Μηνύματα για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, την ΑΤΑ, αλλά και τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, έστειλε η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, κατά τη διάρκεια του 62ου Συνεδρίου της, στη Λευκωσία, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Με τον τρόπο που έχει εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, δυσχεραίνει και παρεμποδίζει τη επίλυση των όποιων προβλημάτων, είπε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου, ενώ για την ΑΤΑ ανέφερε ότι πρέπει να επανέλθει στο 100% και μέσω της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων να καλύψει όλους τους εργαζόμενους. Οι εισηγήσεις του ΔΝΤ ούτε εφαρμόσιμες είναι στην πλειονότητά τους, ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτές, συμπλήρωσε.
Τόσο ο Στρατής Ματθαίου όσο και ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Αντώνης Κουτσούλλης αναφέρθηκαν στον ρόλο της ΠΑΣΥΔΥ και της δημόσιας υπηρεσίας, σημειώνοντας τον «πρωταγωνιστικό» της χαρακτήρα ενώ διαβεβαίωσαν ότι η συντεχνία θα συνεχίσει να πορεύεται ως υπεύθυνη δύναμη στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους.
Στο 62ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έδωσε επίσης το παρών η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και Συνδέσμων και των Εργοδοτικών Οργανώσεων ενώ στο συνέδριο εκπροσωπήθηκε και η ΑΔΕΔΥ, η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων της Ελλάδας.
Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Αντώνης Κουτσούλλης διαβεβαίωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «ως λειτουργοί που υλοποιούν τις κυβερνητικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να ανταποκρίνεται στις πολύμορφες και ιδιάζουσες υποχρεώσεις τους» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι οι φορείς της εξουσίας θα συμβάλλουν στη ρύθμιση προβλημάτων που παρακωλύουν την απρόσκοπτη και αποτελεσματική επιτέλεση του έργου» των δημοσίων υπαλλήλων.
Αναφερόμενος στο Συνέδριο είπε ότι η θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραστεί στην εναρκτήρια Σύνοδο του Συνεδρίου «επιβεβαιώνει το συνεχές ενδιαφέρον και του νομοθετικού σώματος για τη δημόσια υπηρεσία και τους λειτουργούς που τη στελεχώνουν».
Είπε ακόμα ότι στο Συνέδριο το παρών του δίνει και ο Πρόεδρος της ελλαδικής οργάνωσης ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη σημειώνοντας ότι «η συμμετοχή του στο Συνέδριο επιμαρτυρεί τους στενούς αδελφικούς δεσμούς μας που εδράζονται πρωτίστως σε λόγους εθνικούς αλλά και στην ταυτότητα επαγγελματικών συμφερόντων και επιδιώξεων».
«Ο θεμελιακός ρόλος της δημόσιας υπηρεσίας σε καίριους τομείς της λειτουργίας του κράτους συνιστά διαχρονική πραγματικότητα» είπε συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούλλης προσθέτοντας ότι, από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην όλη της ιστορική διαδρομή, ο δημόσιος τομέας παρά τις εγγενείς αδυναμίες διαδραμάτισε ρόλο πρωταγωνιστικό σε καίριους σταθμούς στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως την τουρκική εισβολή και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τονίζοντας την «καταλυτική συμβολή της δημόσιας υπηρεσίας» στην προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην επίτευξη των μεγαλόπνοων στρατηγικών.
Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου είπε ότι το συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, εν μέσω διαδοχικών κρίσεων και πρόσθεσε ότι «προτού προλάβει η παγκόσμια οικονομία να συνέλθει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της εμπόλεμης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, ταλανίζεται σήμερα από τις ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες λόγω του εμπορικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη δασμολογική πολιτική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο κίνδυνος μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης δημιουργεί αισθήματα αγωνίας σ’ ολόκληρο τον πλανήτη».
Αναφέρθηκε στη συζήτηση για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ για τη δημόσια υπηρεσία δίνοντας το μήνυμα ότι «οι εισηγήσεις αυτές ούτε εφαρμόσιμες είναι στην πλειονότητά τους, ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Η Οργάνωσή μας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε συρρίκνωση και φαλκίδευση των ωφελημάτων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα».
Είπε ακόμα ότι η οικονομία της χώρας καταγράφει τους ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη με το δημόσιο χρέος να έχει μειωθεί και την ανεργία να έχει πέσει κάτω από το 5% ενώ υπάρχουν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι «τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να αιτιολογήσει την επιστροφή σε αποτυχημένες συνταγές που αποδεδειγμένα οδηγούν την οικονομία σε ύφεση, την κοινωνία σε φτωχοποίηση και λειτουργούν τιμωρητικά σε βάρος μιας συγκεκριμένης μερίδας εργαζομένων».
