Στην κατοχή του ελληνικού κράτους οι φωτογραφίες από την εκτέλεση σε Καισαριανή

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Πολιτισμού, απέκτησε και παρέλαβε με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, τις 262 φωτογραφίες, τα 16 έγγραφα και τέσσερα παλιά χαρτονομίσματα τα οποία είχε εκθέσει προς πώληση στο ebay ο Βέλγος συλλέκτης.

Στα χέρια του ελληνικού κράτους βρίσκονται πλέον οι φωτογραφίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και απεικόνιζαν στιγμές πριν την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών από τους ναζί στην Καισαριανή.

Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Πολιτισμού, απέκτησε και παρέλαβε με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, τις 262 φωτογραφίες, τα 16 έγγραφα και τέσσερα παλιά χαρτονομίσματα τα οποία είχε εκθέσει προς πώληση στο ebay ο Βέλγος συλλέκτης.

«Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας της φωτογραφικής συλλογής, από την οποία προήλθαν οι φωτογραφίες των εκτελεσμένων της Καισαριανής. Τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συνδρομή της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο, παρέλαβαν τις 262 φωτογραφίες, τα 16 έγγραφα και τα 4 παλαιά χαρτονομίσματα, τα οποία είχε εκθέσει προς πώληση ο Βέλγος συλλέκτης στο διαδικτυακό τόπο δημοπρασιών, πριν από δύο εβδομάδες, ακριβώς", δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Πολιτισμού αντέδρασε με εξαιρετική ταχύτητα και έφερε σε πέρας ένα δύσκολο έργο, το οποίο περιελάμβανε την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας της συλλογής, τον χαρακτηρισμό της ως μνημείο, την τεκμηρίωση της προέλευσής της, τη διαπραγμάτευση, ώστε αυτή να μην διασπασθεί και να μεταβιβασθεί εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο και, τέλος, την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε να γίνει η μεταβίβαση, όπως απαιτεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

"Ευχαριστώ όλα τα στελέχη και τους εξωτερικούς συνεργάτες του Υπουργείου για την πλήρη ανταπόκρισή τους σ’ αυτό το σύνθετο εγχείρημα. Οι φωτογραφίες -τεκμήρια του ήθους και του πατριωτισμού των εκτελεσμένων Ελλήνων στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944- είναι πλέον κτήμα του Ελληνικού Δημοσίου», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα