«Βαθιά συμβολικά» χαρακτηρίζει τα Labubu, κλινική ψυχολόγος, ρίχνοντας φως στην πραγματική αιτία που τα λούτρινα τερατάκια έχουν προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα.
Τα Labubu είναι παντού, και παρόλο που κάποιοι τα βρίσκουν παράξενα, στο τέλος της ημέρας είναι απλώς παιχνίδια. Αν και προορίζονται για παιδιά, όλο και περισσότεροι ενήλικες τα αγοράζουν για τους ίδιους.
Η πιστοποιημένη κλινική ψυχολόγος Tracy King είπε ότι βλέπει την αύξηση αγοράς των λούτρινων ως «αντίδραση στο συναισθηματικό κλίμα μέσα στο οποίο μεγαλώνει η γενιά Ζ».
«Εξωτερικά, φαίνονται διασκεδαστικά και παιχνιδιάρικα. Αλλά ψυχολογικά είναι βαθιά συμβολικά: αυτά τα αντικείμενα προσφέρουν μικρές, εύκολα προσβάσιμες στιγμές παρηγοριάς, ελέγχου και ταυτότητας σε έναν απρόβλεπτο κόσμο», εξηγεί η King.
«Η παλιά ιδέα της επαγγελματικής εξέλιξης προσέφερε αίσθηση προόδου - δουλεύεις σκληρά, ανεβαίνεις, αποκτάς ασφάλεια. Αλλά για τη γενιά Ζ, αυτή η σκάλα έχει αντικατασταθεί από κάτι που μοιάζει με παιχνίδι απόδρασης. 'Πρέπει να λύσεις προβλήματα χωρίς σαφείς οδηγίες, να πετύχεις αόρατους στόχους και συχνά να βλέπεις τους κανόνες να αλλάζουν εντελώς'», συμπληρώνει.
Ενώ οι προηγούμενες γενιές αποταμίευαν για σπίτι στα νιάτα τους, η King εξήγησε ότι η γενιά Ζ «επενδύει στο τώρα».
«Η γενιά Ζ μεγάλωσε σε έναν ψηφιακό κόσμο όπου η ταυτότητα επιλέγεται και διαμορφώνεται, δεν είναι δεδομένη. Έχουν παρακολουθήσει παγκόσμιες κρίσεις, όπως πανδημίες, ύφεση και την κλιματική κρίση - έτσι οι μεγάλοι στόχοι ζωής που καθοδηγούσαν τις προηγούμενες γενιές συχνά φαίνονται ανέφικτοι. Οι μικρές χαρές είναι περισσότερο προσβάσιμες και σημαντικές. Και σε έναν κόσμο κοινωνικών μέσων όπου η αισθητική είναι τρόπος έκφρασης, τα μικροαντικείμενα γίνονται μέσο να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματα, την προσωπικότητα και το αίσθημα του ανήκειν», σημειώνει.
Για πολλούς που αγοράζουν ένα Labubu, είναι ένα ταξίδι νοσταλγίας, ένα αίσθημα επιστροφής στις αναμνήσεις.
«Αυτά τα μαλακά, παιχνιδιάρικα αντικείμενα ξυπνούν αισθήματα ασφάλειας, φροντίδας και νοσταλγίας, πράγματα που ίσως έλειψαν ή κόπηκαν νωρίς στη ζωή», τονίζει η King.
Η ψυχολόγος πιστεύει επίσης ότι αυτή η τάση δεν πρόκειται να φύγει σύντομα.
«Όσο η κοινωνία παραμένει διχασμένη και απαιτητική, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ψάχνουν για μικρούς, απαλά συμβολικούς τρόπους να αισθανθούν καλύτερα»,λέει.
«Η κουλτούρα των μικροαντικειμένων είναι αντίδραση στην εξουθένωση και την αποξένωση. Δεν είναι μια επιφανειακή μόδα. Είναι μια ψυχολογική αντίδραση στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.», καταλήγει.
Πηγή: lifo.gr