Μια πολύ σημαντική πτυχή των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην Μέση Ανατολή είναι και η εμπορική- οικονομική.
Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην υπογραφή στις 9 Σεπτεμβρίου του 2023, κατά τη συνεδρίαση των G20 στο Νέο Δελχί, από τις κυβερνήσεις επτά χωρών και της ΕΕ μνημόνιού κατανόησης, για τη δημιουργία του IMEC (Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης).
Ουσιαστικά ο εν λόγω διάδρομος επιλέχθηκε ως ένα αντίπαλο δέος στον κινέζικό νέο Δρόμο του Μεταξιού, μέσω του οποίου τα κινεζικά προϊόντα φτάνουν στην Ευρώπη. Παράδειγμα του πόσο εκτεταμένα χαρακτηριστικά έχει πάρει αυτή η τροφοδότηση προϊόντων αρκεί να σκεφτούμε μόνο την δημοφιλή των σχετικών εφαρμογών μόδας που εφοδιάζουν την Κύπρο αλλά και όλη την Ευρώπη με προϊόντα χαμηλού κόστους.
Ο εν λόγω διάδρομος που έχει και την αμερικανική υποστήριξη, εμπλέκει άμεσα τρεις χώρες: την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διαδρομή μέσω της Χάιφα και του Πειραιά θα έφτανε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις τελευταίες επίσης να υποστηρίζουν το σχέδιο.
Παράλληλα φαίνεται πως αυτός ο διάδρομος για το στρατόπεδο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ήταν ένα εργαλείο εκπλήρωσης των στόχων τους καθότι ,θα προχωρούσαν στην απομόνωση του Ιράν και της Κίνας – με την προϋπόθεση της συνεργασίας του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο πόλεμος όμως του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα άλλαξε προς τα παρόν τα δεδομένα και καθυστέρησε την δημιουργία του IMEC, καθότι είναι αδύνατο σε αυτή τη φάση για τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συμμετάσχουν σε ένα κοινό έργο με τους Ισραηλινούς.
Άλλες χώρες που είχαν κάνει «ανοίγματα» προς το Ισραήλ, όπως η Τουρκία και η Ιορδανία, «αναγκάσθηκαν» να επιτεθούν ρητορικά εναντίον του – η κάθε μία για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους.
Μόνο τυχαία δεν ήταν και η αναφορά στην κοινή διακήρυξη Κύπρου- Ινδίας που έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ινδού Πρωθυπουργού στην Κύπρο στον IMEC ως μια «μετασχηματιστική, πολυκομβική πρωτοβουλία που προωθεί την ειρήνη, την οικονομική ολοκλήρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Κύπρου ως πύλης προς την Ευρώπη και, σε αυτό το πλαίσιο, την προοπτική της να λειτουργήσει ως περιφερειακός κόμβος για μεταφόρτωση, αποθήκευση, διανομή και υλικοτεχνική υποστήριξη».
Αντίστοιχα, η συζήτηση που είχε γίνει τον Φεβρουάριου του 2024 όταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Δελχί με σειρά Ελλήνων επιχειρηματιών, έφερε στο προσκήνιο και την συμμετοχή της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό κομμάτι του διαδρόμου.
Αυτές οι επαφές και αναφορές είναι ,πιθανόν, να δείχνουν και την θέληση από την πλευρά των εμπνευστών του διαδρόμου να προχωρήσει η δημιουργία του παρά την σημερινή έκρυθμή κατάσταση. Ίσως δε η επιθυμία για την δημιουργία του να είναι αυτή που «οπλίζει» την επιθετικότητα του Ισραήλ που σε αυτή τη φάση εκφράζεται με δύο πολεμικά μέτωπα σε Γάζα και Ιράν.
Φαίνεται ότι το Ισραήλ επιμένει και θα επιμείνει με σκοπό να δημιουργήσει ευνοϊκές για αυτό συνθήκες στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή, συνθήκες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση σχεδίων όπως είναι και ο IMEC.