Volt: Ένα δυναμικό ευρωπαϊκό κόμμα

DEUTSCHE WELLE

Header Image


Το Volt πέτυχε στην Έσση μια αξιοσέβαστη επιτυχία. Το νέο ευρωπαϊκό κόμμα συμμετείχε για πρώτη φορά στις τοπικές δημοτικές εκλογές στα μέσα Μαρτίου και τα κατάφερε καλά σε πολλές πόλεις. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μπαίνει στα δημοτικά συμβούλια τουλάχιστον στο Ντάρμσταντ (πέντε έδρες), τη Φρανκφούρτη (τέσσερις έδρες) και στο Βισμπάντεν (τρεις έδρες).

Στην προεκλογική εκστρατεία το Volt ξεκίνησε με καθαρά, ελκυστικά μηνύματα: «Βιώσιμα κτήρια όπως στη Βαρκελώνη», «Ποδηλασία όπως στην Κοπεγχάγη» ή «Ψηφιακή διαχείριση όπως στην Εσθονία» αναγραφόταν στις αφίσες.

«Κοίτα πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, αυτό είναι ένα σύνθημα που έχει απήχηση στον κόσμο και έχει νόημα», λέει η Αιλίν Ο' Σάλιβα. Η 25χρονη φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης είναι η κύρια υποψήφια στη Φρανκφούρτη. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε μεγάλο σεβασμό για αυτό που κάνουμε επειδή το θεωρούμε τόσο σημαντικό», λέει. Το σημαντικό στην προεκλογική εκστρατεία ήταν «να είναι ορατό και σαφές το όραμα για το οποίο δουλεύουμε, αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε», υπογραμμίζει.

Λύσεις στα καθημερινά προβλήματα

Αιλίν Ο' Σάλιβα

Αλλά τι ακριβώς θέλει να επιτύχει το Volt; «Είναι σημαντικό για εμάς η Φρανκφούρτη να τολμά και πάλι να κάνει προοδευτική πολιτική όσον αφορά την κυκλοφορία, να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στα ποδήλατα και χώρο στους ανθρώπους και τη φύση. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της στέγης, είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης». Επιπλέον, στο δήμο της Έσσης θα πρέπει να βελτιωθεί η συμμετοχή του κόσμου στα κοινά. «Η δημοκρατία δεν είναι μόνο την ημέρα των εκλογών και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι συμμετοχής των πολιτών. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τα μέσα ψηφιοποίησης για να την βελτιώσουμε». Η Αιλίν Ο' Σάλιβα βλέπει ήδη πιο μακριά για αυτήν την εκλογική χρονιά. Οι τοπικές εκλογές ήταν «μια γενική πρόβα», λέει. «Τώρα θα έρθουν οι ομοσπονδιακές εκλογές και θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια κινητοποίηση σε όλη την Έσση».

Οι απαρχές του πανευρωπαϊκού κόμματος ξεκινούν πριν από πέντε χρόνια. «Το 2016, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και τον αυξανόμενο δεξιό λαϊκισμό στην Ευρώπη, τρείς νέοι Ευρωπαίοι είπαν πως δεν μπορούν να παρακολουθούν χωρίς να κάνουν τίποτα», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Volt. Οι τρεις νέοι, ένας Ιταλός, μια Γαλλίδα κι ένας Γερμανός σύστησαν το Volt «για να βρει νέες, ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής μας». Στη Γερμανία, το Volt εγγράφηκε επίσημα ως κόμμα το 2018.

Ένας βουλευτής του Volt είναι ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχουν επίσης εκπρόσωποι σε πολλά δημοτικά συμβούλια, για παράδειγμα στο Μάιντς, την Κολωνία, το Ντίσελντορφ και το Μόναχο.

Προοπτικές στις ομοσπονδιακές εκλογές

Φρανκφούρτη, ποδήλατο

Volt: Mεγαλύτερη αξία στα ποδήλατα και χώρο στους ανθρώπους και τη φύση

Ο Τόμας Τσίτελ, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη λέει σχετικά: «Πρώτα απ'όλα το Volt επωφελήθηκε από το γεγονός ότι στα καθιερωμένα κόμματα υπάρχει ένας γηράσκων πληθυσμός στο επίπεδο των υποψηφίων και  έχουν μεγάλη δυσκολία να προσεγγίσουν νέους ψηφοφόρους». «Αυτό το φαινόμενο δεν είναι νέο και ‘Οι Πειρατές’ αποκόμισαν κέρδος στο παρελθόν και το Volt είναι ένα νέο κύμα».

Το κόμμα απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους, μορφωμένους και κοσμοπολίτες γι' αυτό είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο στις πόλεις. Επιπλέον το Volt στοχεύει σε μια  τεκμηριωμένη, ρεαλιστική πολιτική με στόχο να δώσει λύσεις. Στοχεύει λιγότερο στο να υποστηρίξει ιδεολογίες, λέει ο επιστήμονας. «Το Volt εκπροσωπεί αυτό που πολλοί ψηφοφόροι λένε, δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή πρέπει η πολιτική να γίνει αποτελεσματική στη διαχείριση κρίσεων».

Αλλά μπορεί ένα κόμμα όπως το Volt να έχει πιθανότητες στις ομοσπονδιακές εκλογές; «Τα πολιτικά κινήματα είναι πάντα επιτυχημένα, αν λειτουργούν καλά σε διάφορα επίπεδα », λέει ο Τσίτελ. Αυτό συμβαίνει κατά τη γνώμη του και με το Volt. «Γι 'αυτό πιστεύω ότι αυτό το κίνημα ή κόμμα, όπως θέλετε να το ονομάσετε, έχει καλές προοπτικές για τις ομοσπονδιακές εκλογές».

Τζένη Τομπίεν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου


ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play