θα επιχειρηθεί εντός του έτους, ώστε η ακτοπλοϊκή σύνδεση να ξεκινήσει το 2022, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως, με τον τρόπο που εξελίχθηκε η πανδημία και τα υγειονομικά δεδομένα και πρωτόκολλα, θα ήταν δύσκολο να λειτουργούσε η γραμμή από φέτος.
Το Υφυπουργείο, τόνισε, θέλει η όλη διαδικασία να γίνει σωστά, με διαφάνεια και να μην είναι ένα «πυροτέχνημα», που θα λειτουργήσει μόνο στα χρόνια που θα υπάρχει η επιδότηση από το κράτος.
Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, ο Βασίλης Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο του είναι αποφασισμένο να εργαστεί σκληρά ώστε να βρεθεί εκείνη η φόρμουλα που θα προσελκύσει τις εταιρείες, αλλά ταυτόχρονα θα αγκαλιαστεί και από τον κόσμο.
«Είναι δύσκολο στοίχημα αλλά δεν εγκαταλείπουμε και είμαι αισιόδοξος ότι, στη νέα προσπάθεια, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να πετύχει», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας.
Θετικά τα μηνύματα για κρουαζιέρες από το λιμάνι Λεμεσού
Τουλάχιστον δυο μεγάλα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να έχουν φέτος ως βάση τους το λιμάνι της Λεμεσού, δηλώνει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος αποδίδει την επιλογή της Κύπρου στον τρόπο χειρισμού της πανδημίας.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ και σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση για έναρξη κρουαζιέρων με βάση τη Λεμεσό, του κρουαζιερόπλοιου Jewel of the Seas, της Royal Caribbean, ο κ. Δημητριάδης είπε πως, ο ίδιος έχει ενδείξεις για τουλάχιστον ακόμα μια εταιρεία που θα επιλέξει φέτος το λιμάνι της Λεμεσού.
Υποδεικνύοντας ότι «τα κρουαζιερόπλοια και τα επιβατικά πλοία είχαν πληγεί θανάσιμα από την πανδημία», ο κ. Δημητριάδης είπε πως, η απόφαση αυτή, αποδεικνύει ότι η Κύπρος προσφέρεται ως βάση για κρουαζιέρες, λόγω του επιτυχημένου τρόπου αντιμετώπιση της πανδημίας, των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας.
«Δίνεται το μήνυμα ότι η Κύπρος μπορεί να ανοίξει φέτος τουριστικά και να έχει επισκέπτες, ειδικά από χώρες όπως το Ισραήλ, που έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι θα αποβιβάζονται για αρκετές ώρες και θα επισκέπτονται τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες του τόπου, συνεισφέροντας στην οικονομία», συμπλήρωσε.
Το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας επενδύουν φέτος στην Κύπρο, σημείωσε, ίσως αποτελέσει την απαρχή για να εντάξουν μόνιμα τη χώρα μας στο πρόγραμμα των κρουαζιέρων τους, ενώ υπέδειξε πως, αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους Κύπριους να βιώσουν την εμπειρία των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν πρώτα αεροπορικώς σε άλλη χώρα.
Υπενθυμίζοντας ότι μεγάλα κρουαζιερόπλοια επέλεξαν το αγκυροβόλιο Μονής για να παροπλιστούν, λόγω διακοπής των κρουαζιέρων, ανέφερε ότι «εμείς ως Υφυπουργείο νιώθουμε πολύ ικανοποιημένοι γιατί η Κύπρος, εδώ και 12 μήνες, έχει λάβει τα εύσημα για τις διευκολύνσεις που δόθηκαν στα θέματα αλλαγής πληρωμάτων και επαναπατρισμού ναυτικών», σημειώνοντας παράλληλα πως, ίσως αυτό να έχει επίσης προσμετρήσει για τις εταιρείες.
Καταλήγοντας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε την εκτίμηση πως δημιουργούνται πολύ καλές προϋποθέσεις για τον τουρισμό, τον τομέα της κρουαζιέρας και της επιβατικής ναυτιλίας στον τόπο μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Υφυπουργός Ναυτιλίας: Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας

Ο Βασίλης Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο του είναι αποφασισμένο να εργαστεί σκληρά ώστε να βρεθεί εκείνη η φόρμουλα που θα προσελκύσει τις εταιρείες, αλλά ταυτόχρονα θα αγκαλιαστεί και από τον κόσμο.
Tags
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.