Το ύψος των αναγκαίων επιπρόσθετων επενδύσεων κλιματικής προσαρμογής βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να αποφευχθεί η εκτροπή των κρατικών δαπανών λόγω φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ).
Όπως σημειώνεται στο σχόλιο, με τίτλο «Αναγκαίες Επενδύσεις και Οφέλη από την Προσαρμογή της Κύπρου στην Κλιματική Αλλαγή», που υπογράφει ο καθηγητής Θεόδωρος Ζαχαριάδης, οι ανάγκες για επιπρόσθετες επενδύσεις έως το 2050 εκτιμώνται σε €3,4 δισ. σε σημερινές τιμές, ή 0,4% του ΑΕΠ όλης της περιόδου, αλλά αυτή τη στιγμή έχει προγραμματιστεί λιγότερο από το 30% αυτών.
Τονίζεται ότι αν δεν ληφθούν από τώρα επιπλέον μέτρα προσαρμογής, πέρα από αυτά που ήδη δρομολογούνται, κατά τις επόμενες δεκαετίες οι ανάγκες για ενίσχυση και αποκατάσταση υποδομών και για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές μπορεί να εκτροχιάσουν τις κρατικές δαπάνες.
Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, η κλιματική κρίση υπονομεύει και την κοινωνική δικαιοσύνη: η Κύπρος αναμένεται να είναι από τις χώρες με τις εντονότερες επιπτώσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά. Τονίζεται ότι η οικονομική πολιτική δεν έχει περιθώριο να αγνοήσει την κλιματική κρίση.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΚυ, «η διεθνής επικαιρότητα των ημερών επισκιάζεται από άλλες πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις, όμως είναι σαφές στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε κρίση».
Προστίθεται ότι για το λόγο αυτό, οι δύο πυλώνες της κλιματικής πολιτικής, μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή στην ήδη συντελούμενη αλλαγή, είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπισή της, με συνεπακόλουθο την ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα.
«Καθώς η κυπριακή κυβέρνηση αναθεωρεί αυτή την περίοδο την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το Ινστιτούτο Κύπρου κυκλοφόρησε ένα νέο Σχόλιο Πολιτικής, σχετικά με το κόστος και τα οφέλη της κλιματικής προσαρμογής», αναφέρεται.
Εξηγείται ότι στο Σχόλιο υπογραμμίζεται ότι το ύψος των αναγκαίων επιπρόσθετων επενδύσεων κλιματικής προσαρμογής βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας, αλλά οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται το συντομότερο.
«Διαφορετικά, κατά τις επόμενες δεκαετίες, οι ανάγκες για ενίσχυση και αποκατάσταση υποδομών, καθώς και για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές μπορεί να εκτροχιάσουν τις κρατικές δαπάνες», σημειώνεται.
Επισημαίνεται επίσης ότι εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, τα μέτρα προσαρμογής έχουν ευρύτερη κοινωνική σημασία, αφού η κλιματική κρίση υπονομεύει και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μάλιστα, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Κύπρος αναμένεται να είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις εντονότερες επιπτώσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά λόγω κλιματικών αλλαγών.
«Το Σχόλιο του Ινστιτούτου Κύπρου τίθεται για σχολιασμό ενώπιον της επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας και είναι διαθέσιμο στα ελληνικά και στα αγγλικά», καταλήγει το δελτίο Τύπου.