Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), εμφανίστηκε σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη να δηλώνει ότι ο ένοπλος αγώνας της οργάνωσης κατά της Τουρκίας έχει λάβει τέλος και να καλεί σε «πλήρη μετάβαση προς τη δημοκρατική πολιτική».
Σύμφωνα με το Reuters, είναι η πρώτη φορά από τότε που φυλακίστηκε το 1999 που δημοσιοποιείται είτε πλάνο είτε ηχογράφηση της φωνής του Οτσαλάν.
Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που φέρει ημερομηνία Ιουνίου και δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πρακτορείο Ειδήσεων Firat, το οποίο πρόσκειται στο PKK, ο 76χρονος ακούγεται να προτρέπει το τουρκικό κοινοβούλιο να συστήσει επιτροπή που θα επιβλέπει τον αφοπλισμό και θα διαχειρίζεται μια ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία.
Το PKK, το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο κατά του τουρκικού κράτους εδώ και 40 χρόνια και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, αποφάσισε τον Μάιο να διαλυθεί. Είχε προηγηθεί μια αρχικά γραπτή έκκληση του Οτσαλάν τον Φεβρουάριο.
«Η φάση του ένοπλου αγώνα έχει τελειώσει. Αυτό δεν σηματοδοτεί ήττα, αλλά ιστορική νίκη», ακούγεται να λέει στο βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα ο Οτσαλάν. «Η φάση του ένοπλου αγώνα πρέπει τώρα να αντικατασταθεί οικειοθελώς από μια φάση δημοκρατικής πολιτικής και δικαίου», συμπληρώνει.
Στο κλιπ διάρκειας 7 λεπτών, ο 76χρονος, ντυμμένος με μπεζ μπλουζάκι, εμφανίζεται να κάθετε πίσω από ένα τραπέζι πλαισιωμένος από 6 ακόμα φυλακισμένους αντάρτες του PKK και να κοιτάζει απευθείας την κάμερα. Η φωνή του ακούγεται πάντως σαν να διαβάζει από χειρόγραφο.
Σύμφωνα με το μήνυμά του, το PKK εγκατέλειψε την αποσχιστική του ατζέντα. «Ο κύριος στόχος έχει επιτευχθεί - η ύπαρξή μας έχει αναγνωριστεί», δήλωσε. «Τυχόν συνέχιση θα συνιστούσε επανάληψη και αδιέξοδο».
Ο Οτσαλάν πρόσθεσε ότι το φιλοκουρδικό κόμμα DEM της Τουρκίας, το τρίτο μεγαλύτερο στην τουρκική εθνοσυνέλευση, θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλα πολιτικά κόμματα.
Πηγή: protothema.gr