Εναρκτήρια συνεδρία της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η εναρκτήρια συνεδρία της 76η Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε με τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρό της να προσκαλεί τα κράτη μέλη μετά από αυτή τη δύσκολη χρονιά, να αγκαλιάσουν την ελπίδα.

 

 

Η εναρκτήρια συνεδρία της 76η Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε με τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρό της να προσκαλεί τα κράτη μέλη μετά από αυτή τη δύσκολη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών, να αγκαλιάσουν την ελπίδα. «Ήταν μια τραγική και προκλητική χρονιά, αλλά αυτή είναι μια νέα συνεδρία», δήλωσε ο Abdulla Shahid (Μαλδίβες).

Επισημαίνοντας τις μελλοντικές προκλήσεις, είπε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια αρρώστησαν, εκατομμύρια πέθαναν και δισεκατομμύρια υπέφεραν από την πανδημία, με ειδήσεις να μας βομβαρδίζουν καθημερινά και να επιβαρύνουν την ήδη ενισχυμένη του κόσμου για την κλιματική αλλαγή, τις καταστροφές, τις συγκρούσεις και την αστάθεια. «Η αφήγηση πρέπει να αλλάξει και πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα προχωρήσουν στην εκκίνηση αυτής της αλλαγής. Η Γενική Συνέλευση πρέπει να συνδράμει σε αυτόν το σκοπό», είπε, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι τόσο σημαντικά σήμερα όσο ήταν πριν από 76 χρόνια.

Επισημαίνοντας τους πέντε άξονες της ατζέντα της 76ης συνόδου, είπε ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Σε αυτό το πνεύμα, σχεδιάζει να συγκαλέσει μια θεματική συζήτηση υψηλού επιπέδου για την ισότητα ως προς τη διάθεση των εμβολίων, σημειώνοντας ότι η Αμερική προσφέρει εμβόλια στο προσωπικό και τους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών όπως επίσης η Νέα Υόρκη, σε όλους τους συμμετέχοντες στη Συνέλευση. Ο δεύτερος άξονας, όπως ανέφερε, είναι η ανοικοδόμηση μετά την πανδημία.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε τα σχέδια του να συγκαλέσει μια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων που όσων αφορά τη δεύτερη τόνισε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε πάνελ όπου υπάρχει ίση παρουσία φύλου και θα ηγηθεί των προσπαθειών για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων. Τελειώνοντας, είπε ότι ο πέμπτος άξονας στοχεύει στη διασφάλιση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν φόρουμ για όλους, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και των νέων.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καλωσορίζοντας τον επερχόμενο Πρόεδρο της Συνέλευσης, κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν το πνεύμα της πολυμέρειας σε μια εποχή που ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τους πολέμους και να στραφεί προς τον μεγαλύτερο εχθρό, την COVID-19. Χαρακτήρισε επίσης την έναρξη της 76ης συνόδου ως μια στιγμή «μεγάλης πρόκλησης και διχασμού», που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις και κλιματική αλλαγή, εμβάθυνση της φτώχειας, του αποκλεισμού και της ανισότητας και μιας πανδημίας που συνεχίζει να απειλεί ζωές, βιοποριστικά και μέλλοντα.

Στο ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας, η Συνέλευση τήρησε ενός λεπτού σιγή, τηρώντας τον εσωτερικό κανονισμό. Μετά τις εναρκτήριες δηλώσεις, στράφηκε στην ατζέντα, αφού πρώτα στάθηκε στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα της 13ης Σεπτεμβρίου (έγγραφο A/76/318) που ενημέρωνε τη Συνέλευση ότι οι Κομόρες, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και η Σομαλία υστερούν στην καταβολή της οικονομικής τους συνεισφοράς στον ΟΗΕ όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 19 του Χάρτη του Οργανισμού. Η Συνέλευση διόρισε τις Μπαχάμες, το Μπουτάν, τη Χιλή, την Κίνα, τη Ναμίμπια, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με σχόλια στην επιστολή με ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συνεδρίων προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης (έγγραφο A/76/316), που εξουσιοδοτούσε τις ακόλουθες οντότητες να συνεδριάζουν στην έδρα του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου: Ανοικτή ομάδα εργασίας για την ασφάλεια και τη χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (2021-2025), Ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή ελέγχου, Επιτροπή για την Άσκηση των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού, Επιτροπή Σχέσεων με τη χώρα υποδοχής και τα Κράτη Μέρη στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΚΥΠΕ

 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play