Σχετικά με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ο κ. Ματθαίου ανέφερε ότι, «στην πραγματικότητα με τον τρόπο που έχει εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση δυσχεραίνει και παρεμποδίζει τη επίλυση των όποιων προβλημάτων δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες και απορρύθμιση».
Διαβεβαίωσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ, θα συνεχίσει να πορεύεται ως υπεύθυνη δύναμη και είπε «στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κράτους, για βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή των συνδικαλιστικών αγώνων και διεκδικήσεων».
Ως οργάνωση, είπε ο κ. Ματθαίου συνεχίζοντας «θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο χρονικό διάστημα για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή ενός ορθολογικού συστήματος αξιολόγησης και ενός δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος απόδοσης προαγωγών».
Ανάφερε ότι ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το θέμα των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου σημειώνοντας ότι είναι «απαράδεκτο να υπάρχουν συνάδελφοι στη δημόσια υπηρεσία ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 6 χιλιάδες και αρκετοί από αυτούς με υπηρεσία 10,15,20 χρόνων, οι οποίοι παραμένουν καθηλωμένοι και μετέωροι χωρίς καμία προοπτική ανέλιξης».
Ο κ. Ματθαίου συνεχίζοντας μίλησε για επιτεύγματα της ΠΑΣΥΔΥ κατά την τελευταία τριετία, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την διασφάλιση της εισαγωγής επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για όλους τους υπαλλήλους (μόνιμους και αορίστου χρόνου), τη μισθολογική αναβάθμιση των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων της Κλ. Α2-Α5-Α7(ii), τη συνομολόγηση νέας μεσολαβητικής συμφωνίας για την ΑΤΑ, τη σταδιακή επαναφορά των επιδομάτων και της υπερωριακής αποζημίωσης, την παραχώρηση γενικών αυξήσεων 1,5% στους μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων μετά από δεκαπέντε χρόνια και την άρση της παγοποίησης όλων των θέσεων στον δημόσιο τομέα.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα δύο μεγάλα ανοικτά εργασιακά ζητήματα, της ΑΤΑ και του φορολογικού μετασχηματισμού σημειώνοντας ότι για το θέμα της ΑΤΑ, «ενόψει και του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων που έχει ήδη αρχίσει, η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Η ΑΤΑ πρέπει να επανέλθει στο 100% και μέσω της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων να καλύψει ει δυνατόν όλους τους εργαζόμενους».
Επανάλαβε τη θέση ότι η ΑΤΑ δεν αποτελεί εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, ούτε αύξηση των απολαβών των εργαζομένων, «αλλά είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα της: αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή».
Σχετικά με το θέμα του Φορολογικού Μετασχηματισμού και στην πρόταση που έχει παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση, «έχουμε υποβάλει γραπτό υπόμνημα με εισηγήσεις από κοινού με όλες τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις του κρατικού τομέα. Στην επιστολή μας αναφέρουμε ότι οι εισηγήσεις που έχουν τεθεί σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση για φυσικά πρόσωπα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο κ. Ματθαίου.
«Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στους επιδιωκόμενους στόχους για μείωση του φορολογικού βάρους φυσικών προσώπων και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης. Ως εκ τούτου αναμένουμε ότι οι προτάσεις μας θα αξιολογηθούν σωστά και θα ληφθούν υπόψη πριν από τη διαμόρφωση και λήψη των όποιων αποφάσεων», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι, «οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό παραμένουν το κορυφαίο ζήτημα για όλους. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία συνθηκών σταθερής ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο και τον λαό μας, στο σύνολό του». Εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι ως αποτέλεσμα των επίπονων, όπως είπε, προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας «κατέστη δυνατό μετά από επτά χρόνια στασιμότητας, να ανοίξει παράθυρο ελπίδας στο Κυπριακό με τη σύγκληση πενταμερούς Διάσκεψης, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας ελπίσουμε τα επόμενα βήματα να οδηγήσουν στην άρση του πολυετούς αδιεξόδου».
Διαβεβαίωσε ακόμα ότι η ΠΑΣΥΔΥ, «θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μια υπεύθυνη συνδικαλιστική δύναμη με στόχο την εν γένει πρόοδο της Κύπρου και του λαού της. Θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ένας ουσιαστικός εταίρος της κυβέρνησης, έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας και στην εμπέδωση των αρχών της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης».
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την εξέταση και συζήτηση των θεμάτων που υποβλήθηκαν προς το Συνέδριο από τα Διοικητικά Συμβούλια των Κλάδων, με την επικύρωση των μελών του νέου Γενικού Συμβουλίου και την έκδοση Γενικής Απόφασης, με την οποία θα καθοριστεί η γενική πολιτική και η περαιτέρω πορεία της ΠΑΣΥΔΥ για την επόμενη τριετία αναφορικά με ζητήματα που δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν.
Πηγή: ΚΥΠΕ