Υπερπλήρη τα νοσηλευτήρια λόγω λοιμώξεων

ΣΟΦΙΑ ΛΑΖΑΡΗ

Header Image

Προειδοποιήσεις ΟΚΥπΥ για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στα ΤΑΕΠ και στην ανταπόκριση ασθενοφόρων 

 

 

 

Επιβαρυμένη φέρεται να είναι, για άλλη μία φορά, η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Με χθεσινή του ανακοίνωση, ο ΟΚΥπΥ ενημέρωσε κοινό και ασθενείς πως οι θάλαμοι των Παθολογικών και Πνευμονολογικών Κλινικών και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι υπερπλήρεις εξαιτίας εποχιακών και άλλων λοιμώξεων.

Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός θέλησε να προειδοποιήσει για τυχόν καθυστερήσεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση στα ΤΑΕΠ όλων των νοσοκομείων, όσο και στην ανταπόκριση των ασθενοφόρων στα μη επείγοντα περιστατικά.

 

Θέτει ερωτήματα η ΠΑΣΥΚΙ

Ως «ιδιαίτερα δύσκολη» χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο που βιώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Σχολιάζοντας στον «Π» την ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, τόνισε πως το ζήτημα της πληρότητας ανάγεται τακτικά κατά διαστήματα και θα πρέπει «επιτέλους να αναλυθούν τα κατ’ επανάληψη γεγονότα και δεδομένα τα οποία συμβαίνουν και τα οποία μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των συμπολιτών μας».

Ακολούθως ο κ. Κούμας έθεσε ορισμένα ερωτήματα σε σχέση με τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Το πρώτο αφορά το κατά πόσο, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι αυτά τα οποία πρέπει να επωμίζονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε εάν το δημόσιο νοσηλευτήριο πρέπει να αντιμετωπίζει από μόνο του τέτοιες περιπτώσεις - επιδημίες ή πανδημίες - αλλά και τι επιπτώσεις θα προκαλούσε κάτι τέτοιο στους υπόλοιπους ασθενείς. «Αν ναι, θα πρέπει αυτό να ειπωθεί και να παρθούν αποφάσεις, ώστε το δημόσιο νοσηλευτήριο να γνωρίζει και να μπορεί να κάνει σχεδιασμούς, με τη στήριξη της πολιτείας και του ίδιου του ΓεΣΥ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί», ανέφερε.

Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε αφορά το κατά πόσον υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, ώστε όλοι οι πάροχοι του συστήματος να μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών από τους ασθενείς. «Έχουν γίνει συγκεκριμένες μελέτες; Έχουν γίνει αναλύσεις και εξαχθεί τα απαραίτητα συμπεράσματα ώστε να προχωρήσουμε σε έναν σωστό – σφαιρικό σχεδιασμό;», αναρωτήθηκε.

Όπως επεσήμανε, το δημόσιο νοσηλευτήριο δεν πρέπει να αφήνεται μόνο του στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Αναφερόμενος επίσης στον ΟΚΥπΥ, δήλωσε πως, αντιλαμβάνονται ότι «από μέρους του μπορεί να υπάρχουν θέματα και προβλήματα, σε επίπεδο αντίληψης, σχεδιασμού, εφαρμογής αποφάσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

«Όλα αυτά θα πρέπει, επιτέλους, να τεθούν επί τάπητος και μετά από τέσσερα χρόνια μεταρρυθμίσεων, να ληφθούν διορθωτικές αποφάσεις», τόνισε. 

Καταληκτικά, δήλωσε πως αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΟΚΥπΥ, ωστόσο, «κάποιος θα πρέπει να απαντήσει και στον ασθενή όταν θα αποταθεί για ιατρική φροντίδα. Μία ανακοίνωση είναι μία ανακοίνωση, αλλά η μάχη δίνεται σε ένα άλλο σημείο και θα πρέπει να αναληφθούν ευθύνες».

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα