Τα οικιακά πλυντήρια ρούχων δεν απομακρύνουν σημαντικά μικρόβια από υφάσματα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Τα μισά πλυντήρια δεν απολύμαναν τα ρούχα κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου κύκλου, ενώ το ένα τρίτο απέτυχε να τα καθαρίσει επαρκώς κατά τη διάρκεια του κανονικού κύκλου.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που πλένουν τις στολές τους στο σπίτι ενδέχεται εν αγνοία τους να συμβάλλουν στην εξάπλωση νοσοκομειακών λοιμώξεων, σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο De Montfort, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "PLOS One".

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, εν μέρει επειδή συχνά περιλαμβάνουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μέσω των ρούχων. Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν εάν έξι μοντέλα οικιακών πλυντηρίων ρούχων απολύμαναν επιτυχώς τις στολές εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, δοκιμάζοντας να πλύνουν μολυσμένα δείγματα υφασμάτων σε ζεστό νερό (60 βαθμούς Κελσίου), χρησιμοποιώντας έναν γρήγορο ή έναν κανονικό κύκλο.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μισά πλυντήρια δεν απολύμαναν τα ρούχα κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου κύκλου, ενώ το ένα τρίτο απέτυχε να τα καθαρίσει επαρκώς κατά τη διάρκεια του κανονικού κύκλου. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα από το εσωτερικό δώδεκα πλυντηρίων ρούχων. Η αλληλούχιση DNA αποκάλυψε την παρουσία δυνητικά παθογόνων βακτηρίων και γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Οι έρευνες έδειξαν, τέλος, ότι τα βακτήρια μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα οικιακά απορρυπαντικά, γεγονός που αύξησε επίσης την ανθεκτικότητά τους σε ορισμένα αντιβιοτικά.

Συνολικά, επισημαίνεται στην έρευνα ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι πολλά οικιακά πλυντήρια ρούχων ενδέχεται να είναι ανεπαρκή για την απολύμανση των στολών των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ενδέχεται να συμβάλλουν στην εξάπλωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής. Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι οδηγίες πλυσίματος που δίνονται στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να διασφαλιστεί ότι τα οικιακά πλυντήρια ρούχων καθαρίζουν αποτελεσματικά. Εναλλακτικά, οι υγειονομικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν βιομηχανικά πλυντήρια ρούχων στις εγκαταστάσεις τους για να πλένουν τις στολές, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών και να ελεγχθεί η εξάπλωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά παθογόνων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play