«Απόβαση» των ΗΠΑ στον Ισημερινό: Χερσαία επιχείρηση Αμερικανών κομάντο εναντίον διακινητών ναρκωτικών

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η άφιξη των αμερικανικών δυνάμεων στον Ισημερινό συμβαίνει ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει από το καλοκαίρι σημαντικές ναυτικές δυνάμεις στην Καραϊβική

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίτο ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά μια «προσωρινή επιχείρηση» εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών στον Ισημερινό, όπου έφτασαν Αμερικανοί στρατιώτες στο πλαίσιο μιας διμερούς στρατηγικής ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.

Η άφιξη των αμερικανικών δυνάμεων στον Ισημερινό συμβαίνει ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει από το καλοκαίρι σημαντικές ναυτικές δυνάμεις στην Καραϊβική και βομβάρδισαν σκάφη που προέρχονταν από τη Βενεζουέλα, επικαλούμενες τον «πόλεμο» κατά των ναρκωτικών. Εμπειρογνώμονες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και αξιωματούχοι του ΟΗΕ αμφισβητούν τη νομιμότητα αυτών των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 95 άνθρωποι από τον Σεπτέμβριο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ χαιρέτισε σήμερα την άφιξη του προσωπικού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας «για μια προσωρινή επιχείρηση με την Πολεμική Αεροπορία του Ισημερινού στη Μάντα», στα παράλια του Ειρηνικού. Δεν διευκρίνισε πόσοι είναι οι στρατιώτες, ούτε για πόσο διάστημα θα παραμείνουν στη χώρα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη που μετέφεραν «υλικό στρατιωτικής φύσης» έφτασαν πριν από λίγες ημέρες στη χώρα.

«Η επιχείρηση θα ενισχύσει τις δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισημερινού να καταπολεμούν τους ναρκοτρομοκράτες, κυρίως βελτιώνοντας τη συλλογή πληροφοριών και τις ικανότητες καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών και θα προστατεύσει τις ΗΠΑ και τον Ισημερινό απέναντι στις κοινές απειλές», πρόσθεσε η πρεσβεία.

Ουάσινγκτον και Κίτο υπέγραψαν το 2023 μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Τον Νοέμβριο, το δημοψήφισμα που οργάνωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα για την επιστροφή των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα του απέτυχε. Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είχε επί δέκα χρόνια, μέχρι το 2009, μια βάση στην περιοχή Μάντα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα