Κολομβία: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές με αίτημα κοινωνική δικαιοσύνη

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, η οποία πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις που άρχισαν στα τέλη του Απριλίου, κάλεσε να ξαναρχίσουν μαζικές διαδηλώσεις έπειτα από αναστολή ενός μήνα και πλέον.

Χιλιάδες πολίτες στην Κολομβία βγήκαν ξανά στον δρόμο χθες Τρίτη για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντούκε και να αξιώσουν από το κοινοβούλιο, το οποίο ξεκίνησε νέα περίοδο, μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και να μπει τέλος στην αστυνομική καταστολή.

Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, η οποία πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις που άρχισαν στα τέλη του Απριλίου, κάλεσε να ξαναρχίσουν μαζικές διαδηλώσεις έπειτα από αναστολή ενός μήνα και πλέον.

Οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις αξιώνουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, η οποία κατηγορείται για βάρβαρη καταστολή των κινητοποιήσεων, πιο αλληλέγγυο κράτος μπροστά στον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το 42% των 50 εκατομμυρίων Κολομβιανών έχει πλέον περιπέσει στη φτώχεια.

Αποτελούμενη από φοιτητές, οργανώσεις αυτοχθόνων, συνδικάτα και κοινωνικές συλλογικότητες, η Επιτροπή είχε αποφασίσει να ανασταλούν οι διαδηλώσεις την 15η Ιουνίου. Αρκετές εβδομάδες συνομιλιών με την κυβέρνηση δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, στην εξουσία από το 2018, έχει αντιμετωπίσει αρκετά κύματα αμφισβήτησης. Αυτό που άρχισε στα τέλη Απριλίου το πυροδότησε το σχέδιο αύξησης του ΦΠΑ και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, που πολύ γρήγορα αποσύρθηκε.

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος της δεξιάς, με δημοτικότητα 76%, εγκαινίασε τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που θέλει να προωθήσει νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Με τη νέα μεταρρύθμιση, από την οποία η κυβέρνηση αφαίρεσε τα στοιχεία που προκαλούσαν τις μεγαλύτερες πολεμικές, η κυβέρνηση θέλει να μπουν στα ταμεία του δημοσίου 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποτέλεσε τον πυροκροτητή της οργής των Κολομβιανών και εξανάγκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, τον Αλμπέρτο Καρασκίγια, να υποβάλει την παραίτησή του.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας, που ανήγγειλε ο Ιβάν Ντούκε στα μέσα Ιουνίου, αναμένεται επίσης να τεθεί σε συζήτηση στο κοινοβούλιο. Αλλά θεωρείται ανεπαρκές από τους διαδηλωτές, οι οποίοι αξιώνουν ιδίως η αστυνομία να πάψει να υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Κολομβία θα διεξαχθούν τον Μάρτιο και οι προεδρικές τον Μάιο του 2022.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 



 

 

 



 

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play