Σύνδεσμος Καταναλωτών: Κατώτερο των προσδοκιών το e-kalathi

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Το e-kalathi που έγινε e-καλαθάκι

Κατώτερο των προσδοκιών είναι το e-kalathi, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το e-kalathi  έγινε e-καλαθάκι.

«Όλοι μας κάναμε μεγάλη υπομονή και προσδοκούσαμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν ότι το e-kalathi θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει και θα συμβάλει στη μείωση του οικογενειακού μας προϋπολογισμού. Δυστυχώς οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν διαψεύσθηκαν παταγωδώς και οι καταναλωτές έμειναν και πάλι απροστάτευτοι», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, μια βδομάδα από τη λειτουργία του διαπιστώθηκαν τα πιο κάτω.

1. Μας υποσχέθηκαν αρχικά ότι το καλάθι θα περιλαμβάνει μέχρι 3000 προϊόντα και τελικά μας παρέδωσαν ένα καλάθι με 478 προϊόντα.

2. Υποσχέθηκαν ότι θα δινόταν η δυνατότητα ο καταναλωτής να μπορεί να βλέπει το σύνολο του κόστους του καλαθιού του. Πρακτικά και τεχνικά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ο καταναλωτής θα πρέπει να ανατρέχει για κάθε προϊόν χωριστά για να εντοπίσει τη φθηνότερη υπεραγορά.

3. Δεν υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης των τιμών σε συγκεκριμένη απόσταση από την οικία του καταναλωτή. Η σύγκριση γίνεται εντός της κάθε επαρχίας.

4. Δεν υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού των κοινών προϊόντων του καλαθιού ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των υπεραγορών.

 5. Σκόπιμα δεν δόθηκε η δυνατότητα σύγκρισης του συνόλου των προϊόντων ενός καλαθιού μεταξύ των υπεραγορών.

6. Σκόπιμα δεν δόθηκε στα οργανωμένα σύνολα των καταναλωτών η δυνατότητα να εκφέρουν τις απόψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης και στο στήσιμο της εφαρμογής.

7. Δεν προάγει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υπεραγορών. Αντίθετα, μέσα σε μια βδομάδα από τη λειτουργία του, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οδήγησε στη μείωσή του ανταγωνισμού για τους πιο κάτω λόγους:

Ι. Σε σύνολο 27 υπεραγορών με συνολικά 148 καταστήματα, σε ένα καλάθι με 71 προϊόντα, επτά υπεραγορές αύξησαν τη συνολική τιμή των προϊόντων τους, ενώ άλλες εφτά τη μείωσαν. Δεκατρείς υπεραγορές δεν τροποποίησαν τη συνολική τους τιμή.

ΙΙ. Συνολικά πέντε υπεραγορές μείωσαν τον αριθμό των προϊόντων τους και μια άλλη αύξησε τον αριθμό των προϊόντων της.

« Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, δυστυχώς, το e-kalathi αποδείχτηκε πολύ κατώτερο των προσδοκιών των καταναλωτών και η χρησιμότητά του είναι πολύ περιορισμένη. Είναι λυπηρό που για ακόμα μια φορά οι καταναλωτές παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια», καταλήγει.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play