Δύο διαγραφές, μια αναστολή και προσεχώς μια καθαίρεση για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή συνθέτουν την μεγάλη εικόνα της υπόθεσης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων αναφορικά με την πολιτική διείσδυση του Κατάρ στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Τις αιτίες, για τις οποίες η Εύα Καϊλή φέρεται να εμπλέκεται στη συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να αποκρυσταλλώσουν επίσημα σήμερα οι βελγικές Αρχές, τοποθετούμενες για το πρώτο σκέλος της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 16 σημεία, ανάμεσα στα οποία και το σπίτι της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή.
Η τελευταία βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής στέρησης της ελευθερίας της μέχρις ότου τοποθετηθεί επισήμως η Δικαιοσύνη για το μέλλον της, ενώ σε περίπτωση που της απαγγελθούν κατηγορίες, αυτές φέρεται να αφορούν σε διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής δεν έχει τοποθετηθεί για τα γεγονότα, αλλά χθες έπεσε η προσωπική σελίδα της στο facebook, ενώ δεν έχουν τέλος τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και του διεθνούς Τύπου για την πολύκροτη υπόθεση, με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» να κάνει λόγο για την «κορυφή του παγόβουνου».

Κατά άλλα δημοσιεύματα, η κυρία Καϊλή πέρασε την νύχτα της περασμένης Παρασκευής στο κρατητήριο, καθώς, όπως μετέδωσε η βελγική εφημερίδα «L’echo» στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη επ' αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις έχουν παράξει πολλαπλά πολιτικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς η Εύα Καϊλη διεγράφη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ακολούθως από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, παραμένει, ωστόσο, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τουλάχιστον ως αύριο, Δευτέρα, οπότε αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διαγραφή της.
Χθες το βράδυ, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα γνωστοποίησε, με επιστολή της με αποδέκτη την Εύα Καϊλή, ότι την παύει από τα καθήκοντα της ως αντιπρόεδρος της ευρωβουλής στον απόηχο των εξελίξεων, ενώ στις απαιτούμενες διαδικασίες για την καθαίρεσή της συμβάλλουν και οι Ευρωσοσιαλιστές, καθώς θα επικαλεστούν το άρθρο 21 του κανονισμού της Ευρωβουλής. Συγκεκριμένα, για να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή, χρειάζεται πρώτα να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων με πλειοψηφία 60% και να εγκριθεί από την ολομέλεια με τα 2/3. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, προγραμματίζεται η Συνδιάσκεψη να συγκληθεί αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο.
«Δούρειος Ίππος»
Στο ενδιάμεσο, σαφείς αποστάσεις από την Εύα Καϊλή έλαβε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας την «Δούρειο ίππο της ΝΔ».
Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. https://t.co/shqHh3NlL1 pic.twitter.com/s5KTNAh4VK
— Γιάννης Οικονόμου (@joikonomou) December 10, 2022
Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κας Καϊλή και ο κος Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας : «εγώ δεν καλύπτω κανέναν».
— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) December 10, 2022
Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει μπας και ανακαλύψει το Δούρειο Ίππο;
ΥΓ το Κατάρ των 6.500 νεκρών δεν είναι "πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα".
Σοσιαλιστικοί «δεσμοί»
Στο επίπεδο των ερευνών, που έφεραν στην επιφάνεια την επιχείρηση διείσδυσης και επηρεασμού μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αυτές αποτέλεσαν προϊόν πολύμηνης προσπάθειας και σύγχρονων τεχνολογιών κατά τις Εισαγγελικές αρχές. Αναζητώντας την άκρη του νήματος εδώ και μήνες, η επιχείρηση καταπολέμησης της διαφθοράς έχει κωδική ονομασία «καθαρά χέρια» και ερευνά υποθέσεις, θέλοντας να εντοπίσει ύποπτες χρηματικές κινήσεις από Καταριανούς αξιωματούχους που προσπαθούσαν να επηρεάσουν οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Κατάρ, δηλαδή, επιχειρούσε να ασκήσει μεγάλη επιρροή σε πρόσωπα στρατηγικής σημασίας στην Ευρώπη, ώστε να προωθηθεί εμμέσως η δράση του κράτους στα ευρωπαϊκά συμφραζόμενα. Ακόμη, επιδίωξή του είναι να γίνονται πιο εύκολα οι μετακινήσεις προς την Ευρώπη με την αλλαγή των προϋποθέσεων για την golden visa.
Προ ημερών, μάλιστα, η κυρία Καϊλή αυτοπροσώπως επισκέφθηκε το Κατάρ και το Κουβέιτ, ενώ στην Ντόχα συναντήθηκε με τον Εμίρι, Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Θανί, και -όπως είχε επισημανθεί- η συνάντηση κράτησε περισσότερο από όσο αρχικά είχε προγραμματιστεί, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Πρωθυπουργό και τους πανίσχυρους και περιζήτητους υπουργούς Εξωτερικών & Ενέργειας, με τους οποίους οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως τους τρόπους δημιουργίας νέων διαύλων επικοινωνίας με την Ευρώπη.
This is quite shocking if suspicions come true. I heard her very pro Qatar speech and plenary and was extremely surprised about it. Evth must be fully investigated. https://t.co/vSJ7NwfLDP
— Anna Cavazzini (@anna_cavazzini) December 9, 2022
Πηγή: protothema.gr