Η έξι μηνών Siwar Ashour γίνεται το τραγικό σύμβολο της πείνας στη Γάζα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Το σώμα της Siwar Ashour αφηγείται την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Γάζα, όπου ο ισραηλινός αποκλεισμός και οι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει την καθημερινότητα σε έναν αγώνα για επιβίωση, το υποσιτισμένο κορμί της λίγων μηνών Siwar Ashour αναδεικνύεται σε σπαρακτικό σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Siwar Ashour γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, μόλις 2,5 κιλά, εν μέσω πείνας και πολέμου στη Γάζα και μέχρι στιγμής δεν έχει γνωρίσει άλλη συνθήκη. Το οδυνηρά αδυνατισμένο σώμα της μετατράπηκε σε σύμβολο της εσκεμμένης πείνας στη Γάζα όταν πρωτοεμφανίστηκε στο BBC την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τη γέννησή της, η Siwar είχε ένα πρόβλημα με τον οισοφάγο της, το οποίο την δυσκόλεψε να πίνει μητρικό γάλα και την κατέστησε εξαρτημένη από ειδική φόρμουλα, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη έλλειψη στη Γάζα, λόγω του πλήρους αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ από τις 2 Μαρτίου. 

Το σπίτι των γονέων της στην Αλ Νουσεϊρατ, στα μισά της ακτής της Λωρίδας της Γάζας, βομβαρδίστηκε νωρίτερα στον πόλεμο. Η Siwar και η οικογένειά της ζούσαν σε σκηνές για λίγο καιρό, αλλά ήταν σχεδόν αδύνατο να βρουν φαγητό ή νερό στον καταυλισμό, ο οποίος αποτέλεσε επίσης στόχος του ισραηλινού στρατού. 

«Ήμουν εξαντλημένη όλη την ώρα. Δεν υπήρχε ησυχία και δεν μπορούσα να ξεκουραστώ. Δεν υπήρχε φαγητό ή σωστή διατροφή και όταν τη γέννησα, δεν ήταν σαν τα άλλα μωρά» δήλωσε η Najwa Aram, η 23χρονη μητέρα της Siwar. «Όταν γεννήθηκε, ήταν όμορφη παρά την αδυναμία που φαινόταν στα χαρακτηριστικά της. Αλλά τώρα είναι αφύσικα αδύνατη. Τα μωρά της ηλικίας της υποτίθεται ότι πρέπει να ζυγίζουν 6 κιλά ή περισσότερο - όχι μόνο 2 έως 4 κιλά» είπε. 

Η Najwa έμαθε τον περασμένο μήνα ότι είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, αλλά ζει με τον τρόμο μήπως χάσει τη Siwar πριν γεννηθεί ο αδελφός ή η αδελφή της. Μετακόμισε στη Χαν Γιουνίς για να μείνει με τη μητέρα της, αλλά πέρασε τους περισσότερους από τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο με την κόρη της. 

Ο σύζυγός της, Saleh, είναι τυφλός και αναγκάστηκε να μείνει πίσω στην Αλ Νουσεϊρατ. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί ανάγκασαν την οικογένεια να μετακομίσει αρκετές φορές, όπως σχεδόν όλες οι οικογένειες στη Γάζα, και τους έχει χωρίσει. «Παρόλο που ο πατέρας της Siwar είναι τυφλός, συνήθιζε να παίζει πολύ μαζί της. Μας επισκέφθηκε στο νοσοκομείο μόνο μία φορά, καθώς δεν μπορεί να μετακινηθεί χωρίς κάποιον να τον συνοδεύει. Φοβάται γι' αυτήν περισσότερο από ό,τι εγώ - είναι βαθιά δεμένος μαζί της» δήλωσε η Najwa.  

Η οικογένεια δεν έχει καμία πηγή εισοδήματος και έτσι βασίζεται σε φιλανθρωπικές κουζίνες για φαγητό και κάποια ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και αυτή βρίσκεται σε απελπιστική ανεπάρκεια, καθώς ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ συμπληρώνει τις 70 ημέρες. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, UNRWA, δήλωσε αυτή την εβδομάδα:

«Η ανθρωπογενής και πολιτικά υποκινούμενη πείνα στη Γάζα αποτελεί έκφραση απόλυτης σκληρότητας».

Νοσοκομεία χωρίς ρεύμα και γιατροί χωρίς μέσα στη Γάζα

Η Najwa και η μητέρα της έχουν ένα μόνο σακί αλεύρι και μερικές κονσέρβες. «Μόλις τελειώσει αυτό, δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα λόγω των υψηλών τιμών», δήλωσε η Najwa. Ακόμη πιο κρίσιμο είναι το γεγονός ότι οι προμήθειες του ειδικού γάλακτος που χρειάζεται η Siwar γίνονται όλο και πιο δύσκολες. 

