Ανησυχία για δηλητηριάσεις ζώων σε Ακρωτήρι και Επισκοπή - Τι αναφέρουν Βρετανικές Βάσεις και Τμ. Περιβάλλοντος

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Υπηρεσίας θήρας περιπολεί τις περιοχές σε τακτική βάση.

Αρμόδιοι από το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων επιβεβαίωσαν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά δηλητηριάσεων σκύλων και αλεπούδων στις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι και στην Επισκοπή. 

Όλα τα περιστατικά εντοπίστηκαν σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος των ΒΒ δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες καθώς αποτελούν απειλή για την άγρια ζωή, ειδικά για τα “προστατευόμενα είδη πουλιών” που φιλοξενούν οι περιοχές.

Η ανακάλυψη των πλείστων πρόσφατων περιπτώσεων, έγινε σε συνεργασία μεταξύ των Αρχών των Βρετανικών Βάσεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη μια περίπτωση, τα δηλητηριώδεις δολώματα εντοπίστηκαν από τους σκύλους της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Υπηρεσίας θήρας και Πανίδας της Δημοκρατίας.

Η Αλεξία Περδίου, Ανώτερη Λειτουργός Περιβάλλοντος των ΒΒ εξήγησε γιατί οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν απειλή. Είπε: “Η χρήση δηλητηρίων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε είδη όπως το γύπα που τρέφονται με πτώματα άλλων ζώων και μπορεί να επηρεαστούν από δευτερογενή δηλητηρίαση.

“Η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων πιθανόν να γίνεται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι από αλεπούδες αλλά ίσως να είναι και αποτέλεσμα αντιζηλιών μεταξύ ατόμων που εκπαιδεύουν παράνομα σκύλους στις επηρεαζόμενες περιοχές”.

 

Και ως προειδοποίηση σε αυτούς που εμπλέκονται με αυτή την παράνομη πράξη, πρόσθεσε: “Υπενθυμίζεται ότι η εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται παντού στις Βρετανικές Βάσεις και οι παραβάτες υπόκεινται σε εξώδικο πρόστιμο ύψους €300 και σε περίπτωση καταδίκης σε φυλάκιση μέχρι δυο χρόνια ή σε χρηματική ποινή μέχρι €3,417”.

Παράλληλα η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων διερευνά τα περιστατικά και έχουν αποσταλεί τεκμήρια στο Γενικό Χημείο της Δημοκρατίας για τοξικολογικές εξετάσεις ώστε να προσδιοριστεί η δηλητηριώδης ουσία.

Η Αστυνομία και το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων ξεκίνησαν εντατικές εκστρατείες κατά της παράνομης εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων ενώ η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Υπηρεσίας θήρας περιπολεί τις περιοχές σε τακτική βάση.

“Οι πολίτες καλούνται να αναφέρουν περιστατικά παράνομης εκπαίδευσης σκύλων καθώς και πληροφορίες που μπορεί να σχετίζονται με χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων στο 1443”, πρόσθεσε η Περδίου.

“Εάν ένα άτομο επιθυμεί να κάνει ανώνυμη καταγγελία, μπορεί να καλέσει στο 97720883. Η συνεργασία όλων είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση του προβλήματος”.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play