Σε κατάρρευση η ολλανδική κυβέρνηση - Μετά τον Βίλντερς παραιτείται και ο πρωθυπουργός

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Η κατάρρευση της κυβέρνησης θεωρείται πλέον οριστική, αφού το κόμμα PVV αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο και τον κυβερνητικό συνασπισμό

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ολλανδίας ανακοίνωσε ο Ντικ Σχοφ, μετά την αποχώρηση του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Σχοφ δήλωσε ότι τον λυπεί η απόφαση του Βίλντερς να αποχωρήσει από τον συνασπισμό, προσθέτοντας ότι ήταν «περιττή».

Η κυβέρνηση χωρίς το κόμμα του Βίλντερς θα λειτουργήσει ως μεταβατική, μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές, και θα ασχοληθεί κυρίως με θέματα ασφαλείας διευκρίνισε ο Σχοφ.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης θεωρείται πλέον οριστική, αφού το κόμμα PVV αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο και τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Σχόοφ αναμένεται να καταθέσει την επίσημη παραίτηση της κυβέρνησής του στο Κοινοβούλιο εντός των επόμενων ωρών. «Με την αποχώρηση του PVV, δεν υπάρχει πλέον επαρκής κοινοβουλευτική στήριξη για την παρούσα κυβέρνηση», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την De Telegraaf.

«Όταν ένα κόμμα δεν έχει τη διάθεση να συνεχίσει τη συνεργασία, τότε δεν μπορείς να προχωρήσεις από κοινού» τόνισε.

Η αποχώρηση Βίλντερς

Ο Βίλντερς, του οποίου το κόμμα Ελευθερίας (PVV) αναδείχθηκε πρώτο σε έδρες στο κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως όλοι οι υπουργοί του PVV θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

«Υπέγραψα για την αυστηρότερη πολιτική ασύλου, όχι για την πτώση της Ολλανδίας», είπε στους δημοσιογράφους σύμφωνα με τον Guardian μετά την προηγούμενη ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, καθώς δεν υπήρξε «έγκριση στα σχέδια ασύλου μας», το PVV «αποχωρεί από τον συνασπισμό».

Η ολλανδική κυβέρνηση, ένας συνασπισμός μεταξύ του αντιισλαμικού κόμματος του Βίλντερς, του μεγαλύτερου κόμματος, του λαϊκιστικού Κινήματος Αγροτών-Πολιτών (BBB), του κεντρώου Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου (NSC) και του φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), έχει πλέον ουσιαστικά καταρρεύσει.

Η απόφαση του Βίλντερ θα σημαίνει πλέον ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αν και δεν είναι σαφές πότε, με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ να έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Χάγη στα τέλη του μήνα.

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play