Εκτίναξη στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε η Κύπρος το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αντιπροσωπεύει τις εξαγωγές μείον τις εισαγωγές εκτινάχθηκε στο -11,9% ως προς το ΑΕΠ, το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ελλείμματος της τελευταίας δωδεκαετίας.
Υπενθυμίζεται πως το υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που καταγράφηκε στην περίπτωση της Κύπρου από την εποχή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ ήταν κατά την περίοδο της φούσκας των ακινήτων και του υπέρμετρου δανεισμού του 2008 όταν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφτασε στο -14,7% ως προς το ΑΕΠ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που κατέγραψε διψήφιο αρνητικό νούμερο στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών για το 2020. Η Ελλάδα έχει έλλειμμα ύψους 6,7%.
Πολλά τα προβλήματα
«Αυτά τα νούμερα υποδηλώνουν ότι η χώρα μας εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει. Αν είναι λόγω παραγωγικών επενδύσεων αυτό δεν είναι κακό. Εάν όμως είναι απλώς για παροδική κατανάλωση τότε αυτό το στοιχείο είναι πολύ αρνητικό για την οικονομία του τόπου, ενώ καταδεικνύει πως υπάρχουν διαχρονικά δομικά προβλήματα στην οικονομία μας», σχολίασε στον «Π» ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι παρά την εφαρμογή του μνημονίου τα ελλείμματα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών για την Κύπρο διατηρήθηκαν, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί στο ότι η χώρα μας δεν κατάφερε να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτό υποδεικνύει και ο οικονομολόγος Ανδρέας Χαραλάμπους ο οποίος αναφέρει ότι η διαχρονική παρουσία ελλειμμάτων πέραν της μειωμένης ανταγωνιστικότητας δείχνει ότι οι αποταμιεύσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα να προσφεύγουμε σε δανεισμό για να καλύπτουμε τα ελλείμματά μας. Κάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό, πρόσθεσε.
Σε αντίθεση με την Κύπρο και την Ελλάδα, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ παρουσίασαν πλεονάσματα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών για το 2020, όπως είναι η Ιταλία (3,6%), το Λουξεμβούργο (4,3%), η Γερμανία (7%), η Ιρλανδία (4,6%), η Ολλανδία (7,8%), η Αυστρία (2,5%).
Στατιστική Υπηρεσία
Σημειώνεται ότι χθες η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου δημοσίευσε και τα αποτελέσματα για το πρώτο τετράμηνο του 2021 όσον αφορά τον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών που δείχνουν πως για την υπό αναφορά περίοδο το έλλειμμα ανήλθε στο -15% ως προς το ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (από κράτη μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες) για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 ήταν 2,56 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 2,48 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2020, μια αύξηση της τάξεως του 3,3%.
Όσον αφορά τις συνολικές εξαγωγές αγαθών (σε κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες) για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 ήταν 796 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 987 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση 19,3%.
Εκτίναξη εισαγωγών και έλλειμμα στο «κόκκινο»

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.