Κατ’ εξαίρεση λειτουργία μικρών σχολείων αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Σύμφωνα με την Υπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Αγίου Αμβροσίου και συμπλεγματοποίησή του με το δημοτικό σχολείο Πάνω Κυβίδων και του Παυλίδειου νηπιαγωγείου και συμπλεγματοποίησή του με το νηπιαγωγείο Καλογερά.

Την κατ’ εξαίρεση λειτουργία μικρών σχολείων σε κάποιες κοινότητες κάτω των 10 μαθητών, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι με βάση τις προκαταρκτικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου, «υπάρχει ανάγκη στήριξης της λειτουργίας συγκεκριμένων σχολείων, τα οποία θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη κατ’ εξαίρεση με μικρό αριθμό μαθητών».

Σήμερα, συνέχισε, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, στη βάση συγκεκριμένης τεκμηρίωσης, όπως η γεωγραφική απομόνωση, η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών για σχολείο στις κοινότητες αυτές, οι κοινωνικοοικονομικές ανάγκες των κοινοτήτων των σχολείων αυτών, η λειτουργία κατ’ εξαίρεση ή η συνέχιση της λειτουργίας για κάποια από αυτά, όπως του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στον Κάμπο, του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στον Κορμακίτη, του νηπιαγωγείου του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, του νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, του νηπιαγωγείου Μουτουλλά, και των νηπιαγωγείων Ορούντας, Φαρμακά, Ποταμιάς, και Πάνω Πλατρών.

Σύμφωνα με την Υπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Αγίου Αμβροσίου και συμπλεγματοποίησή του με το δημοτικό σχολείο Πάνω Κυβίδων και του Παυλίδειου νηπιαγωγείου και συμπλεγματοποίησή του με το νηπιαγωγείο Καλογερά.

«Με αυτές τις παρεκκλίσεις διασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, σταθερότητα εκπαιδευτικού προσωπικού και εφαρμογή ποιοτικών παιδαγωγικών πρακτικών», είπε.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο, η κ. Μιχαηλίδου, είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα σχολεία αυτά έχουν κάτω από 15 και κάτω από 10 παιδιά, «όμως με βάση τα κριτήρια μας και την ανθρωποκεντρική εκπαίδευση που προωθούμε, θεωρούμε πολύ σημαντική τη λειτουργία αυτών των σχολείων για διάφορους λόγους, όχι μόνο εκπαιδευτικούς αλλά και κοινωνικούς, αλλά και τη ζωντάνια και τη διατήρηση της Κοινότητας, ώστε να δοθούν κίνητρα και σε άλλα ζευγάρια να κατοικήσουν εκεί και να έχουν τα παιδιά τους στο σχολείο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι 15 μαθητές είναι το όριο με βάση τον κανονισμό. «Εμείς έχουμε κατέβει πολύ πιο κάτω, όπως αντιλαμβάνεστε σε πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις», είπε, φέροντας ως παράδειγμα το νηπιαγωγείο Μουτουλλά στο οποίο, όπως είπε, φοιτούν κάτω από 8 παιδιά. «Είναι σημαντικό όμως να παραμείνει ανοιχτό γιατί με βάση τα κριτήρια μας δεν έχουν άλλη επιλογή», ανέφερε. «Κάποια από αυτά τα σχολεία - νηπιαγωγεία ή δημοτικά - εξυπηρετούν και τις γύρω κοινότητες, κάποια άλλα όμως, λόγω της απομακρυσμένης περιοχής στην οποία λειτουργούν κρίνεται αναγκαίο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους», είπε η Υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, στο δημοτικό σχολείο του Κορμακίτη φοιτά ένα παιδί και ένα στο νηπιαγωγείο του χωριού. Στο δημοτικό του Κάμπου φοιτούν τρία παιδιά και δύο στο νηπιαγωγείο, ενώ στο δημοτικό Αγίου Αμβροσίου Λεμεσού, έξι.

Επίσης έξι παιδιά φοιτούν στο νηπιαγωγείο Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, οκτώ στο νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, οκτώ σε αυτό του Μουτουλλά, οκτώ στης Ορούντας, έξι στο νηπιαγωγείο Φαρμακά, εννιά σε αυτό της Ποταμιάς και εννιά στις Πάνω Πλάτρες.

Πηγή: KYΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play