Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η απίστευτη υπόθεση που αποκαλύφθηκε σε κοινότητα της επαρχίας Λάρνακας, η οποία αφορά κακοποίηση και καταναγκαστική εργασία πέντε ανήλικων παιδιών, τεσσάρων κοριτσιών κι ενός αγοριού. Μάλιστα, το ένα από τα κορίτσια, η οποία σήμερα είναι ενήλικη, κατήγγειλε και σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος της από τον πατριό της. Για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθησαν, έπειτα από καταγγελία που έγινε στο Γραφείο Βίας της Οικογένειας του ΤΑΕ Λάρνακας, ο 48χρονος πατέρας (και πατριός) και η 41χρονη μητέρα των παιδιών, και οι δύο Ελληνοκύπριοι.
Πολύχρονη κακοποίηση
Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία, η κακοποίηση που υπέστησαν τα παιδιά ήταν πολύχρονη, κυρίως από τον 48χρονο. Η υπόθεση ήλθε στο φως όταν ένα από τα ανήλικα κορίτσια εκμυστηρεύτηκε στο σχολείο της τον Γολγοθά που βίωνε τα τελευταία χρόνια η ίδια και τα αδέλφια της. Αμέσως κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και οι αστυνομικές εξετάσεις που ακολούθησαν έφεραν στην επιφάνεια συγκλονιστικές λεπτομέρειες γύρω απ’ αυτή την πρωτοφανή υπόθεση. Να σημειωθεί ότι δύο από τα πέντε παραπονούμενα παιδιά έχουν σήμερα ενηλικιωθεί και ο 48χρονος συλληφθείς είναι πατριός τους. Η μεγαλύτερη θυγατέρα της οικογένειας, η οποία είναι πια ενήλικη, κατήγγειλε πως ο 48χρονος πατριός της ξεκίνησε να την κακοποιεί κατ’ επανάληψη σεξουαλικά πριν από περίπου 10 χρόνια, γεγονός που, όπως ανέφερε στην Αστυνομία, ήταν σε γνώση της μητέρας της. Κατήγγειλε, επίσης, ότι πριν από πολλά χρόνια ο πατριός της την υποχρέωνε να τρώει ακαθαρσίες (μέχρι και περιττώματα ζώων), ενώ την εξανάγκαζε να παρακολουθεί μαζί του ταινίες με άσεμνο περιεχόμενο. Επιπλέον, στο αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας καταγγέλθηκε ότι ο 48χρονος εξανάγκαζε για χρόνια τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά να εργάζονται σε μικρή ηλικία σε χωράφια και σε κτηνοτροφικά υποστατικά, ενώ κάποια εξ αυτών υποστήριξαν πως ασκούσε βία εναντίον τους κτυπώντας τα. Καταγγελίες για κακοποίηση των παιδιών υπάρχουν και σε βάρος της μητέρας. Σε ό,τι αφορά το μικρότερο κορίτσι, οι καταγγελίες που έγιναν αφορούν ψυχολογική βία σε βάρος του. Αναφορικά με τη σοκαριστική αυτή υπόθεση ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που έθεσαν υπό την προστασία τους και τα πέντε παιδιά, τα οποία σήμερα είναι ηλικίας από 7 μέχρι 23 χρόνων. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ο 48χρονος και η 41χρονη θεωρούνται εξαιρετικά σοβαρές και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επισύρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης, σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ένοχους τους κατηγορούμενους.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
Η πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση καταχωρίσθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, έπειτα από διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για προστασία της ταυτότητας των θυμάτων. Από τα παιδιά λήφθηκαν οπτικογραφημένες καταθέσεις. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τα ακόλουθα αδικήματα:
- Εμπορία παιδιών
- Εκμετάλλευση στην εργασία ενήλικων και ανήλικων προσώπων
- Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου (αφορά μόνο τον 48χρονο)
- Βία στην οικογένεια.
Η υπόθεση ορίστηκε για τις 5 Μαΐου, οπόταν οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν εάν παραδέχονται ή όχι τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Μέχρι τότε και οι δύο θα παραμείνουν υπό κράτηση.