Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου.
Μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «η 1η Απριλίου αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες - μετά την 25η Μαρτίου, την εθνεγερσία του ελληνικού έθνους - του Κυπριακού Ελληνισμού.
Μια μέρα ορόσημο ενάντια στην αποικιοκρατία, αλλά και με διεκδίκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης. Ενός δικαιώματος που ο κάθε λαός αποκτούσε μετά την ίδρυση των ΗΕ και την ήττα του ναζισμού.
Αν είναι κάτι που πρέπει να αντλήσουμε από εκείνο τον αγώνα, πέραν από τον θαυμασμό και την τιμή που οφείλουμε στους όσους με ανιδιοτέλεια έδωσαν τη ζωή τους, και υπέστησαν στερήσεις, είναι το μήνυμα πως αν έχουμε επιτύχει στον στόχο απαλλαγής από την αποικιοκρατία είναι γιατί ήταν ενωμένοι και είχαν κοινό στόχο και σκοπό.
Μπορεί να μην πέτυχαν αυτό το οποίο ήταν η αρχική πρόθεση και η επιθυμία του Κυπριακού Ελληνισμού, όμως είχαν απαλλαγεί από την αποικιοκρατία.
Σήμερα η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κινδύνους ορατούς. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το 37 τοις εκατό κατέχεται, με μια τουρκική βουλιμία να το μετατρέψει σε τουρκική επαρχία.
Αυτό που στον καθένα υπαγορεύει η Ιστορία σήμερα, είναι να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες του, έτσι ώστε μέσα από τη διεθνή διπλωματία, τη διεθνή στήριξη, Κυβερνήσεων αλλά και (βάσει) συγκεκριμένων αρχών, όπως προδιαγράφονται στον Χάρτη των ΗΕ και με τις αρχές και αξίες της ΕΕ να πετύχουμε: Πρώτον, την επανένωση αυτής της πατρίδας στη βάση των ψηφισμάτων που έχουμε επιτύχει. Δεύτερον, να δημιουργήσουμε ή να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο, πλήρως ανεξάρτητο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις του οποιουδήποτε τρίτου, από την παρουσία των όποιων στρατευμάτων και με τη δημιουργία προοπτικών, επιτέλους, να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, πέραν, επαναλαμβάνω, και μακριά από τις όποιες εξαρτήσεις».
Ερωτηθείς πώς θα αντικρούσει η πλευρά μας τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας που θέτει θέμα δημιουργίας δύο κρατών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «με όπλα μας τα ψηφίσματα των ΗΕ, με όπλα μας τη διεθνή στήριξη, νομίζω είναι εμφανές πλέον ότι ουδείς αποδέχεται τις αξιώσεις της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών. Συνεπώς, εκείνο το οποίο θα πρέπει να είμαστε είναι συνεπείς στις αρχές και στις θέσεις και στα όσα ομοφώνως συμφωνούνται στο Εθνικό Συμβούλιο».
Ερωτηθείς αν θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τηλεδιάσκεψη θα έχω αύριο, Παρασκευή, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου ενώ η κα Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο 11-12 Απριλίου».
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η ΕΟΚΑ ήταν τρομοκρατική οργάνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ξέρω αν μιλούσε για την ΤΜΤ, τότε θα είχε δίκαιο.
Οι Ελληνοκύπριοι πολέμησαν για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και οι Τουρκοκύπριοι. Χρησιμοποιήθηκαν, δυστυχώς, οι Τουρκοκύπριοι από την τότε αποικιακή δύναμη και δημιουργήθηκαν οι διαφορές δύο κοινοτήτων που κατά τα άλλα για αιώνες συμβίωναν ειρηνικά».
Πρ.Αναστασιάδης: Η 1η Απριλίου αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες του Κυπριακού Ελληνισμού

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.