Κηδεύεται ο Νασράλα μετά από 5 μήνες: Χιλιάδες άνθρωποι με φωτογραφίες και σημαίες στα περίχωρα της Βηρυτού (φώτος)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Βηρυτό την ώρα της κηδείας, ενώ οι IDF βομβαρδίζουν στόχους της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στα περίχωρα της Βηρυτού για να θρηνήσουν για τον δολοφονηθέντα αρχηγό της Χεζμπολάχ, τον Χασάν Νασράλα, σχεδόν πέντε μήνες αφότου σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό που επέφερε σοβαρό πλήγμα στην υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση. 

Η δολοφονία του Νασράλα, ο οποίος ηγείτο της σιιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης στη διάρκεια δεκαετιών σύγκρουσης με το Ισραήλ, ήταν ένα από τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ, που αποδυνάμωσε σοβαρά την Χεζμπολάχ.

Κρατώντας φωτογραφίες του Νασράλα και σημαίες της Χεζμπολάχ υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα για την κηδεία του Νασράλα αλλά και άλλων δολοφονηθέντων αρχηγών της οργάνωσης σε στάδιο στα νότια προάστια της Βηρυτού που ελέγχονται από την Χεζμπολάχ.

Πριν από την έναρξη της κηδείας το στάδιο Camille Chamoun των 55.000 θέσεων ήταν σχεδόν γεμάτο.

Στην κηδεία παρευρίσκονται ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ιρακινή αντιπροσωπεία περιλαμβανομένων σιιτών πολιτικών και διοικητών πολιτοφυλακών καθώς και αντιπροσωπεία των Χούθι της Υεμένης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της κηδείας,  ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Βηρυτό την ώρα της κηδείας, ενώ οι IDF βομβαρδίζουν στόχους της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές. Την πτήση αεροσκαφών πάνω από τη Βηρυτό επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας,Ίσραελ Κατζ.

Η κηδεία στοχεύει να εμφανίσει ισχυρή της Χεζμπολάχ μετά το πλήγμα από τον πόλεμο με το Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή στα περισσότερα μέλη της ηγεσίας αλλά και σε χιλιάδες μαχητές της και προκάλεσε καταστροφές στο νότιο Λίβανο. Ο αντίκτυπος στην Χεζμπολάχ έγινε ακόμα μεγαλύτερος από την ανατροπή του συμμάχου της, του Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην Συρία.

Στην επιμνημόσυνη τελετή θα τιμηθεί επίσης ο Χάσεμ Σιαφιεντίν, που ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για μία εβδομάδα ύστερα από τον θάνατο του Νασράλα πριν σκοτωθεί και ο ίδιος από το Ισραήλ, γεγονός που δείχνει πόσο βαθιά η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών είχε διεισδύσει στην οργάνωση. Ο Σιαφιεντίν θα ενταφιαστεί στο νότο τη Δευτέρα.

Μετά τον θάνατό του, ο Νασράλα ετάφη προσωρινά δίπλα στον γιο του, τον Χάντι, που πέθανε πολεμώντας για τη Χεζμπολάχ το 1997.

Η επίσημη κηδεία προγραμματίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί χρόνος για την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο με βάση του όρους της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκεχειρίας, που τερμάτισε τον περυσινό πόλεμο.

Αν και το Ισραήλ έχει σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο, τα στρατεύματά του συνεχίζουν να κρατούν πέντε θέσεις σε λόφους στην περιοχή, την οποία η Χεζμπολάχ πολέμησε για χρόνια για να απελευθερώσει από τις ισραηλινές δυνάμεις πριν αποσυρθούν το 2000.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε αφού η Χεζμπολάχ άνοιξε πυρ σε ένδειξη στήριξης του συμμάχου της, της παλαιστινιακής Χαμάς, στο ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, στις 8 Οκτωβρίου του 2023.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play