Οι Σοσιαλιστές της Γαλλίας δεν θα ενταχθούν στην κυβέρνηση Μπαϊρού - Η πρώτη αντίδραση της Λε Πεν

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Όσο περισσότερο ο Μακρόν χάνει εκλογικό έδαφος, τόσο προσκολλάται σε πολύ κοντινά του πρόσωπα, δήλωσε η γραμματέας των Γάλλων Οικολόγων για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές δεν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία Φρανσουά Μπαϊρού, ανακοίνωσε σήμερα ο Μπορίς Βαλό, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών.

Ορίζοντας τον σύμμαχό του Μπαϊρού για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική του, είπε ο Βαλό, χαρακτηρίζοντας την επιλογή Μπαϊρού «επικίνδυνη».

Οι Σοσιαλιστές είχαν θεωρηθεί πιθανοί ρυθμιστές μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ την περασμένη εβδομάδα, που πυροδότησε τη δεύτερη μεγάλη πολιτική κρίση στη Γαλλία μέσα σε έξι μήνες.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν διόρισε τον κεντρώο σύμμαχό του Φρανσουά Μπαϊρού στη θέση του πρωθυπουργού.

«Δεν θα υπάρξει εκ των προτέρων μομφή», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, οι ψήφοι του οποίου, μαζί με αυτές των βουλευτών της αριστεράς, επέτρεψαν την ανατροπή του πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ στην Εθνοσυνέλευση.

Από την πλευρά του, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Η Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) τάχθηκε υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά του Μπαϊρού επειδή δεν προέρχεται από τις τάξεις της αριστεράς.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς, δηλώνει ο νέος πρωθυπουργός Μπαϊρού

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε σήμερα ότι γνωρίζει ότι η αποστολή του να διευθύνει μια κυβέρνηση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα, χωρίς σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα είναι δύσκολη.

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς», τόνισε ο Μπαϊρού σε δημοσιογράφους του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου BFM.

Πρώτη αντίδραση Μπαρντελά για Μπαϊρού: Προς το παρόν δεν σχεδιάζουμε πρόταση μομφής

Συγκρατημένα θετική ήταν η πρώτη αντίδραση του Ζορντάν Μπαρντελά, ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN).

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τον διορισμό Μπαϊρού, ο Μπαρντελά δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει άμεσα σχέδια να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του νέου πρωθυπουργού, προσθέτοντας πάντως ότι ο τελευταίος θα πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

«Δεν θα υπάρξει πρόταση μομφής κατ’ αρχήν», είπε ο Μπαρντελά και πρόσθεσε:

«Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο… οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν», πρόσθεσε.

Λε Πεν: Η συνέχεια του Μακρονισμού θα οδηγήσει σε αποτυχία

«Η παράταση του Μακρονισμού θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και αποτυχία», προειδοποιεί η Μαρίν Λε Πεν για την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να ορίσει νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας τον Φρανσουά Μπαϊρού.

«Μετά από πολλές υπεκφυγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να διορίσει τον Φρανσουά Μπαϊρού στη θέση του Ματινιόν. Έχοντας κατά νου την επιτακτική ανάγκη προστασίας του γαλλικού λαού, του ζητάμε να κάνει αυτό που ο προκάτοχός του δεν ήταν πρόθυμος να κάνει: να ακούσει και να ακούσει την αντιπολίτευση, προκειμένου να κατασκευάσει έναν λογικό και καλά μελετημένο προϋπολογισμό», έγραψε η επικεφαλής των βουλευτών του Rassemblement National στο X.

«Οποιαδήποτε άλλη πολιτική που θα ήταν απλώς μια επέκταση του Μακρονισμού, που απορρίφθηκε δύο φορές στην κάλπη, θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε αδιέξοδο και αποτυχία», πρόσθεσε.

«Όσο περισσότερο ο Μακρόν χάνει εκλογικό έδαφος, τόσο προσκολλάται σε πολύ κοντινά του πρόσωπα»

Η γραμματέας των Οικολόγων της Γαλλίας, Μαρίν Τοντελιέ, μιλώντας στο BFM-TV, άσκησε σφοδρή κριτική στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ανακοίνωση ορισμού του Φρανσουά Μπαϊρού ως νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Η Τοντελιέ είπε χαρακτηριστικά πως «όσο περισσότερο ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει εκλογικό έδαφος, τόσο περισσότερο προσκολλάται σε εκείνους που βρίσκονται πολύ κοντά του και ενσαρκώνουν τον πιο πιστό Μακρονισμό».

«Είναι ακατανόητο σε εκλογικό επίπεδο», πρόσθεσε, παραπέμποντας στα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Στη συνέχεια, η γραμματέας των Οικολόγων ξεκαθάρισε ότι η ΚΟ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση «θα εξετάσει προσεκτικά» τον Μπαϊρού και θα αναμένει  «να δει αν ο Πρωθυπουργός θα δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει το άρθρο 49,3», μια πρόταση που διατύπωσαν οι Οικολόγοι, οι Σοσιαλιστές και η αριστερά κατά τη συνάντηση στο Ελιζέ, σε περίπτωση διορισμού πρωθυπουργού από τις τάξεις τους.

«Ο κ. Μπάιρου φάνηκε ανοιχτός, θα δούμε τι θα κάνει», εξήγησε. Η Τοντελιέ περιμένει επίσης να δει «το περιεχόμενο των πολιτικών που αναδειχθούν».

«Αν είναι να διατηρήσουμε την ίδια κατάσταση, να αφήσουμε τον Μπρούνο Ρετάιγ μέσα, να μην κάνουμε τίποτα για τις συντάξεις, την οικολογία, τη φορολογική δικαιοσύνη… Δεν βλέπω ποια άλλη επιλογή θα έχουμε για να μην τον φέρουμε προς πρόταση μομφής», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / naftemporiki.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play