Ισπανία: Εγκρίνει νόμο για τους «πόνους περιόδου» και δίνει αναρρωτικές άδειες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Από βαθειά καθολική, η Ισπανία θέλει να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη, εφαρμόζοντας ριζοσπαστικές πολιτικές για την περίοδο, την άμβλωση και την αντισύλληψη.

 

Οι Ισπανίδες που υποφέρουν από «πόνους περιόδου» θα μπορούν πλέον να λάβουν ιατρική άδεια. Αυτό εγγυάται ο νέος κυβερνητικός νόμος που ψηφίστηκε την Πέμπτη και κάνει την Ισπανία την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει κάτι τέτοιο.

Η νομοθεσία αναφέρει ότι οι γυναίκες θα επιτρέπεται να παραμείνουν στο σπίτι για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας ή να λάβουν ιατρική άδεια εάν ο πόνος τις εμποδίζει να εργαστούν. Επιπλέον, εγγυάται την υγεία της περιόδου ως μέρος του δικαιώματος για την ισότητα των φύλων στην υγεία.

 «Θα πάψει να είναι ταμπού», δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, κινητήριος δύναμη πίσω από την εφαρμογή του νόμου σε δήλωση της στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Η νέα νομοθεσία αναμόρφωσε έναν νόμο του 2010 που εγγυάται τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και οι αποφάσεις που κατοχυρώθηκαν την Πέμπτη καθιερώνουν τη θέση της Ισπανίας ως μίας από τις πιο προοδευτικές χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τις αμβλώσεις και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των 23,8 εκατομμυρίων ευρώ που θα πορκύπτει, θα καλυφθεί από το κράτος. Ακόμη απαιτείται γνωμάτευση γιατρού για να δίδεται μια τέτοια άδεια από την εργασία.

Ο νόμος επιτρέπει πλέον σε 16χρονες και 17χρονες να κάνουν άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων, αναφέρει η νομοθεσία. Η κυβέρνηση επέκτεινε επίσης τη δημόσια χρηματοδότηση των αντισυλληπτικών και την ανάπτυξη ανδρικής ορμονικής αντισύλληψης. Η δωρεάν διανομή του χαπιού της επόμενης μέρας είναι εγγυημένη σε κέντρα υγείας και υπηρεσίες σε όλη την Ισπανία, αναφέρει η νομοθεσία.

Ορισμένοι βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα πίσω στον Μάιο του 2022 που το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν θέμα συζήτησης στην ισπανική βουλή είχαν εκφράσει επιφυλάξεις, προειδοποιώντας ότι ο νόμος ενδέχεται να θέσει τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση όταν ανταγωνίζονται για θέσεις εργασίας.

Παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν στην Ταϊβάν, όπου οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να απουσιάζουν από την εργασία για τρεις ημέρες τον χρόνο λόγω πόνων περιόδου, αλλά λαμβάνουν μόνο το μισό μισθό τους για τις ημέρες της άδειας.

Στη Νότια Κορέα, οι εργοδότες υποχρεώνονται να δίνουν στις εργαζόμενες μία ημέρα άδεια το μήνα εάν το ζητήσουν, αλλά ο νόμος δεν διευκρινίζει ποιος πληρώνει το κόστος ή εάν πρέπει να καταβάλλονται οι αποδοχές.

Πηγή: huffingtonpost.gr Με πληροφορίες από cbsnews.com και ertnews.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα