Η πολιτική βούληση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς συνολική επίλυση του Κυπριακού, αναγνωρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, η οποία επιβεβαιώνει ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τα δεδομένα που ισχύουν σε κάθε σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος, ειδικότερα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ: χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυητές, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Δικαιούμαστε ένα κράτος λειτουργικό, δίκαιο, βιώσιμο και ασφαλές, δήλωσε την Τρίτη η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) Τζόζη Χριστοδούλου.
Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες, αιχμαλώτους και αγνοουμένους της κοινότητας Ξυλοφάγου κατά τις μάχες της Τηλλυρίας 1963 – 1964 και την τουρκική εισβολή του 1974, πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη μέρα ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, με ξεκάθαρη πολιτική βούληση και με διεκδικητικό ρεαλισμό εργάζεται ακούραστα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και, φυσικά, των αρχών και αξιών της ΕΕ.
Η Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι η δικαιοσύνη απαιτεί πλήρη διαλεύκανση της τύχης κάθε αγνοουμένου, στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων και συνεχή, ακούραστη διεκδίκηση των δικαίων της πατρίδας μας.
Αναφερόμενη στις οικογένειες των τιμωμένων είπε ότι σήκωσαν το βάρος της απώλειας και πως πολλές γυναίκες κλήθηκαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε αντίξοες συνθήκες, να γίνουν μητέρες και πατέρες ταυτόχρονα, προσθέτοντας ότι "υποκλινόμαστε μπροστά στη δύναμη και την αντοχή αυτών των γυναικών, που συνέβαλαν σημαντικά στην επιβίωση των οικογενειών τους και στη συνοχή της κοινωνίας".
Η Επίτροπος έκανε ιδιαίτεη αναφορά στις πολύτεκνες μητέρες της κοινότητάς που, μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας και κοινωνικοοικονομικών δυσκολιών, κράτησαν όρθιο το σπίτι, την οικογένεια, την κοινωνία και που με αυταπάρνηση ανέθρεψαν τα παιδιά τους με τις θεμελιώδεις αξίες που συγκροτούν την ταυτότητα και την ψυχή του τόπου, δηλαδή τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την πίστη στη ζωή και στην πατρίδα.
Καταλήγοντας η κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι αναγνωρίζει πως καμία λέξη, όσο ειλικρινής κι αν είναι, δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών των πεσόντων, αγνοουμένων, παθόντων και αυτών που πέρασαν αιχμαλωσία.
Πηγή: ΚΥΠΕ