Την απαλλαγή των Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης και Χαμούντ Χαλίλ γνωστός ως Σπύρος, στην υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου, αποφάσισε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, κρίνοντας, από την «εκ πρώτης όψεως» διαδικασία ότι δεν υφίσταται υπόθεση εναντίον τους.
Ο Ανδρονίκου υπέκυψε στα τραύματά του στις 28 Μαΐου 2024, περίπου ένα μήνα μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε με τρεις πυροβολισμούς, στις 23 Απριλίου, στον δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης.
Στην ενδιάμεση απόφασή του, το δικαστήριο (αποτελούμενο από τους Νικόλα Α.Π. Γεωργιάδη, Π.Ε.Δ., Νάγια Οικονόμου, Ε.Δ., και Ανδρέα Λουκά, Ε.Δ.) έκρινε ότι η μαρτυρία που προσκομίστηκε από την Κατηγορούσα Αρχή δεν πληροί τα απαιτούμενα στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση των αδικημάτων που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου και του φόνου εκ προμελέτης.
Η απόφαση απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από έξι κατηγορίες, έπειτα από ακροαματική διαδικασία κατά την οποία παρουσιάστηκαν μάρτυρες από την Κατηγορούσα Αρχή.
Σημειώνεται ότι τέσσερα άλλα πρόσωπα έχουν ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, έχοντας παραδεχθεί την εμπλοκή τους στο οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας. Πρώτος ήταν ο 42χρονος Γιασέρ Αράρ από τη Συρία, ο οποίος καταδικάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2024. Ο Αράρ, οδηγός της μοτοσικλέτας κατά την εκτέλεση της επίθεσης, αποτέλεσε βασικό μάρτυρα κατηγορίας και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Ακολούθησαν, στις 17 Δεκεμβρίου 2024, οι καταδίκες τριών ακόμη προσώπων: του 30χρονου Ομάρ Σουλεϊμάν, του 28χρονου Μοχάμαντ Αλ Αγκά (γνωστού ως «Χαμάντα») και του 26χρονου Μοχάμαντ Κασάμπ. Ο Σουλεϊμάν εμφανίστηκε ως ο ηθικός αυτουργός, ο Αλ Αγκά ως συνεργός, ενώ ο Κασάμπ ομολόγησε πως ήταν ο δράστης που πυροβόλησε τον Ανδρονίκου.
Επικρίσεις από τον δικηγόρο του Σήφη
Την απαλλαγή του πελάτη του Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφη από τις κατηγορίες εναντίον του, σχολίασε ο δικηγόρος του Αντώνης Δημητρίου μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Π» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά».
Επικρίνοντας έντονα την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση της δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου υποστήριξε ότι ο πελάτης του αθωώθηκε και εν τέλει αποφυλακίστηκε καθότι αυτά που είπε ο μάρτυρας κατηγορίας δεν ευσταθούν για τον Ιωσήφ.
Αναφέρθηκε, την ίδια ώρα, στην νομική έννοια του όρου, «εκ πρώτης όψεως», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους «έπεσε» η υπόθεση κατά το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνεται πλήρης αξιολόγηση της μαρτυρίας πριν ξεκινήσει η δίκη. Ο κατηγορούμενος καλείται να απολογηθεί, και τότε εξετάζεται το κατά πόσο η μαρτυρία μπορεί να στηρίξει κατηγορία. Αν το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό υλικό για να στοιχειοθετηθεί οποιοδήποτε αδίκημα, τότε η υπόθεση «πέφτει» εκ πρώτης όψεως και ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται.
Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο Αντώνης Δημητρίου υποστήριξε ότι το Κακουργιοδικείο αποφάσισε ότι η κατάθεση του μάρτυρα της υπόθεσης δεν ήταν αρκετή ώστε να γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο και να στοιχειοθετήσει αδίκημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο πελάτης του δεν δικαιούται να αιτηθεί αποζημίωσης παρότι εξέτισε 14 μήνες στη φυλακή.
Περισσότερα στο ηχητικό: