Ενωτικός, γεφυροποιός, ανεπιτήδευτος: με τα λόγια αυτά χαρακτηρίζουν το νέο πάπα μέλη του κλήρου και άνθρωποι που γνωρίζουν εδώ και χρόνια τον Ρόμπερτ Πρεβόστ, τον πρώτο Αμερικανό ποντίφικα της ιστορίας.
Ο Λέων ο XIV εξελέγη με συνοπτικές διαδικασίες την περασμένη Πέμπτη, με τα πρώτα «σημάδια» να δείχνουν ότι σκοπεύει να συνεχίσει το έργο του πάπα Φραγκίσκου, βάζοντας φυσικά και την προσωπική του πινελιά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CNN Greece (@cnngreece)
Η εκλογή του έρχεται σε μια εποχή που η καθολική εκκλησία βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές «προκλήσεις» και ο πλανήτης… φλέγεται.
Τι πρέπει να ξέρουμε, όμως, για το νέο πάπα;
1. Είναι ο «λιγότερο Αμερικανός» από τους Αμερικανούς καρδινάλιους
Ο Πρεβόστ γεννήθηκε στο Σικάγο. Εντός του Βατικανού, όμως, όπου τελικώς έζησε και εργάστηκε, θεωρείται ο «λιγότερο Αμερικανός» από τους Αμερικανούς καρδινάλιους.
Στο παρελθόν υπηρέτησε στην εκκλησία στο Τρουχίγιο του Περού και στη συνέχεια έγινε επίσκοπος στο Τσικλάγιο.
Μιλάει άπταιστα ισπανικά και ιταλικά -κάτι που επέδειξε άλλωστε και κατά την πρώτη του ομιλία από το μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, μόλις λίγη ώρα μετά από την εκλογή του.
2. Ήταν αγαπητός από τον πάπα Φραγκίσκο
Ο πάπας Φραγκίσκος «σεβόταν και είχε πολύ καλή γνώμη» για τον Πρεβόστ, όπως τονίζει ο ανταποκριτής του CNNi στο Βατικανό, Κρίστοφερ Λαμπ.
Ο δημοσιογράφος τον χαρακτηρίζει σκεπτόμενο, μετρημένο και διακριτικό άνθρωπο.
3. Είναι μέλος του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου
Ο πάπας Λέων είναι μέλος του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου, που έχει παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε, ήταν επικεφαλής του τάγματος για πάνω από μια δεκαετία.
Μάλιστα, από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου είπε ότι είναι «γιος του Αγίου Αυγουστίνου» τονίζοντας παράλληλα:
«Για εσένα, είμαι επίσκοπος, με εσένα άλλωστε, είμαι Χριστιανός».
4. Έχει μακρά εμπειρία ηγεσίας
Ο πάπας Φραγκίσκος επέλεξε τον Πρεβόστ για να ηγηθεί του γραφείου αξιολόγησης των διορισμών επισκόπων -μια θέση με ιδιαίτερο κύρος εντός του Βατικανού.
Ήταν, επίσης, ο πρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής στη Λατινική Αμερική.
«Από πολύ νεαρή ηλικία κατείχε θέσεις ηγεσίας» λέει η Ελίζ Άλεν, αναλύτρια του CNNi για το Βατικανό.
5. Πρώτα από όλα ιεραπόστολος
«Θεωρώ ακόμη τον εαυτό μου ιεραπόστολο. Το κάλεσμά μου, όπως και κάθε χριστιανού, είναι να είμαι ιεραπόστολος, να κηρύττω το Ευαγγέλιο όπου και αν βρίσκομαι» είπε πει παλαιότερα σε συνέντευξή του στο Vatican News ο νέος πάπας.
Σε άλλη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως τα χρόνια που πέρασε στο Περού ήταν αυτά που τον διαμόρφωσαν περισσότερο.
6. Έχει και περουβιανή υπηκοότητα
Ο πάπας Λέων έχει διπλή υπηκοότητα, τόσο αμερικανική όσο και περουβιανή.
Ο Πρεβόστ έλαβε την περουβιανή υπηκοότητα τον Αύγουστο του 2015.
Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, χαρακτήρισε την εκλογή του «ιστορική στιγμή για το Περού και τον κόσμο».
7. Το παπικό του όνομα δείχνει ότι σκέπτεται τους φτωχούς
Ο τελευταίος πάπας που επέλεξε το όνομα Λέων, ήταν ο Λέων XIII, που έμεινε στην ιστορία ως πάπας των φτωχών. Μάλιστα, είχε υψώσει το ανάστημά του για τους εργάτες.
Ο Λέων XIII, ο οποίος κάθισε στον παπικό θρόνο από το 1878 έως το 1903, έδινε έμφαση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο καθολικό κοινωνικό δόγμα.
Έτσι, η επιλογή αυτού του ονόματος αποτελεί μια ισχυρή «δήλωση» από πλευράς του Πρεβόστ.
8. Θεωρείται κεντρώος ενοποιός
Ο Λέων φαίνεται ότι ασπάζεται τη «γραμμή» του Φραγκίσκου και ενστερνίζεται την άποψη ότι η εκκλησία θα πρέπει να είναι πιο ανοικτή και να συμπεριληπτική.
Παρόλα αυτά, όλοι όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι θα ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με το δικό του προσωπικό τρόπο.
Ο Λέων αναμένεται να επιμείνει περισσότερο σε προοδευτικά ζητήματα, όπως τη μετανάστευση και τη φτώχεια, αλλά ενδέχεται να ευθυγραμμιστεί με τους μετριοπαθείς σε ηθικά ζητήματα του καθολικού δόγματος.
Άλλωστε για να λάβει τα 2/3 της ψήφου του Κονκλαβίου θα πρέπει να είχε ευρεία απήχηση στους καρδινάλιους, ακόμη και τους πιο συντηρητικούς.
9. Σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Βιλανόβα της Πενσυλβάνια
Ο Πρεβόστ σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Βιλανόβα της Πενσυλβάνια και στη συνέχεια πήρε πτυχίο θεολογίας από την Καθολική Θεολογική Ένωση του Σικάγο.
Στη συνέχεια σπούδασε εκκλησιαστικό δίκαιο στη Ρώμη και αργότερα δίδαξε το ίδιο αντικείμενο στη θεολογική σχολή του Τρουχίγιο στο Περού.
10. Αγαπά πολύ το τένις!
«Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ καλό ερασιτέχνη τενίστα» είπε πει κάποτε σε συνέντευξή του ο πάπας Λέων, λίγο καιρό αφότου έγινε καρδινάλιος.
«Από τότε που έφυγα από το Περού δεν έχω πολλές ευκαιρίες να προπονηθώ, οπότε ελπίζω ότι σύντομα θα επιστρέψω στο γήπεδο».
Κατά την ίδια συνέντευξη είχε επίσης αποκαλύψει ότι στον ελεύθερό του χρόνο διάβαζε, περπατούσε και ταξίδευε σε «νέα και περίεργα μέρη».
Πηγή: cnn.gr