Από το 2018: 497 συλλήψεις διακινητών παράτυπων μεταναστών

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε μέχρι σήμερα είναι η ποινή φυλάκισης των οκτώ ετών

 

Οι διακινητές παράτυπων μεταναστών που συνελήφθησαν από το 2018 μέχρι τον 06/2024 ανέρχονται στα 497 άτομα, σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση που έτυχε η Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατόπιν ερώτησης της βουλευτού του ΔΗΚΟ, κ. Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.

Από τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριος Χαρτσιώτης προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα:

1. Οι περισσότερες συλλήψεις διακινητών έγιναν το 2023 ένεκα της αυξημένης ροής μεταναστών από τα παράλια της Συρίας και Λιβάνου προς την ακτογραμμή των ελευθερων περιοχών, κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου. Οι υποθέσεις διακινητών παράτυπων μεταναστών που οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου κατά την ίδια περίοδο είναι 301.

2. Οι περισσότερες υποθέσεις καταχωρίστηκαν στα δικαστήρια της επαρχίας Αμμοχώστου, σύνολο 170 υποθέσεις. Οι υποθέσεις που εκδικάστηκαν ανέρχονται στις 230 ενώ οι υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του δικαστηρίου ή τελούν υπό διερεύνηση είναι 326.

3. Οι υποθέσεις στις οποίες επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης είναι 186. Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε μέχρι σήμερα σε διακινητή ήταν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στην υπόθεση 126/2024 για το αδίκημα της παροχής συνδρομής σε απαγορευμένο μετανάστη να παραμείνει στη Δημοκρατία με σκοπό την αποκόμιση κέρδους. Επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών. Πρόκειται για βάρκα που έφθασε στην Κύπρο την 01/01/2024 και μετέφερε 132 μετανάστες και η ποινή επιβλήθηκε στον καπετάνιο.

 

Γιατί δεν επιβάλλονται βαριές ποινές

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο λόγος που συνήθως δεν επιβάλλονται βαριές ποινές από τα δικαστήρια είναι ένεκα του βαθμού εμπλοκής/ρόλου των κατηγορουμένων στο οργανωμένο αυτό έγκλημα. Οι βασικοί διοργανωτές και μέλη των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών, οι οποίοι, αποκομίζουν και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, ενεργούν από την επικράτεια άλλων χωρών. «Η προσαγωγή τους ενώπιον δικαστηρίου εξ υπακούει τη συνεργασία των αρχών των εν λόγω κρατών η οποία για την ώρα δεν υπάρχει», επισημαίνει το υπουργείο.

 

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play