Η Κίνα φτιάχνει το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου: Γιατί αυτό ανησυχεί την Ινδία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Ένα φιλόδοξο project που προβληματίζει την Ινδία και το Μπαγκλαντές

Οι κινεζικές αρχές έχουν αρχίσει την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο, στο έδαφος του Θιβέτ- και το συγκεκριμένο project έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ προήδρευσε σε τελετή για την έναρξη των εργασιών στον ποταμό Γιαρλούνγκ Τσανγκπό το Σάββατο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Ο ποταμός βρίσκεται στο οροπέδιο του Θιβέτ και το εγχείρημα έχει δεχτεί κριτική επειδή θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια Ινδούς και Μπαγκλαντεσιανούς που ζουν πιο κάτω στον ποταμό, καθώς και το γύρω περιβάλλον και τους ντόπιους Θιβετιανούς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBCτο Πεκίνο λέει ότι το εγχείρημα, κόστους που υπολογίζεται στα 1,2 τρισεκατομμύρια γουάν, θα δίνει προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και θα αυξήσει την ευημερία στην περιοχή. Όταν ολοκληρωθεί, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Μοτούο θα ξεπεράσει το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών και θα γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο, παράγοντας τριπλάσια ενέργεια.

Ειδικοί και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για το ότι το νέο φράγμα θα δώσει στην Κίνα τη δυνατότητα να ελέγχει ή να εκτρέπει τον Γιαρλούνγκ Τσανγκπό, ο οποίος περνά και από το Αρουναχάλ Πραντές και το Ασάμ της Ινδίας, καθώς και το Μπαγκλαντές, όπου καταλήγει στους ποταμούς Σιάνγκ, Βραχμαπούτρα και Τζαμούνα. Έκθεση του 2020 που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Lowy έλεγε πως ο έλεγχος αυτών των ποταμών «πρακτικά δίνει στην Κίνα λαβή στην οικονομία της Ινδίας».

Σε συνέντευξή του στο ΡΤΙ νωρίτερα μέσα στον μήνα ο πρώτος υπουργός του Αρουναχάλ Πραντές, Πέμα Χαντού, εξέφρασε προβληματισμούς πως ο Σιάνγκ και ο Βραχμαπούτρας θα «ξεραθούν σημαντικά» όταν ολοκληρωθεί το φράγμα. Πρόσθεσε ότι το φράγμα θα «προκαλούσε υπαρξιακή απειλή για τις φυλές και τους βίους μας. Είναι πολύ σοβαρό επειδή η Κίνα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ακόμα και ως “υδάτινη βόμβα”».

«Ας υποθέσουμε πως το φράγμα χτίζεται και μετά απελευθερώνει ξαφνικά νερό- όλη η ζώνη του Σιάνγκ θα καταστρεφόταν» είπε σχετικά. «Ειδικότερα η φυλή Άντι και παρόμοιες ομάδες…θα έβλεπαν όλη τους την περιουσία, τη γη και ειδικά ανθρώπινες ζωές να υφίστανται καταστροφικές συνέπειες».

Τον Ιανουάριο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Θεμάτων της Ινδίας είπε πως είχαν εκφραστεί ανησυχίες στην Κίνα για τις επιπτώσεις των γιγαντιαίων φραγμάτων και είχαν καλέσει το Πεκίνο να «διασφαλίσει πως τα συμφέροντα των κρατών πιο κάτω στον ποταμό» δεν θα πλήττονταν. Επίσης τόνισαν την «ανάγκη για διαφάνεια και διαβούλευση με χώρες χαμηλότερα στον ποταμό».

Ινδία σκοπεύει να κατασκευάσει ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Σιάνγκ, που θα λειτουργεί ως «ασπίδα» απέναντι σε ξαφνικές εκλύσεις νερού από το φράγμα της Κίνας και θα αποτρέπει πλημμύρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε απαντήσει στην Ινδία το 2020 πως η Κίνα έχει «νόμιμο δικαίωμα» να φτιάξει φράγμα στον ποταμό και είχε λάβει υπόψιν της τις επιπτώσεις χαμηλότερα. Το Μπαγκλαντές είχε εκφράσει επίσης προβληματισμούς στην Κίνα για το εγχείρημα, με αξιωματούχους τον Φεβρουάριο να στέλνουν επιστολή στο Πεκίνο ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το φράγμα.

Οι κινεζικές αρχές για πολύ καιρό επιθυμούσαν τις υδροηλεκτρικές δυνατότητες της συγκεκριμένης τοποθεσίας: Βρίσκεται σε ένα τεράστιο φαράγγι που θεωρείται το μακρύτερο και βαθύτερο που υπάρχει στην ξηρά, σε μια περιοχή όπου ο ποταμός- ο μακρύτερος του Θιβέτ- κάνει μια απότομη στροφή γύρω από το όρος Νάμτσα Μπαρβά. Κατά τη στροφή αυτή ο ποταμός κατεβαίνει εκατοντάδες μέτρα πιο χαμηλά. Παλαιότερες αναφορές υποδείκνυαν πως στόχος ήταν η διάνοιξη πολλαπλών τούνελ 20 χλμ μέσα στο βουνό, για να εκτρέπεται μέρος του ποταμού.

Το Σαββατοκύριακο το Xinjhua μετέδωσε ότι μηχανικοί θα έκαναν εργασίες ευθυγράμμισης και εκτροπής νερού μέσω σηράγγων για την κατασκευή πέντε σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, το Xinhua είπε ότι ο ηλεκτρισμός από τον σταθμό θα διοχετεύεται κυρίως εκτός της περιοχής για χρήση αλλού, ενώ επίσης θα καλύπτονται και οι ανάγκες του Θιβέτ.

 

Με πληροφορίες από BBC/huffingtonpost.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play