«Υποφέρω επίσης από υποσιτισμό. Παρόλα αυτά, προσπαθώ να θηλάσω τη Siwar, αλλά εκείνη αρνείται και συνεχίζει να κλαίει, απορρίπτοντάς με εντελώς. Γι' αυτό το λόγο αναγκάστηκα να βασίζομαι περισσότερο στο γάλα φόρμουλας. Όταν συνήθιζα να τη θηλάζω, ένα κουτάκι φόρμουλα έφτανε για ένα μήνα. Τώρα τελειώνει σε λιγότερο από μία εβδομάδα», δήλωσε η Najwa.   

Η Najwa και η κόρη της πέρασαν μεγάλο μέρος του Μαρτίου στο νοσοκομείο της Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, όπου υπήρχε ένα γάλα που φαινόταν να λειτουργεί, ανεβάζοντας το βάρος της Siwar στα 4 κιλά. «Παρατήρησα ότι η Siwar άρχισε να χαμογελάει και να παίζει, πράγμα που με έκανε ευτυχισμένη και μου έδωσε ελπίδα ότι η υγεία της μπορεί να βελτιωθεί» σημείωσε.  

Αλλά αυτή η εύθραυστη στιγμή ελπίδας κατέρρευσε όταν πήραν εξιτήριο και η Siwar άρχισε να χάνει ξανά βάρος. Παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, όπου μητέρα και κόρη παραμένουν, προς το παρόν. «Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να τη φροντίσουν, αλλά ο οργανισμός της δεν δέχεται τη φόρμουλα που της ετοιμάζουν. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι άσχημη. Υπάρχουν έξι ασθενείς σε κάθε δωμάτιο. Όπου κι αν κοιτάξεις, υπάρχει πόνος. Υπάρχει ένα παιδί σε χειρότερη κατάσταση από τη Siwar» δήλωσε η Najwa. 

«Το να βλέπω την κόρη μου σε αυτή την κατάσταση κάθε μέρα μου προκαλεί αϋπνία. Είμαι συνεχώς ανήσυχη και σκέφτομαι υπερβολικά. Μερικές φορές δεν αντέχω να την βλέπω έτσι και αρχίζω να κλαίω. Φοβάμαι τόσο πολύ μήπως τη χάσω. Δεν μπορεί ο κόσμος να ανοίξει τα περάσματα για να επιτρέψει την είσοδο γάλακτος, τροφίμων και φαρμάκων. Το μόνο που θέλω είναι η κόρη μου Siwar να ζήσει όπως τα υπόλοιπα παιδιά στον κόσμο» είπε. 

Ο Δρ Ahmed al-Farah, διευθυντής της παιδιατρικής πτέρυγας στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ, δήλωσε ότι εκεί καταγράφονται καθημερινά πέντε έως δέκα νέα περιστατικά υποσιτισμού. «Βλέπουμε σοβαρές περιπτώσεις. Ο υποσιτισμός εμφανίζεται στα παιδιά με τρομακτικό και εξαιρετικά ορατό τρόπο», δήλωσε ο Farah.

«Δεν έχουμε τίποτα να τους προσφέρουμε. Χρειάζονται πρωτεΐνες, αλλά δεν υπάρχουν. Προσπαθούμε να προσφέρουμε λίγο γάλα, ίσως γάλα σε σκόνη, αλλά δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα περισσότερο. Συν τοις άλλοις, ο σοβαρός υπερπληθυσμός στα νοσοκομεία οδηγεί σε αυξημένη μετάδοση ασθενειών μεταξύ των παιδιών», πρόσθεσε. 

Τα καύσιμα που έχουν απομείνει στο συγκρότημα Νάσερ επαρκούν μόνο για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες για άλλες 48 ώρες. Έχουν ήδη αναγκαστεί να διακόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα στους διοικητικούς ορόφους για να αντέξουν λίγο περισσότερο, αλλά σύντομα θα πρέπει να διακοπεί η παροχή ρεύματος στους υπερπλήρεις θαλάμους ασθενών. 

«Είμαστε αβοήθητοι μπροστά στις ανάγκες τους - δεν μπορούμε να παρέχουμε τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα ή βιταμίνες κατάλληλα για την κατάστασή τους», δήλωσε ο γιατρός. «Μελέτησα τον υποσιτισμό στα εγχειρίδια της ιατρικής σχολής. Συνήθιζα να πιστεύω ότι η μελέτη αυτή θα παρέμενε θεωρητική, κάτι που δεν θα βλέπαμε ποτέ στην πραγματική ζωή. Αλλά τώρα, αυτές οι περιγραφές των εγχειριδίων έχουν ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα» δήλωσε ο Farah, τόνιζοντας:

«Καλώ τον κόσμο να μας δει ως ανθρώπινα όντα - δημιουργηθήκαμε όπως όλοι οι άλλοι».

Με πληροφορίες από Guardian / Πηγή: Lifo.gr

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.